Burak pieczony w folii

Opublikowano: 29.06.2023 r., 14:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burak pieczony w folii w naczyniu żaroodpornym.
Burak pieczony w folii
Burak pieczony w folii jest doskonałą bazą zup, surówek i sałatek. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają przepisu na najłatwiejsze przygotowanie tego warzywa.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
180 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Burak (420 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na buraka pieczonego w folii krok po kroku

Buraki dokładnie oczyść i owiń folią aluminiową.

Piecz w temperaturze 180 st. C przez 30-40 min aż do miękkości.

Buraki zostaw w folii.

Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na buraka pieczonego w folii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 98,5% osób

Więcej informacji na temat buraka pieczonego w folii

Burak pieczony w folii jest doskonałą bazą zup, surówek i sałatek. To doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają przepisu na najłatwiejsze przygotowanie tego warzywa.

Przepis na buraki pieczone w folii to świetna opcja na wykorzystanie tego smacznego warzywa w swojej kuchni. Czerwone buraki wciąż są za mało docenianym produktem w kuchni. Zwykle goszczą tylko w barszczu. Warto nieco poszaleć i przygotować je w piekarniku. Z tego przepisu dowiesz się, w jakiej temperaturze je upiec, by były miękkie, ale nie spieczone. Buraki można piec w piekarniku zarówno w całości, jak i pokrojone. Warto wybierać jednak tę pierwszą opcję, gdyż dzięki temu są dużo bardziej uniwersalne. Warzywa te mają naprawdę duży potencjał. Gdy je upieczemy, pozwalamy uwolnić ich naturalną słodycz. Idealnie połączyć je z odrobiną soku z cytryny, a także ulubionymi ziołami. Tak przygotowane warzywa smakują po prostu wybornie.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec buraki, w piekarniku to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Dowiesz się z niego jak zrobić buraczki w folii aluminiowej, które smakują wyjątkowo. Nie wiesz, jak upiec buraki? To całkiem proste wystarczy blacha, piekarnik i odrobina cierpliwości. Buraki czerwone to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze je włączyć do codziennej diety. Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Mimo że buraki nie są bogatym źródłem żelaza, to wspaniały środek krwiotwórczy. Buraki są więc doskonałym wyborem dla wszystkich osób cierpiących z powodu anemii. Wzbogacenie codziennej diety w buraka pozwala na wyrównanie gospodarki wodnej organizmu, wspiera kości, wzmacnia zęby oraz wspomaga funkcjonowanie mózgu. Burak polecany jest również na diecie osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz dokucza im zgaga. Warzywo to również wspiera wątrobę. Burak ćwikłowy swoje korzystne właściwości zawdzięcza w głównej mierze dużej zawartości antocyjanów i flawonoidów. Warto więc zadbać o to, by pojawiał się w diecie regularnie. Jeśli nie wiesz, jak włączyć go do menu, skorzystaj z tego przepisu.

Alergeny w buraku pieczonym w folii

Lista alergenów dla buraka pieczonego w folii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na buraka pieczonego w folii

Wartości odżywcze buraka pieczonego w folii

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, dla osób z chorobami układu krążenia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
43.00
180.60
Białko (g)
1.61
6.76
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
9.56
40.15
Węglowodany przyswajalne (g)
6.76
28.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
11.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.13
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.25
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
2.00
8.40
Witamina B6 (mg)
0.07
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.90
20.58
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.17
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Ryboflawina (mg)
0.04
0.17
Niacyna (mg)
0.33
1.39
Foliany (µg (mcg))
109.00
457.80
Beta karoten (µg (mcg))
20.00
84.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
78.00
327.60
Potas (mg)
325.00
1365.00
Wapń (mg)
16.00
67.20
Fosfor (mg)
40.00
168.00
Magnez (mg)
23.00
96.60
Żelazo (mg)
0.80
3.36
Cynk (mg)
0.35
1.47
Miedź (mg)
0.08
0.34
Mangan (mg)
0.33
1.39
Szacunkowy indeks glikemiczny buraka pieczonego w folii 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania buraka pieczonego w folii

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
420 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Koszt składników
3.00