Przepis na surówkę z buraczków krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
tarka, miseczka

Buraka i jabłko zetrzyj na tarce.

Wymieszaj z przyprawami i jogurtem.

Świeżo przygotowana surówka z buraczków.
Surówka z buraczków
Koszt przygotowania dania
1.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
101 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
65

Surówka z buraczków - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z buraczków

Surówka z buraczków to jedna z najlepszych i najprostszych domowych, tradycyjnych, polskich surówek, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku do obiadu i zadowolą smakiem nawet najbardziej wybredne osoby. Surówka świetnie smakuje z pieczonym mięsem lub klopsikami i dodatkiem skrobiowym takim jak ziemniaki, ryż lub makaron, ale również w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Oczywiście, możliwości jej wykorzystania nie kończą się wyłącznie na daniach obiadowych, surówka z czerwonych buraków świetnie sprawdzi się również na zimno do kanapek, lub jako samodzielna przekąska między posiłkami. To też świetna sałatka na grilla i warzywne, zdrowe, sycące danie dla dzieci. Surówką można przygotować z buraków surowych, z buraków ćwikłowych i w formie sałatki z buraków gotowanych z przeróżnymi dodatkami, dlatego każdy znajdzie najlepszą dla siebie wersję smakową. Ten domowy dodatek do dań głównych zadowoli niejedno podniebienie.

Czerwone buraki to warzywa o wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych substancji korzystnie wpływających na zdrowie, dlatego zdecydowanie warto dbać o to, aby pojawiały się one w codziennej diecie. Co więcej, przepis na surówkę z buraków jest bardzo szybki, prosty, a jej przygotowanie nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Co więcej, jest wiele sposobów na to jak zrobić surówkę z buraczków, dzięki możliwości wykorzystania wielu dodatków. Możesz więc przygotować tą samą surówkę w kilku wersjach smakowych, tak aby każdy znalazł coś dla siebie.

Do przygotowania surówki z buraka niezbędne są oczywiście buraki, natomiast reszta składników zależy od indywidualnych preferencji. Możesz dodać starte świeże jabłko, białą lub czerwoną cebulę, chrzan, jogurt, czy oliwę. Gotowe buraki wystarczy zetrzeć na tarce, dodać wybrane składniki, wymieszać i gotowe! Sałatka najlepiej smakuje na zimno, możesz za jednym razem przygotować większą porcję i przechowywać do 2-3 dni w lodówce, wykorzystując na szybko, wtedy kiedy nie masz wystarczającej ilości czasu do przygotowania jej od początku.

Wartości odżywcze surówki z buraczków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
48.29 kcal
101.40 kcal
Białko
1.47 g
3.09 g

Węglowodany w surówce z buraczków

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
10.89 g
22.87 g
Węglowodany przyswajalne
8.87 g
18.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.02 g
4.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
0.17 g
0.36 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.21 g
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.15 g
Cholesterol
0.10 mg
0.20 mg

Witaminy w przepisie na surówkę z buraczków

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
2.29 µg (mcg)
4.80 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina E
0.08 mg
0.16 mg
Retinol
0.10 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.10 mg
Niacyna
0.25 mg
0.53 mg
Foliany
54.76 µg (mcg)
115.00 µg (mcg)
Beta karoten
21.14 µg (mcg)
44.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na surówkę z buraczków

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
55.57 mg
116.70 mg
Potas
244.05 mg
512.50 mg
Wapń
21.86 mg
45.90 mg
Fosfor
35.67 mg
74.90 mg
Magnez
17.67 mg
37.10 mg
Żelazo
0.57 mg
1.19 mg
Cynk
0.29 mg
0.61 mg
Miedź
0.06 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z buraczków 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z buraczków

Lista alergenów dla surówki z buraczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania surówki z buraczków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
140 g
1 sztuka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.23
Za 140 g
Jabłko
60 g
1/2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 60 g
Jogurt naturalny
10 ml
1 łyżka
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 ml
Koszt składników
5.80
Jak oceniasz przepis na surówkę z buraczków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób