Przepis na dorsza w sosie krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, mielony czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Do cebuli dodaj przecier, śmietankę, łyżeczkę bazylii i czosnku oraz do smaku sól i pieprz.

Do naczynia żaroodpornego wlej sos i włóż rybę oprószoną solą i pieprzem.

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Dorsz w sosie pomidorowym na białym talerzu.
dorsz w sosie
Koszt przygotowania dania
15.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
184 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
33

Dorsz w sosie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dorszu w sosie

Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.

Dorsz w sosie to idealny pomysł na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Sos pomidorowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Przepis na dorsza w sosie jest bardzo łatwy i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos pomidorowo-śmietanowy, a następnie włożyć rybę do sosu i piec w piekarniku, aż filet z dorsza w sosie pomidorowym będzie upieczony. Sos robimy z przecieru pomidorowego, cebuli, śmietanki i przypraw. Jeżeli nie odpowiada ci taki sos, to możesz zrobić dorsza w sosie śmietanowym ze szpinakiem z innego przepisu. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowany dorsz jest duszony około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Pieczony filet z dorsza w sosie jest pyszny i bardzo dobry na obiad dla całej rodziny. Duszenie sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby. Dokładne wskazówki jak zrobić dorsza w sosie znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze dorsza w sosie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
83.97 kcal
184.73 kcal
Białko
8.93 g
19.65 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
3.41 g
7.51 g
Tłuszcze nasycone
2.60 g
5.71 g
Tłuszcze nienasycone
0.82 g
1.80 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.60 g
1.33 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.21 g
0.47 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dorsza w sosie

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina E
1.00 mg
2.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsza w sosie

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
33.68 mg
74.10 mg
Potas
343.99 mg
756.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
16.39 mg
36.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.75 mg
1.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w sosie 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu w sosie

Lista alergenów dla dorsza w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania dorsza w sosie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na dorsza w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób