Ciasto z granatem

Opublikowano: 24.10.2023 r., 17:50 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto z granatem
Ciasto z granatem
Ciasto z granatem to idealne rozwiązanie na słodycz nie tylko do kawy, ale też jako łakoć w ciągu zabieganego tygodnia. Ciasto to powstaje błyskawicznie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
278 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Cukier - 3/4 szklanki (60 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
  • Margaryna do pieczenia (150 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (20 g)
  • Granat - 1 owoc (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z granatem krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj.

Wbij jajko i dodaj śmietanę.

Całość wymieszaj i przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem.

Na wierzch dodaj owoce granatu. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z granatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta z granatem

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto z granatem idealne do kawy. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Placek przygotujesz w ekspresowym tempie, a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.

Ciasto z owocami granatu jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z granatem.

Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka pszenna, cukier, jajko, śmietana 18% tłuszczu, margaryna do pieczenia i proszek do pieczenia oraz obowiązkowo granat.

Zatem, jak zrobić ciasto z granatem?

Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj. Wbij jajko i dodaj śmietanę. Całość wymieszaj i przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Na wierzch dodaj owoce granatu. Zatem jak upiec nasze najlepsze ciasto?

Upiecz je w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie nasze ciasto jest dobre do spożycia.

W moim przypadku użyłam egzotycznego owocu, jakim jest granat, śmiało możesz postawić na dowolne owoce w tej samej ilości. Idealnie sprawdzą się też tutaj nasze polskie, popularne owoce takie jak truskawki, maliny czy borówki albo jeżyny.

Jeśli jednak przygotowujesz ciasto, gdy świeżych truskawek nie ma pod dostatkiem, możesz sięgnąć po mrożone truskawki, te także będą dobre.

Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.

Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto z granatem wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub drugie śniadanie na słodko.

Alergeny w cieście z granatem

Lista alergenów dla ciasta z granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze ciasta z granatem

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz przygotować domowy lukier. Wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem z cytryny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
278.99
278.99
Białko (g)
5.55
5.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
39.24
39.24
Węglowodany przyswajalne (g)
37.42
37.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
1.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.32
11.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.22
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
8.11
8.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.96
4.96
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.14
3.14
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.60
60.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
117.18
117.18
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.16
Witamina C (mg)
3.11
3.11
Witamina D (µg (mcg))
0.73
0.73
Witamina E (mg)
0.18
0.18
Retinol (µg (mcg))
111.55
111.55
Tiamina (mg)
0.35
0.35
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Niacyna (mg)
2.58
2.58
Foliany (µg (mcg))
88.37
88.37
Beta karoten (µg (mcg))
67.15
67.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
108.45
108.45
Potas (mg)
280.72
280.72
Wapń (mg)
82.11
82.11
Fosfor (mg)
175.26
175.26
Magnez (mg)
12.46
12.46
Żelazo (mg)
3.17
3.17
Cynk (mg)
0.55
0.55
Miedź (mg)
0.11
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z granatem 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z granatem

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Cukier
60 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Margaryna do pieczenia
150 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Granat
400 g
1 owoc
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 400 g
Koszt składników
28.30