Cukinia marynowana na zimę
- Cukinia - 3 sztuki (1000 g)
- Ocet spirytusowy (100 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Cukier - 6 łyżek (60 g)
Przepis na cukinii marynowanej na zimę krok po kroku
Cukinię umyj i pokrój w plastry.
Rozłóż cukinię równomiernie w słoikach, dodaj kawałki czosnku.
W garnku zagotuj 2-3 szklanki wody, dodaj cukier i przyprawy.
Dodaj ocet, zagotuj jeszcze na 2- minuty.
Gorącą zalewę rozlej do słoików.
Słoiki szczelnie zakręć i zapasteryzuj.
-
Leczo z cukinii
-
Sałatka z cukinii
-
Krem z cukinii
-
Zupa z cukinii
-
Ketchup z cukinii
-
Bigos z cukinii
-
Surówka z cukinii
-
Sałatka z cukinii papryki marchewki i cebuli
-
Marynowana cukinia
-
Pikle z cukinii
-
Cukinia kiszona
-
Sałatka z cukinii do słoików
-
Sałatka z cukinii na zimę
-
Leczo z kiełbasą i cukinią
-
Leczo z cukinią i pieczarkami
-
Sos słodko kwaśny z cukinii
-
Cukinia faszerowana warzywami
-
Cukinia po meksykańsku
-
Przetwory z cukinii
Więcej informacji na temat cukinii marynowanej na zimę
Cukinia marynowana na zimę to świetny pomysł na domowe przetwory do słoików do domowej spiżarni. Dzięki temu będziesz mógł/mogła cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi cukinii przez cały rok. Jak zrobić cukinię marynowaną na zimę, aby była najlepsza? To prostsze niż mogłoby się wydawać. Koniecznie poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Niezbędne składniki to świeża cukinia, cukier, woda, ocet spirytusowy oraz przyprawy. Przepis na cukinię marynowaną jest najlepszy, kiedy dodasz do niej czosnek, przyprawę curry lub gyros. Nie bój się eksperymentować w kuchni, wypróbuj różne opcje i sprawdź, która będzie odpowiadała Ci najbardziej. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy bardzo dokładnie umyć i pokroić cukinię w plastry i ułożyć ją w słoikach, a następnie zalać gorącą zalewą. Zalewa octowa to po prostu zagotowana woda z octem, cukrem i przyprawami. Proporcje możesz dowolnie modyfikować wedle potrzeb, uważaj jednak, aby nie dodać za dużo octu. W ten sposób przygotujesz pyszną marynowaną cukinię na zimę, którą możesz wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Domowe przetwory to jeden z lepszych sposób na konserwowanie żywności, na którą sezony trwają dość krótko. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać prosty przepis na cukinię marynowaną na zimę. Na pewno przypadnie Ci do gustu i zostanie w Twojej kuchni na długo.
Alergeny w cukinii marynowanej na zimę
Lista alergenów dla cukinii marynowanej na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na cukinii marynowanej na zimę
Wartości odżywcze cukinii marynowanej na zimę
Zalewa octowa może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.