Surówka z buraczków

Opublikowano: 06.05.2021 r., 18:37 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeżo przygotowana surówka z buraczków.
Surówka z buraczków
Surówka z buraczków, domowy, prosty, szybki i przepyszny dodatek do dań obiadowych, kanapek, czy forma przekąski między posiłkami. Bardzo zdrowa, sycąca, urozmaici każdy posiłek.
Przygotowanie 10 min
101 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Buraki gotowane 1 sztuka (140 g)
  • Jabłko 1/2 sztuki (60 g)
  • Jogurt naturalny 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miseczka

Przepis na surówkę z buraczków krok po kroku

Buraka i jabłko zetrzyj na tarce.

Wymieszaj z przyprawami i jogurtem.

Jak oceniasz przepis na surówkę z buraczków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat surówki z buraczków

Surówka z buraczków to jedna z najlepszych i najprostszych domowych, tradycyjnych, polskich surówek, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku do obiadu i zadowolą smakiem nawet najbardziej wybredne osoby. Surówka świetnie smakuje z pieczonym mięsem lub klopsikami i dodatkiem skrobiowym takim jak ziemniaki, ryż lub makaron, ale również w posiłkach wegetariańskich i wegańskich. Oczywiście, możliwości jej wykorzystania nie kończą się wyłącznie na daniach obiadowych, surówka z czerwonych buraków świetnie sprawdzi się również na zimno do kanapek, lub jako samodzielna przekąska między posiłkami. To też świetna sałatka na grilla i warzywne, zdrowe, sycące danie dla dzieci. Surówką można przygotować z buraków surowych, z buraków ćwikłowych i w formie sałatki z buraków gotowanych z przeróżnymi dodatkami, dlatego każdy znajdzie najlepszą dla siebie wersję smakową. Ten domowy dodatek do dań głównych zadowoli niejedno podniebienie.

Czerwone buraki to warzywa o wysokiej zawartości witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych substancji korzystnie wpływających na zdrowie, dlatego zdecydowanie warto dbać o to, aby pojawiały się one w codziennej diecie. Co więcej, przepis na surówkę z buraków jest bardzo szybki, prosty, a jej przygotowanie nie wymaga większych umiejętności kulinarnych. Co więcej, jest wiele sposobów na to jak zrobić surówkę z buraczków, dzięki możliwości wykorzystania wielu dodatków. Możesz więc przygotować tą samą surówkę w kilku wersjach smakowych, tak aby każdy znalazł coś dla siebie.

Do przygotowania surówki z buraka niezbędne są oczywiście buraki, natomiast reszta składników zależy od indywidualnych preferencji. Możesz dodać starte świeże jabłko, białą lub czerwoną cebulę, chrzan, jogurt, czy oliwę. Gotowe buraki wystarczy zetrzeć na tarce, dodać wybrane składniki, wymieszać i gotowe! Sałatka najlepiej smakuje na zimno, możesz za jednym razem przygotować większą porcję i przechowywać do 2-3 dni w lodówce, wykorzystując na szybko, wtedy kiedy nie masz wystarczającej ilości czasu do przygotowania jej od początku.

Alergeny w surówce z buraczków

Lista alergenów dla surówki z buraczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze surówki z buraczków

na 100g gotowej potrawy

Surówka z buraczków to świetny posiłek dla osób na dietach redukcyjnych. Osoby z nieprawidłowo kontrolowaną cukrzycą powinny spożywać ją wyłącznie jako dodatek do posiłku, w którym jest także źródło białka i tłuszczu (na przykład ryba lub mięso), a nie jako samodzielna przekąska.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
48.29
101.40
Białko (g)
1.47
3.09

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
10.89
22.87
Węglowodany przyswajalne (g)
8.87
18.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.02
4.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.21
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.15
Cholesterol (mg)
0.10
0.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
2.29
4.80
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.06
Witamina E (mg)
0.08
0.16
Retinol (µg (mcg))
0.10
0.20
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.05
0.10
Niacyna (mg)
0.25
0.53
Foliany (µg (mcg))
54.76
115.00
Beta karoten (µg (mcg))
21.14
44.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
55.57
116.70
Potas (mg)
244.05
512.50
Wapń (mg)
21.86
45.90
Fosfor (mg)
35.67
74.90
Magnez (mg)
17.67
37.10
Żelazo (mg)
0.57
1.19
Cynk (mg)
0.29
0.61
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z buraczków 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z buraczków

Koszt składników
5.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
140 g
1 sztuka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.23
Za 140 g
Jabłko
60 g
1/2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 60 g
Jogurt naturalny
10 ml
1 łyżka
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 ml
Koszt składników
5.80