Zasmażane buraczki

Opublikowano: 11.02.2023 r., 19:36 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zasmażane buraczki podane w miseczce
Zasmażane buraczki
Poznaj przepis na pyszne domowe zasmażane buraczki, które świetnie się sprawdzą do dań mięsnych z ziemniakami. Jest to szybki, prosty i smaczny pomysł do obiadu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
160 kcal
Kcal w porcji
234 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Burak (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Mąka pszenna typ 1850 (20 g)
  • Cukier (20 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na zasmażane buraczki krok po kroku

Umyj buraki.

Wlej do garnka wodę i ugotuj buraki do miękkości przez około 50-60 minut.

Gotowe buraki wyciągnij z wody i wyłóż do ostudzenia.

Następnie obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce.

Cebulkę obierz i drobno posiekaj.

Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę, następnie dodaj mąkę i całość zamieszaj.

Po chwili dodaj starte buraczki, całość przypraw solą i pieprzem.

Na samym końcu dodaj cukier i sok z cytryny.

Buraczki dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na zasmażane buraczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat zasmażanych buraczków

Pyszne zasmażane buraczki to tradycyjny dodatek do obiadu, szczególnie świetnie sprawdzą się do dań mięsnych z ziemniakami. Przepis na zasmażane buraczki to szybkie i łatwe rozwiązanie. Warto pamiętać o tym, że buraki zawierają wiele cennych właściwości odżywczych, dlatego powinny znaleźć się w codziennej diecie. Do przygotowania zasmażanych buraczków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, cukier, pieprz, sól i sok z cytryny.

Jak zrobić zasmażane buraczki? Rozpocznij od umycia buraków. Następnie wlej do garnka wodę i ugotuj buraki do miękkości przez około 50-60 minut. Gotowe buraki wyciągnij z wody i wyłóż do ostudzenia. Następnie obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę, następnie dodaj mąkę i całość zamieszaj. Po chwili dodaj starte buraczki, całość przypraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj cukier i sok z cytryny. Buraczki dokładnie wymieszaj.

Czerwone buraki są bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, magnezu, żelaza i błonnika pokarmowego. W 100 gramach buraka znajduje się 42 kcal, 1.8 g białka, 0,1 g tłuszczy, 7.3 g węglowodanów i 2.2 g błonnika. Regularne spożywanie buraka ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i może chronić przed różnymi dolegliwościami. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych obecnych w burakach wpływa pozytywnie na cały układ krążenia, wspomaga w obniżeniu poziomu homocysteiny i ciśnieniu krwi. Osoby, które zmagają się z chorobami nerek i układem moczowym powinny uważać na spożywanie buraków, ponieważ zawierają one szczawiany, które w nadmiarze prowadzą do powstawania kamicy nerkowej.

Pomysł na zasmażane buraczki to dobre rozwiązanie szczególnie dla osób, które zmagają się z anemią. Poza tym, że są pyszne i smaczne zawierają mnóstwo składników odżywczych, dlatego warto wdrożyć buraki do codziennego menu, ze względu na korzystny wpływ na zdrowie.

Alergeny w zasmażanych buraczkach

Lista alergenów dla Zasmażanych buraczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Wartości odżywcze zasmażanych buraczków

na 100g gotowej potrawy

Buraki można podawać na ciepło lub na zimno.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(234g)
Energia (kcal)
68.65
160.64
Białko (g)
1.73
4.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(234g)
Węglowodany (g)
11.95
27.96
Węglowodany przyswajalne (g)
9.23
21.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.72
6.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(234g)
Tłuszcz (g)
1.92
4.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.25
0.58
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
3.91
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(234g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.39
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
95.62
223.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(234g)
Sód (mg)
67.09
156.98
Potas (mg)
297.60
696.38
Wapń (mg)
16.36
38.28
Fosfor (mg)
42.75
100.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.89
53.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
1.80
Cynk (mg)
0.37
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zasmażanych buraczków 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zasmażanych buraczków

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mąka pszenna typ 1850
20 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 20 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
20.50