- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 500 g 2 szklanki
- Cukier 60 g 3/4 szklanki
- Jajko 4 szt.
- Śmietana 18% 20 g 2 łyżki
- Margaryna do pieczenia 150 g
- Proszek do pieczenia 20 g 2 łyżeczki
- Granat 400 g 1 owoc
Przepis na ciasto z granatem krok po kroku
Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj.
Wbij jajko i dodaj śmietanę.
Całość wymieszaj i przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem.
Na wierzch dodaj owoce granatu. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek bananowiec
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Ciasto z truskawkami
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z bananami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z malinami
-
Szarlotka z kruszonką
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto z wiśniami
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto z owocami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Sernikobrownie z malinami
-
Ciasto z owocami
Informacje dietetyczne - ciasto z granatem
Wartości odżywcze ciasta z granatem
Do ciasta możesz przygotować domowy lukier. Wystarczy, że wymieszasz cukier puder z sokiem z cytryny.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście z granatem
Lista alergenów dla ciasta z granatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Więcej informacji na temat ciasta z granatem
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszne ciasto z granatem idealne do kawy. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.
Placek przygotujesz w ekspresowym tempie, a samo pieczenie zajmie tylko 40 minut.
Ciasto z owocami granatu jest niesamowicie pulchne i pyszne, idealnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi lub jako deser.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto z granatem.
Będziesz potrzebować podstawowych składników jak do każdego ciasta, czyli mąka pszenna, cukier, jajko, śmietana 18% tłuszczu, margaryna do pieczenia i proszek do pieczenia oraz obowiązkowo granat.
Zatem, jak zrobić ciasto z granatem?
Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj. Wbij jajko i dodaj śmietanę. Całość wymieszaj i przelej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Na wierzch dodaj owoce granatu. Zatem jak upiec nasze najlepsze ciasto?
Upiecz je w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie nasze ciasto jest dobre do spożycia.
W moim przypadku użyłam egzotycznego owocu, jakim jest granat, śmiało możesz postawić na dowolne owoce w tej samej ilości. Idealnie sprawdzą się też tutaj nasze polskie, popularne owoce takie jak truskawki, maliny czy borówki albo jeżyny.
Jeśli jednak przygotowujesz ciasto, gdy świeżych truskawek nie ma pod dostatkiem, możesz sięgnąć po mrożone truskawki, te także będą dobre.
Ważne jest jednak aby wcześniej rozmrozić owoce, a nie wkładać zamrożone owoce do ciasta. Podczas pieczenia cała woda z owoców wypłynie i ciasto może się nie udać, dlatego dla bezpieczeństwa lepiej je wcześniej rozmrozić.
Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto z granatem wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.
Będzie to idealny pomysł na słodki deser lub drugie śniadanie na słodko.
Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z granatem
Data aktualizacji przepisu: 09.11.2023