Przepis na bruschettę z pieczarkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, patelnia beztłuszczowa

Bagietkę pokrój w plasterki i podgrzej ją na suchej patelni.

Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanej oliwie.

Gdy będą miękkie dodaj startą mozzarellę.

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.

Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.

Farsz grzybowy przenieś na ciepłą bagietkę.

Bruschetta z pieczarkami podana na talerzu i udekorowana oregano.
bruschetta z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
9.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Bruschetta z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bruschettcie z pieczarkami

Bruschetta z pieczarkami to pomysł na idealną przekąskę na szybko, a także wspaniała opcja na imprezę. Jest niezwykle aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. To niezwykłe połączenie tradycyjnej włoskiej bruschetty z polskim tostem. Jest niebanalna, łatwa i rozpływa się w ustach. Na pewno zasmakuje w niej każdy miłośników grzybów.

Przepis na bruschettę z pieczarkami jest niezwykle prosty, a przy tym tym pozwala stworzyć przekąskę doskonałą. Charakteryzuje się niezwykle dobraną kompozycją smakową, która jest tak uniwersalna, że przypasuje naprawdę każdemu. To danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie wygląda. Zawdzięcza to ciekawemu ułożeniu, a także świetnej formie. To potrawa, która pokazuje , że kanapki wcale nie muszą być nudne i mogą być piękne, a także smaczne. Wspaniały smak jest zasługą grzybów, które nadają całości specyficznego aromatu. Grzyby zwykle doceniane są tylko za swój smak, a to nie wszystko co reprezentują. To również świetne źródło witamin i cennych składników prozdrowotnych. Choć mało mówi się o nich w kontekście zdrowia, warto to zmienić, gdyż to prawdziwe skarbnice cennych substancji. Pieczarki są źródłem witamin z grupy B, które działają ochronnie i wspierająco na układ nerwowy, dostarczają również cynku, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, czy selenu, który wspiera tarczycę. Oprócz tego, jako jedne z nielicznych, oprócz ryb, dostarczają również witaminy D, która jest niezwykle ważna w utrzymaniu zdrowia. Grzyby zostały w tym daniu połączone z natką pietruszki, która jest wspaniałym źródłem witaminy C, antyoksydantu, który wspiera zdrowie i walkę z chorobami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bruschettę z pieczarkami na ciepło, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna i łatwa, poradzi sobie z jej zrobieniem nawet początkująca osoba. To również receptura idealna dla wszystkich, którzy nie mają za wiele czasu. Te mini kanapeczki z mozzarellą i grzybami są naprawdę fantastyczne. To ciekawsza alternatywa dla tradycyjnej wersji z pomidorami. Bruschetta z pieczarkami to pomysł na danie łatwe, która sprawdzi się świetnie jako pyszna przekąska na imprezę. To dobra opcja nawet dla wegetarian.

Wartości odżywcze bruschetty z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(129g)
Energia (kalorie)
162.95 kcal
210.21 kcal
Białko
6.72 g
8.67 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w bruschettcie z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(129g)
Węglowodany
17.82 g
22.99 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.32 g
21.05 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(129g)
Tłuszcz
7.68 g
9.91 g
Tłuszcze nasycone
1.99 g
2.57 g
Tłuszcze nienasycone
5.69 g
7.34 g
Tłuszcze wielonasycone
0.91 g
1.17 g
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bruschettę z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(129g)
Sód
251.77 mg
324.78 mg
Potas
172.43 mg
222.43 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Wapń
100.03 mg
129.04 mg
Żelazo
1.82 mg
2.35 mg
Brak danych dla: ser mozzarella light.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetty z pieczarkami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bruschettcie z pieczarkami

Lista alergenów dla bruschetty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light

Cena przygotowania bruschetty z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Bagietka francuska
140 g
1 szt
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 140 g
Ser mozzarella light
50 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na bruschettę z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób