Chleb żytni
- Mąka żytnia typ 2000 - 3 szklanki (420 g)
- Zakwas żytni (15 g)
- Drożdże suche (10 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Przepis na chleb żytni krok po kroku
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, zakwas i odrobinę soli, a także cukru. Wlej olej i dodaj 1 szklankę ciepłej wody. Całość wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto wyrób ręką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i włóż do niej ciasto. Całość odstaw na 45 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz chleb przez 60 minut.
Więcej informacji na temat chleba żytniego
Chleb żytni jest podstawą diety wielu osób. Ten domowy ma to do siebie, że smakuje najlepiej, zwłaszcza gdy jest jeszcze ciepły. Ma chrupiącą i twardą skórkę i niesamowicie delikatny miękisz. Dzięki temu świetnie sprawdzi się do kanapek i nie tylko. To wspaniały dodatek do wielu dań, który sprawia, że wszystko jest jeszcze lepsze.
Przepis na chleb żytni jest niesamowicie łatwy, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet początkujący. Całość można przygotować w ekspresowym tempie i cieszyć się wspaniałym, ciepłym i świeżym chlebem każdego dnia. To idealna opcja dla wszystkich, którzy wybierają zdrową dietę, pełną nieprzetworzonych produktów.
Domowy chleb smakuje najlepiej, jednak wiele osób obawia się jego wykonania. Choć całość może się wydawać trudna czy czasochłonna, wcale tak nie jest. To danie, które zabiera mało czasu, a do jego wykonania nie są potrzebne specjalne umiejętności. To zdecydowanie najlepszy, a przy tym najłatwiejszy sposób na pieczywo żytnie.
Chleb z mąki żytniej jest zdrowszy niż ten z mąki pszennej, gdyż jest mniej oczyszczony, więc zawiera więcej błonnika. Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, a dodatkowo ma korzystny wpływ na obniżenie ilości złego cholesterolu we krwi. Dzięki dużej ilości włókna pokarmowego chleb ma również dużo mniejszy indeks glikemiczny niż pszenna wersja. Żyto jest świetnym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, więc świetnie sprawdzi się w codziennym menu. Ten chleb będzie idealnym wyborem w zdrowej i w pełni zbilansowanej diecie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chleb żytni, który będzie naprawdę smaczny, a przy tym bardzo odżywczy i łatwy w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego chleb idealny. Odpowiednio miękki i puszysty. Ten prosty przepis, jak najbardziej sprawdzi się na co dzień, gdyż chleb przygotowany z niego jest nieskomplikowany, a charakteryzuje się naprawdę wyjątkowym smakiem. Dowiesz się z niego jak upiec chleb z mąki żytniej, a także na drożdżach, by był najsmaczniejszy.
Alergeny w chlebie żytnim
Lista alergenów dla chleba żytniego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
- Zakwas żytni
Wartości odżywcze chleba żytniego
Ten chleb jest świetną i zdrowszą alternatywą dla kupnego.
Energia i białka
(46g)
Węglowodany
(46g)
Tłuszcze
(46g)
Witaminy
(46g)
Składniki mineralne
(46g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.