Sałatka z gotowanych buraków

Opublikowano: 26.04.2021 r., 13:30 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Danie obiadowe z mięsem, gotowanymi ziemniakami i sałatką z gotowanych buraków.
Sałatka z gotowanych buraków
Sałatka z gotowanych buraków, najlepsza i najprostsza sałatka na zimno, idealna do obiadu. Przyrządzana z tartym, kwaśnym jabłkiem, oliwą i przyprawami.
Przygotowanie 14 min
112 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Buraki gotowane 1 sztuka (po ugotowaniu i obrani) (100 g)
  • Jabłko 1 sztuka (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na sałatkę z gotowanych buraków krok po kroku

Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Ugotowanego, obranego buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Tarte jabłko z burakiem wymieszaj w miseczce z dodatkiem oliwy i przypraw.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z gotowanych buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z gotowanych buraków

Sałatka z gotowanych buraków to jedna z najlepszych i najprostszych sałatek, które można wykorzystać jako dodatek do obiadu. Jednak możliwości jej wykorzystania nie kończą się wyłącznie na daniach obiadowych, sałatka z buraka czerwonego gotowanego świetnie sprawdzi się również na zimno, do kanapek, lub jako przekąska między posiłkami. To też świetna sałatka na grilla i warzywne danie dla dzieci.

Buraki to warzywa, charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą, czyli zawartością witamin, składników mineralnych i innych prozdrowotnych substancji, dlatego zdecydowanie warto wykorzystywać je w kuchni. Tym bardziej, że przepis na sałatkę z buraczków czerwonych jest bardzo szybki, prosty, niewymagający większych umiejętności kulinarnych. Do tego sałatka smakuje przepysznie i sprawdza się na wiele okazji, wszystko przemawia więc na jej korzyść. Co więcej, dzięki możliwości wykorzystania wielu dodatków możesz przygotować tą samą sałatkę w kilku wersjach smakowych, dzięki czemu urozmaicisz posiłek i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Możesz na przykład dodać chrzanu, tartego jabłka, sosu jogurtowo-ziołowego… tak naprawdę jedynym ograniczeniem jest własna wyobraźnia.

Co będzie potrzebne do przygotowania tradycyjnej sałatki z buraka ćwikłowego? Oczywiście główny składnik czyli buraki, a także jabłka oraz ulubiony dodatek, na przykład jogurt z ziołami, oliwę lub chrzan. Przygotowanie należy zacząć od ugotowania warzyw, jednak możesz ułatwić sobie to zadanie i zaoszczędzić czas kupująć gotowe, już ugotowane, pakowane próżniowo buraki. Oczywiście, zamiast gotowania można je także upiec. Gotowe buraki ścieramy na tarce, ścieramy również obrane ze skórki jabłka. Buraki łączymy z jabłkiem, dodajemy przyprawy i odrobinę oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe! Jeśli masz ochotę na bardziej wyrazistą wersję sałatki dodaj chrzan, ogórki kiszone, cebulę, czosnek lub ocet jabłkowy. Sałatka najlepiej smakuje na zimno, zjedzona odrazu po przygotowaniu.

Alergeny w sałatce z gotowanych buraków

Lista alergenów dla sałatki z gotowanych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z gotowanych buraków

Wartości odżywcze sałatki z gotowanych buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
51.09
112.40
Białko (g)
0.92
2.02
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
11.95
26.28
Węglowodany przyswajalne (g)
9.73
21.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
4.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
2.55
5.60
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.12
0.26
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.20
0.44
Foliany (µg (mcg))
38.00
83.60
Beta karoten (µg (mcg))
23.18
51.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
36.09
79.40
Potas (mg)
193.18
425.00
Wapń (mg)
10.55
23.20
Fosfor (mg)
22.73
50.00
Magnez (mg)
13.18
29.00
Żelazo (mg)
0.43
0.95
Cynk (mg)
0.18
0.40
Miedź (mg)
0.05
0.11
Mangan (mg)
0.17
0.38
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z gotowanych buraków 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z gotowanych buraków

Koszt składników
4.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
100 g
1 sztuka (po ugotowaniu i obrani)
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Jabłko
120 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Koszt składników
4.00