Cannelloni z ricottą
- Makaron cannelloni (150 g)
- Szpinak (450 g)
- Czosnek (15 g)
- Serek ricotta (250 g)
- Ser parmezan - tarty (50 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (450 g)
- Ser Mozzarella (100 g)
Przepis na cannelloni z ricottą krok po kroku
W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente. Odcedź i odłóż.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw całość solą i pieprzem. Do masy dodaj ricottę i wymieszaj całość.
Naczynie żaroodporne polej 1 łyżką oliwy. Każdą rurkę makaronową nadziej dokładnie farszem szpinakowym. Rurki ułóż w naczyniu obok siebie.
W małym rondelku podgrzej przecier i dodaj do niej starty parmezan. Dopraw solą, pieprzem i ziołami, całość dokładnie wymieszaj. Sosem polej makaron. Wierzch posyp startą mozzarellą.
Cannelloni piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25-30 minut.
Więcej informacji na temat cannelloni z ricottą
Cannelloni z ricottą to niezwykle ciekawa propozycja na osiłek, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. Jest smaczne, lekkie i ciekawe.
Przepis na cannelloni z ricottą to doskonały wybór na obiad. To danie niezwykle sycące, a przy tym bardzo odżywcze, spokojnie może być więc największym daniem w ciągu dnia. Możesz też wykorzystać je na kolację, zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich. Z tej receptury dowiesz się jak się robi niezwykle proste danie makaronowe, które zachwyci wszystkich. Smakuje niezwykle pysznie, a przy tym jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Makaron w takiej formie jest świetną alternatywą dla typowych dań włoskich, a także zapiekanek. Choć całość może się wydawać pracochłonna, wcale tak nie jest. Farsz do tego dania można przygotować wcześniej, by ułatwić sobie pracę. Cannelloni świetnie smakuje w towarzystwie pysznej surówki.
To danie jest tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To wszystko ze względu na naprawdę mnóstwo wspaniałych połączeń smakowych, które się w tym daniu odnajdują. Szpinak z serkiem ricotta i czosnkiem, pomidorowy sos z serem, a wszystko to przykryte pyszną i rozpływającą się w ustach mozzarellą. To coś dla prawdziwych smakoszy. Do zrobienia farszu można wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży szpinak. Obie wersje smakują dobrze i wspaniale się sprawdzą. Szpinak mrożony jest wersją bardziej wygodną, gdyż można go dostać praktycznie w każdym sklepie, a dodatkowo jest już rozdrobniony. Dlatego to dobry wybór, by skrócić cały czas przygotowywania tego dania.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić cannelloni z ricottą, by było pyszne i dobre również dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, znajdziesz w każdym większym sklepie. Śródziemnomorski klimat można osiągnąć poprzez dodanie pysznego i kremowego serka ricotta. Świetnie podkręca on smak farszu, razem z dodatkiem szpinaku. Rurki z pysznym farszem ze szpinaku, skąpany w gęstym, pomidorowym sosie jest niezwykle pyszny. To wybór odpowiedni dla wszystkich, którzy kochają makarony.
Alergeny w cannelloni z ricottą
Lista alergenów dla cannelloni z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron cannelloni
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser parmezan
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze cannelloni z ricottą
To opcja, która jest zdrowa i może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(378g)
Węglowodany
(378g)
Tłuszcze
(378g)
Witaminy
(378g)
Składniki mineralne
(378g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.