Farsz do uszek z grzybami
- Suszone grzyby (50 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na farsz do uszek z grzybami krok po kroku
Do rondelka włóż grzyby, zalej szklanką wody i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, na średnim ogniu.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na patelni z olejem.
Grzyby odcedź, dodaj na patelnię i dopraw. Podsmażaj z cebulką ok. 3-4 minut.
Drobno posiekaj.
Więcej informacji na temat farszu do uszek z grzybami
Uszka z grzybami to tradycyjne, polskie danie przygotowywane z okazji Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej podawane są podczas wigilijnej kolacji jako dodatek do czerwonego barszczu. Kluczowym elementem jest farsz do uszek z grzybami, który odpowiada za ich smak i aromat oraz nadaje wyjątkowego charakteru całemu daniu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić farsz do uszek z grzybami, aby był najlepszy, koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony pomysł na nadzienie do uszek. Przygotowanie jest bardzo proste i na pewno poradzisz sobie z nim bez problemu, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Aby przygotować smaczny, dobry farsz potrzebujesz zaledwie kilku produktów. Niezbędne składniki to grzyby leśne – możesz wykorzystać zarówno te suszone, jak i świeże (na przykład borowiki lub podgrzybki), cebula, olej do smażenia oraz przyprawy. Przepis na farsz do uszek z grzybami jest bardzo szybki i łatwy. Wystarczy ugotować grzyby suszone w wodzie, w rondelku, drobno posiekaną cebulę podsmażyć na oleju i wszystko dokładnie razem wymieszać. To wszystko, co musisz zrobić, aby przygotować najlepszy farsz do uszek z grzybami. Możesz doprawić go według własnych preferencji. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, możesz dodać czosnek, mieloną, ostrą paprykę lub papryczki chilli. Możesz też wykorzystać inne rodzaje grzybów, na przykład pieczarki, jednak to właśnie borowiki lub podgrzybki sprawdzą się najlepiej, ponieważ mają najbardziej wyrazisty smak. Pamiętaj jednak, że grzyby i cebula są stosunkowo ciężkostrawne, dlatego, jeśli masz problemy z przewodem pokarmowym, na przykład zgagą, uważaj na ich nadmierne ilości. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać bardzo prosty i szybki, a jednocześnie smaczny i uniwersalny sposób na to, jak zrobić farsz do uszek z grzybami do wigilijnego, czerwonego barszczu.
Alergeny w farszu do uszek z grzybami
Lista alergenów dla Farszu do uszek z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na farsz do uszek z grzybami
Wartości odżywcze farszu do uszek z grzybami
Grzyby i cebula są stosunkowo ciężkostrawne, dlatego u osób z problemami z przewodem pokarmowym, na przykład zgagą, ich duże ilości mogą być gorzej tolerowane.
Energia i białka
(17g)
Węglowodany
(17g)
Tłuszcze
(17g)
Składniki mineralne
(17g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.