Przepis na ciasto japońskie z makiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blacha do pieczenia 20x25 cm, sitko

Do garnka wlej mleko, wsyp mak i zagotuj.

Odcedź mak od mleka, najlepiej za pomocą sitka.

Porządnie odciśnij mak z mleka i zmiel go w młynku i zostaw do ostygnięcia.

Żółtka oddziel do białek i wymieszaj z masłem za pomocą miksera.

Połącz masę makową z żółtkami.

Białka z odrobiną soli ubij na puszystą, gęstą pianę.

Delikatnie połącz wszystkie składniki.

Masę makową wyłóż na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

ciasto japońskie z makiem
Ciasto japońskie z makiem
Koszt przygotowania dania
15.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
313 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Ciasto japońskie z makiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście japońskim z makiem

Ciasto z makiem to niesamowicie pyszne, słodka propozycja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej.

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto japońskie z makiem. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta makiem, koniecznie spróbuj. Moja dzisiejsza wersja jest idealna dla wszystkich osób na diecie tradycyjnej ale także dla osób wykluczających na co dzień spożycie glutenu.

Mak jest spożywany w naszych dietach w niewielkich ilościach, chociaż jest bogatym źródłem chociażby wapnia. Dlatego warto po niego sięgać nie tylko raz do roku ale także jako dodatek do wypieków i dań.

Ciasto jest pyszne i łatwe, a przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Od teraz mak w domowych wypiekach nie będzie kojarzył Ci się tylko z makowcem.

Dzisiaj pokaże Ci jak zrobić ciasto japońskie z makiem, bez mąki, które jest niezwykle szybkie i pyszne. W moim przepisie zdecydowałam się na samodzielne przygotowanie maku, najpierw gotowałam je w mleku, a następnie odcedzałam całość przez sitko. Jak to zrobić dokładnie opisuję nieco niżej.

Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas, świetnie sprawdzi się tutaj gotowa masa makowa. Niektórzy decydują się także zrobić ciasto z jabłkami, ja dzisiaj pomijam ten krok i przygotowuje ciasto tylko z maku.

Ciasto to świetny pomysł na spotkanie ze znajomymi ale także z rodziną, jest bardzo zjawiskowe, dlatego będzie dobre nawet na tort na przyjęcie. Dodatkowo możesz przygotować, także kruszonkę. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci. Ciasto pełne maku będzie najlepsze z ciepłą aromatyczną herbatą lub świeżo mieloną mocną kawą. Może w tym roku na Twoim świątecznym stole zamiast tradycyjnego makowca, który gości na nim co roku zdecydujesz się na ciasto z makiem. Jeśli tak koniecznie zapisz ten przepis.

Skoro już znasz przepis na ciasto japońskie z makiem, koniecznie zapisz mój przepis i wypróbuj go przy pierwszej okazji.

Wartości odżywcze ciasta japońskiego z makiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
313.41 kcal
313.41 kcal
Białko
9.71 g
9.71 g

Węglowodany w cieście japońskim z makiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
9.96 g
9.96 g
Węglowodany przyswajalne
4.19 g
4.19 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.77 g
5.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
27.34 g
27.34 g
Tłuszcze nasycone
11.62 g
11.62 g
Tłuszcze nienasycone
15.72 g
15.72 g
Tłuszcze jednonasycone
6.30 g
6.30 g
Tłuszcze wielonasycone
9.42 g
9.42 g
Cholesterol
131.02 mg
131.02 mg

Witaminy w przepisie na ciasto japońskie z makiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
167.40 µg (mcg)
167.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.42 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina C
0.36 mg
0.36 mg
Witamina D
0.85 µg (mcg)
0.85 µg (mcg)
Witamina E
1.15 mg
1.15 mg
Retinol
165.47 µg (mcg)
165.47 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Niacyna
0.33 mg
0.33 mg
Foliany
37.53 µg (mcg)
37.53 µg (mcg)
Beta karoten
24.26 µg (mcg)
24.26 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto japońskie z makiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
57.83 mg
57.83 mg
Potas
299.24 mg
299.24 mg
Wapń
481.44 mg
481.44 mg
Fosfor
342.97 mg
342.97 mg
Magnez
109.63 mg
109.63 mg
Żelazo
3.35 mg
3.35 mg
Cynk
2.81 mg
2.81 mg
Miedź
0.50 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta japońskiego z makiem 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście japońskim z makiem

Lista alergenów dla ciasta japońskiego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta japońskiego z makiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mak niebieski
250 g
1 szklanka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na ciasto japońskie z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób