Dżem z pomarańczy

Opublikowano: 18.06.2023 r., 20:56 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
słoik dżemu z pomarańczy
Dżem z pomarańczy
Dżem i konfitura to jeden z najpopularniejszych dodatków do potraw na słodko. W prosty i szybki sposób możesz przygotować go w swoim domu, dlatego koniecznie zapoznaj się z tym moim przepisem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
49 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Pomarańcza (1500 g)
  • Żelatyna - 1 łyżeczka (5 g)
  • Likier pomarańczowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na dżem z pomarańczy krok po kroku

Pomarańcze sparz w gorącej wodzie i wyszoruj skórę.

Obierz pomarańcze ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż owoce do garnka i delikatnie gotuj.

Dodaj odrobinę wody i likier pomarańczowy.

Gdy owoce rozpadną się, dodaj żelatynę go to jeszcze 10 min i odstaw do ostudzenia.

Przełóż dżem do słoiczków.

Jak oceniasz przepis na dżem z pomarańczy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat dżemu z pomarańczy

Dżem to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę dżem może mieć dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na dżem z pomarańczy, który przygotujesz błyskawicznie. Dżem to taki dodatek, który możesz przygotować większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku. Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów. Pomarańcze to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo brzoskwinie mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że pomarańcze mają niski indeks glikemicznym i są niskokaloryczne, szacuje się, że jedna pomarańcza zawiera około 50 kcal. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić dżem z pomarańczy, który będzie idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów.

Mój sprawdzony przepis jest dosłownie błyskawiczny, a przygotujesz go tylko z dwóch składników. Są to owoce, żelatyna i odrobina likieru. Możesz też dodać cukier, który zazwyczaj stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika dżemu na jeden raz. Domowy dżem nie dosyć, że jest pyszny, to mamy pewność, że jest on wolny od barwników i konserwantów. Dlatego będzie najlepszy dla dzieci, jako naturalny dodatek do np. naleśników.

Jak zrobić domowy dżem z pomarańczy, krok po kroku przedstawiam nieco niżej. Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jaki jest pyszny, będzie dobry dla każdego.

Alergeny w dżemie z pomarańczy

Lista alergenów dla dżemu z pomarańczy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z pomarańczy

Wartości odżywcze dżemu z pomarańczy

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dżem z dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
49.10
49.10
Białko (g)
0.98
0.98
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
11.66
11.66
Węglowodany przyswajalne (g)
9.28
9.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.38
2.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.21
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.04
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
10.89
10.89
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
44.55
44.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.40
0.40
Foliany (µg (mcg))
16.93
16.93
Beta karoten (µg (mcg))
70.30
70.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
0.68
0.68
Potas (mg)
167.38
167.38
Wapń (mg)
42.76
42.76
Fosfor (mg)
12.01
12.01
Magnez (mg)
9.97
9.97
Żelazo (mg)
0.09
0.09
Cynk (mg)
0.08
0.08
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z pomarańczy 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z pomarańczy

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomarańcza
1500 g
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
12.00
Za 1500 g
Żelatyna
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 5 g
Likier pomarańczowy
10 ml
1 łyżka
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 10 ml
Koszt składników
54.50