Przepis na bruschetta z pesto krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, malakser

Bagietkę pokrój na kromki grubości 4 cm.

Polej kromki bagietki oliwą z oliwek i z grilluj.

Orzechy pinii upraż na patelni bez tłuszczu.

Liście bazylii umieść w malakserze, dodaj czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek i rozdrobnij.

Dodaj orzechy pinii, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij.

Pesto wyłóż na grzanki.

Bruschetta z pesto podana na drewnianej, okrągłej desce do krojenia.
Bruschetta z pesto
Koszt przygotowania dania
45.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
808 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Bruschetta z pesto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bruschettcie z pesto

Bruschetta z pesto to bardzo dobry pomysł na pyszne domowe grzanki na imprezę. Można je podać na sylwestra, urodziny, a także na grilla ze znajomymi. Bruschetty to przystawka pochodząca z Włoch. Przepis na bruschetty z pesto jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przystawki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, bazylia liście świeże, oliwa z oliwek, orzechy pinii, czosnek, ser parmezan, sól, pieprz.

Jak zrobić bruschetty z pesto? Bagietkę pokrój na kromki grubości 4 cm. Polej kromki bagietki oliwą z oliwek i z grilluj. Orzechy pinii upraż na patelni bez tłuszczu. Liście bazylii umieść w malakserze, dodaj czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek i rozdrobnij. Dodaj orzechy pinii, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij. Pesto wyłóż na grzanki.

Orzechy piniowe to jedne z najdroższych orzechów. Orzechy piniowe są jadalnymi nasionami szyszek sosnowych. Orzechy pinii są bardzo dużą ilość witaminy K. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Orzechy bogatym źródłem cynku i magnezu. Orzechy piniowe są bogate w tłuszcz, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na wielkość spożywanej porcji. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując pyszne grzanki z pesto to pyszna i zdrowa przekąska. Dobre bruschetty należy spożyć od razu po przygotowaniu. Przystawka może być podana także jako dodatek do zupy krem lub sałatki ze świeżych warzyw. Pesto można przygotowywać także z innych zielonych części roślin takich jak natka pietruszki czy marchwi.

Wartości odżywcze bruschetty z pesto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kalorie)
343.95 kcal
808.28 kcal
Białko
11.61 g
27.28 g

Węglowodany w bruschettcie z pesto

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany
34.07 g
80.07 g
Węglowodany przyswajalne
32.32 g
75.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
4.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz
18.35 g
43.13 g
Tłuszcze nasycone
5.11 g
12.00 g
Tłuszcze nienasycone
13.25 g
31.13 g
Tłuszcze jednonasycone
9.70 g
22.80 g
Tłuszcze wielonasycone
3.55 g
8.33 g
Cholesterol
7.16 mg
16.82 mg

Witaminy w przepisie na bruschetta z pesto

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A
49.63 µg (mcg)
116.63 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina C
1.94 mg
4.55 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina E
2.25 mg
5.28 mg
Retinol
21.16 µg (mcg)
49.72 µg (mcg)
Tiamina
0.47 mg
1.12 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.77 mg
Niacyna
3.40 mg
7.99 mg
Foliany
87.37 µg (mcg)
205.32 µg (mcg)
Beta karoten
338.58 µg (mcg)
795.66 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bruschetta z pesto

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód
505.16 mg
1187.12 mg
Potas
79.21 mg
186.14 mg
Wapń
176.63 mg
415.08 mg
Fosfor
175.53 mg
412.49 mg
Magnez
44.79 mg
105.26 mg
Żelazo
3.24 mg
7.61 mg
Cynk
1.37 mg
3.22 mg
Miedź
0.21 mg
0.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetty z pesto 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bruschettcie z pesto

Lista alergenów dla bruschetty z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania bruschetty z pesto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Bazylia świeża
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Orzechy pinii
50 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 50 g
Oliwa z oliwek
100 ml
10 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
72.00
Jak oceniasz przepis na bruschetta z pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób