Przepis na bruschetta pomidorowa krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, miód
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, blacha

Bagietkę pokrój na kawałki, posmaruj masłem.

Ułóż na blasze i piecz w nagrzanym do 230 st. C piekarniku przez 15 minut.

Pokrój pomidory w kostkę.

Obierz cebulę i posiekaj drobno.

Posiekaj kolendrę.

Umieść składniki w misce, dodaj miód i oliwę, dopraw solą i pierzem, wymieszaj.

Na grzankach ułóż pomidory i umieść na talerzu.

Bruschetta pomidorowa podana na drewnianej desce do krojenia.
Bruschetta pomidorowa
Koszt przygotowania dania
21.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
521 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
55

Bruschetta pomidorowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bruschetta pomidorowa

Bruschetta pomidorowa to wspaniały pomysł na szybkie grzanki z warzywami. Bruschetty domowe można przygotować z pieczywa pszennego lub razowego. Do bruschetty koniecznie użyj świeżych i dojrzałych pomidorów. Przepis na bruschetty pomidorowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, masło, pomidory, cebula, miód, kolendra, sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Jak zrobić bruschetty pomidorowe? Bagietkę pokrój na kawałki, posmaruj masłem. Ułóż na blasze i piecz w nagrzanym do 230 stopni piekarniku przez 15 minut. Pokrój pomidory w kostkę. Obierz cebulę i posiekaj drobno. Posiekaj kolendrę. Umieść składniki w misce, dodaj miód i oliwę z oliwek, dopraw solą i pierzem, wymieszaj. Na grzankach ułóż pomidory i umieść na talerzu.

Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy. Bagietka pszenna jest przede wszystkim źródłem węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi.

Podsumowując pyszne domowe grzanki z pomidorami świetnie sprawdzą się na przekąskę. Szybkie chrupiące bruschetty są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Należy je spożyć tego samego dnia, nie powinno się ich przechowywać w lodówce. Bruschetty najlepiej przygotowywać w sezonie letnim, gdy dostępne są pomidory.

Wartości odżywcze bruschetta pomidorowa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
231.87 kcal
521.70 kcal
Białko
4.52 g
10.17 g

Węglowodany w bruschetta pomidorowa

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
21.79 g
49.03 g
Węglowodany przyswajalne
20.34 g
45.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.45 g
3.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
14.50 g
32.63 g
Tłuszcze nasycone
5.80 g
13.05 g
Tłuszcze nienasycone
8.70 g
19.58 g
Tłuszcze jednonasycone
7.34 g
16.52 g
Tłuszcze wielonasycone
1.36 g
3.06 g
Cholesterol
16.04 mg
36.10 mg

Witaminy w przepisie na bruschetta pomidorowa

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
66.72 µg (mcg)
150.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Witamina C
5.89 mg
13.24 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.53 mg
3.44 mg
Retinol
50.07 µg (mcg)
112.67 µg (mcg)
Tiamina
0.29 mg
0.64 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.39 mg
Niacyna
2.04 mg
4.59 mg
Foliany
53.70 µg (mcg)
120.83 µg (mcg)
Beta karoten
179.43 µg (mcg)
403.72 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bruschetta pomidorowa

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
227.88 mg
512.73 mg
Potas
109.66 mg
246.73 mg
Wapń
27.40 mg
61.66 mg
Fosfor
52.96 mg
119.15 mg
Magnez
17.24 mg
38.79 mg
Żelazo
1.62 mg
3.66 mg
Cynk
0.48 mg
1.07 mg
Miedź
0.08 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetta pomidorowa 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bruschetta pomidorowa

Lista alergenów dla bruschetta pomidorowa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na bruschetta pomidorowa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bruschetta pomidorowa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
500 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Pomidor
500 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Cebula
140 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na bruschetta pomidorowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób