Ciasto japońskie z makiem
- Mak niebieski - 1 szklanka (250 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto japońskie z makiem krok po kroku
Do garnka wlej mleko, wsyp mak i zagotuj.
Odcedź mak od mleka, najlepiej za pomocą sitka.
Porządnie odciśnij mak z mleka i zmiel go w młynku i zostaw do ostygnięcia.
Żółtka oddziel do białek i wymieszaj z masłem za pomocą miksera.
Połącz masę makową z żółtkami.
Białka z odrobiną soli ubij na puszystą, gęstą pianę.
Delikatnie połącz wszystkie składniki.
Masę makową wyłóż na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat ciasta japońskiego z makiem
Ciasto z makiem to niesamowicie pyszne, słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej.
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto japońskie z makiem. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta makiem, koniecznie spróbuj. Moja dzisiejsza wersja jest idealna dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej ale także dla osób wykluczających na co dzień spożycie glutenu.
Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku ale także jako dodatek do wypieków i dań.
Ciasto jest pyszne i łatwe, a przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.
Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić ciasto japońskie z makiem, bez mąki, które jest niezwykle szybkie i pyszne. W moim przepisie zdecydowałam się na samodzielne przygotowanie maku, najpierw gotowałam je w mleku, a następnie odcedzałam całość przez sitko. Jak to zrobić dokładnie opisuję nieco niżej.
Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, świetnie sprawdzi się tutaj gotowa masa makowa. Niektórzy decydują się także zrobić ciasto z jabłkami, ja dzisiaj pomijam ten krok i przygotowuje ciasto tylko z maku.
Ciasto to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi ale także z rodziną, jest bardzo zjawiskowe, dlatego będzie dobre nawet na tort na przyjęcie. Dodatkowo możesz przygotować, także kruszonkę. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci. Ciasto pełne maku będzie najlepsze z ciepłą aromatyczną herbatą lub świeżo mieloną mocną kawą. Może w tym roku na Twoim świątecznym stole zamiast tradycyjnego makowca, który gości na nim co roku zdecydujesz się na ciasto z makiem. Jeśli tak koniecznie zapisz ten przepis.
Skoro już znasz przepis na ciasto japońskie z makiem, koniecznie zapisz mój przepis i wypróbuj go przy pierwszej okazji.
Alergeny w cieście japońskim z makiem
Lista alergenów dla ciasta japońskiego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta japońskiego z makiem
Ciasto nie zawiera mąki pszennej dlatego będzie idealnym deserem dla osób na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.