Carpaccio z dzika

Opublikowano: 03.04.2023 r., 14:09 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
carpaccio z dzika
Carpaccio z dzika
Poznaj przepis na carpaccio z dzika w aromatycznej, ziołowej zalewie.
Przygotowanie 10 min
69 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Sarnina (400 g)
  • Wino czerwone wytrawne (25 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet jabłkowy, jałowiec, miód

Przepis na carpaccio z dzika krok po kroku

Mięso umyj i osusz.

W misce wymieszaj przyprawy, drobno posiekany czosnek, miód, oliwę i wino.

Po tym czasie pokrój na cienkie plasterki.

Jak oceniasz przepis na carpaccio z dzika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat carpaccio z dzika

Carpaccio z dzika, z polędwicy z sarny i innego mięsa zaliczanego do dziczyzny to pomysł na wykwintną przystawkę, która przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom dań mięsnych. Carpaccio z dziczyzny świetnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska podczas świąt, uroczystości, czy imprez rodzinnych. Mięso z dzika, sarny i dziczyzny jest bardzo delikatne, świetnie komponuje się z leśnymi przyprawami takimi jak owoce jałowca i jest cenione nawet wśród największych krytyków kulinarnych. Carpaccio to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu, a mimo to smaczne, pyszne i dobre na każdą okazję. Przygotowując je z dziczyzny, trzeba jednak zwrócić uwagę na jakość mięsa. Powinno być przebadane weterynaryjne, ponieważ w przeciwnym razie, zjedzenie go w formie surowej niesie za sobą ryzyko poważnych dla zdrowia zakażeń pasożytniczych. Jak zrobić carpaccio z dzika, aby było naprawdę najlepsze? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Oprócz surowego, przebadanego mięsa z dzika, sarny lub innej dziczyzny, potrzebne Ci będą wyłącznie składniki zalewy. Najlepiej sprawdzą się owoce jałowca, pieprz, miód, oliwa z oliwek oraz czerwone wytrawne wino. Po ich wymieszaniu powstanie pyszna, aromatyczna zalewa, która idealnie pasuje do dziczyzny. Warto zostawić w niej mięso na około 24 godziny, aby dokładnie przeszło smakiem i zapachem. Dlatego pamiętaj, że jest to danie wymagające czasu i nie przygotujesz go na ostatnią chwilę. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis na carpaccio z dzika, sarny i dziczyzny.

Alergeny w carpaccio z dzika

Lista alergenów dla carpaccio z dzika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

W przepisie na carpaccio z dzika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze carpaccio z dzika

na 100g gotowej potrawy

Surowego mięsa nie powinny jeść dzieci ani kobiety w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
173.15
69.26
Białko (g)
19.90
7.96
Fenyloalanina (mg)
0.75
0.30
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
1.04
0.42
Węglowodany przyswajalne (g)
1.02
0.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.01
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.03
0.01
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.03
0.01
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
8.76
3.50
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
2.11
Tłuszcze nienasycone (g)
3.47
1.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.88
1.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
0.24
Cholesterol (mg)
72.73
29.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.43
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
1.70
0.68
Witamina C (mg)
0.35
0.14
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
0.29
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.50
0.20
Ryboflawina (mg)
0.27
0.11
Niacyna (mg)
5.20
2.08
Foliany (µg (mcg))
3.67
1.47
Beta karoten (µg (mcg))
0.06
0.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
68.93
27.57
Potas (mg)
309.81
123.92
Wapń (mg)
12.53
5.01
Fosfor (mg)
184.98
73.99
Magnez (mg)
19.89
7.95
Żelazo (mg)
2.70
1.08
Cynk (mg)
3.84
1.53
Miedź (mg)
0.13
0.05
Mangan (mg)
0.03
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z dzika 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carpaccio z dzika

Koszt składników
113.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sarnina
400 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 400 g
Wino czerwone wytrawne
25 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 25 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
113.00