Dorsz w sosie

Opublikowano: 29.09.2021 r., 20:45 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz w pikantnym sosie
Dorsz w sosie
Dorsz w sosie pomidorowym wychodzi delikatny i aromatyczny. Filet z dorsza jest pieczony w kremowym sosie śmietanowo-pomidorowym, dzięki czemu ryba jest soczysta.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
184 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Dorsz filet (300 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na dorsza w sosie krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Do cebuli dodaj przecier, śmietankę, łyżeczkę bazylii i czosnku oraz do smaku sól i pieprz.

Do naczynia żaroodpornego wlej sos i włóż rybę oprószoną solą i pieprzem.

Piecz w 180 C przez 20-30 minut.

Jak oceniasz przepis na dorsza w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat dorsza w sosie

Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kwasy omega-3 pełnią wiele bardzo istotnych funkcji w organizmie wpływając na:

- pracę układu sercowo-naczyniowego,

- wzrost poziomu tak zwanego „dobrego” cholesterolu (HDL), a także obniżają poziom cholesterolu LDL, czyli „złego” cholesterolu,

- zapobieganie powstawania zakrzepów,

- ułatwiają gojenie się ran,

- prawidłową pracę mózgu i centralnego układu nerwowego. Szczególną uwagę przywiązuje się do ich zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym, dlatego zalecane jest, aby dbać o ich odpowiednią ilość u osób starszych,

- syntezę hormonów,

- pracę układu odpornościowego,

- przeciwdziałanie zmianom nowotworowym,

- rozwój układu nerwowego na etapie życia płodowego i wczesnego dzieciństwa,

- łagodzenie stanów zapalnych, dlatego osoby z chorobami, w których występuje stan zapalny, jak Hashimoto, RZS, PCOS, powinny szczególnie zwrócić na nie swoją uwagę,

- poprawę nastroju,

- stan włosów, skóry i paznokci.

Zalecane jest spożycie 2-3 porcji ryb tygodniowo. Niestety wiele osób nie zwraca uwagi na to zalecenie, a jak widzisz kwasy omega-3, które są w nich zawarte, są bardzo ważne dla organizmu.

Dorsz w sosie to idealny pomysł na zwiększenie spożycia tych kwasów tłuszczowych. Sos pomidorowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny. Przepis na dorsza w sosie jest bardzo łatwy i nie wymaga dużo czasu na przygotowania. Wystarczy przygotować sos pomidorowo-śmietanowy, a następnie włożyć rybę do sosu i piec w piekarniku, aż filet z dorsza w sosie pomidorowym będzie upieczony. Sos robimy z przecieru pomidorowego, cebuli, śmietanki i przypraw. Jeżeli nie odpowiada ci taki sos, to możesz zrobić dorsza w sosie śmietanowym ze szpinakiem z innego przepisu. Rybę wystarczy posypać jedynie szczyptą soli i pieprzu. Tak przygotowany dorsz jest duszony około 30 minut w 180 stopni Celsjusza. Pieczony filet z dorsza w sosie jest pyszny i bardzo dobry na obiad dla całej rodziny. Duszenie sprawia, że nie tylko ryba nie wysycha, ale też przechodzi smakiem i aromatem sosu. Koniecznie spróbuj tej aromatycznej, soczystej i rozpływającej się w ustach ryby. Dokładne wskazówki jak zrobić dorsza w sosie znajdziesz powyżej.

Alergeny w dorszu w sosie

Lista alergenów dla dorsza w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze dorsza w sosie

na 100g gotowej potrawy

Dorsz w sosie to idealny pomysł na zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega-3. Natomiast sos pomidorowy do ryby zrobiony jest ze śmietanki kremówki, więc jest dosyć kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
83.97
184.73
Białko (g)
8.93
19.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
4.46
9.82
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
7.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
1.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
3.41
7.51
Tłuszcze nasycone (g)
2.60
5.71
Tłuszcze nienasycone (g)
0.82
1.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.60
1.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.55
43.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
13.33
29.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
0.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.84
10.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
2.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.45
12.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.40
3.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.54
20.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
92.89
204.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
33.68
74.10
Potas (mg)
343.99
756.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.39
36.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.01
239.82
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
0.75
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza w sosie 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza w sosie

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
51.00