Tarta z kremem cytrynowym

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z kremem cytrynowym podana na blaszce.
Tarta z kremem cytrynowym
Tarta z kremem cytrynowym to doskonała opcja dla wszystkich kochających proste, ale smaczne wypieki. To ciasto jest niezwykle orzeźwiające ze względu na krem.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 30 min
363 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier puder (100 g)
  • Cytryna (300 g)
  • Cukier (100 g)
  • Cukier wanilinowy (8 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, wyciskarka do cytrusów, rondelek, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę z kremem cytrynowym krok po kroku

Mąkę połącz w dużej misce z 1 jajkiem, cukrem i pokrojonym na kawałki masłem (100 g). Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolite i miękkie. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 20 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasto. Pamiętaj, by wyłożyć ciasto również na krawędzie tarty. Na środek wyłóż obciążniki.

Tartę podpiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Cytryny porządnie wyszoruj. Przekrój je na pół, z każdej połówki wyciśnij sok do małej miseczki.

Z dwóch cytryn zetrzyj skórkę do osobnej miseczki.

Do rondelka dodaj sok z cytryny wraz ze skórką. Dodaj 3 łyżki wody i duś przez chwilę. Wbij jajka i dokładnie rozmieszaj zawartość trzepaczką. Dodaj cukier puder i cukier waniliowy.

Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodawaj do cytryn, cały czas intensywnie mieszając.

Gotuj przez 20 minut, aż całość uzyska konsystencję budyniu.

Krem wyłóż na podpieczony spód.

Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartę z kremem cytrynowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat tarty z kremem cytrynowym

Tarta z kremem cytrynowym to doskonała opcja dla wszystkich kochających proste, ale smaczne wypieki. To ciasto jest niezwykle orzeźwiające ze względu na krem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z kremem cytrynowym, by była łatwa i smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Przyda się za to dużo cierpliwości, gdyż przygotowanie tarty składa się z kilku różnych etapów. Pierwszym jest przygotowanie ciasta kruchego, które zawsze się udaje. Ciasto następie leżakuje w lodówce, podczas gdy reszta składników jest przygotowywana. Do ciasta można dodać dodatkowe żółtka, jednak nie jest to konieczne, w takiej formie, jak podana w przepisie jest ono naprawdę elastyczne i pyszne. Krem, który jest częścią ciasta, jest niezwykle smaczny. Robi się go na bazie lemon curd, w nieco odmienionej formie. Ta nowoczesna opcja na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Przepis na tartę z kremem cytrynowym stanowi doskonały pomysł na prosty deser na kruchym spodzie. Dowiesz się z niego, w jaki sposób przygotować delikatną cytrynową piankę, a także maślane ciasto na spód. Wszystko to połączone razem daje naprawdę fantastyczne doznania smakowe. Choć może się wydawać inaczej, to ciasto jest łatwe, nawet jeśli nie jest aż tak szybkie. To doskonały pomysł na lekki, letni placek, pełen smaku. Jest tak piękny, że wspaniale dekoruje stół, gdyż przykuwa wzrok. Nie jest to wypiek, który sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach, jednak zdecydowanie będzie wspaniałą opcją do wyboru na wszelkie imprezy. Ze względu na swój wspaniały smak sprawdzi się na wszelkie wesela, chrzciny, czy komunie. Czas pieczenia jest krótki, jednak należy pamiętać, by dopasować go indywidualnie do posiadanego sprzętu, każdy piekarnik charakteryzuje się innym poziomem grzania. Gotowość ciasta można zbadać drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest już gotowe. Ma orzeźwiający smak kwaśnych cytryn i świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju wypiekami. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, choć może na początku przysparzać pewnych trudności. Dobrze jest ją robić bardzo powoli i krok po kroku. Należy też uważać, by nie wlać zbyt ciepłego masła do środka, bo wtedy może powstać jajecznica.

Alergeny w tarcie z kremem cytrynowym

Lista alergenów dla tarty z kremem cytrynowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty z kremem cytrynowym

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
316.29
363.74
Białko (g)
5.23
6.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
32.48
37.36
Węglowodany przyswajalne (g)
31.77
36.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
0.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
19.37
22.28
Tłuszcze nasycone (g)
12.70
14.61
Tłuszcze nienasycone (g)
6.67
7.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.65
6.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
1.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
115.10
132.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
175.30
201.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.50
15.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.73
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
172.28
198.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.16
1.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.83
42.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.30
39.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
30.13
34.65
Potas (mg)
87.91
101.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
25.57
29.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
67.20
77.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.80
12.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
1.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.46
0.53
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kremem cytrynowym 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z kremem cytrynowym

Koszt składników
26.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Cytryna
300 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
2.17
Za 300 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier wanilinowy
8 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Koszt składników
26.70