Bruschetta z pieczarkami
- Pieczarki (150 g)
- Bagietka francuska - 1 szt (140 g)
- Ser mozzarella light (50 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
Przepis na bruschettę z pieczarkami krok po kroku
Bagietkę pokrój w plasterki i podgrzej ją na suchej patelni.
Pieczarki pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanej oliwie.
Gdy będą miękkie dodaj startą mozzarellę.
Całość dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.
Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę.
Farsz grzybowy przenieś na ciepłą bagietkę.
Więcej informacji na temat bruschetty z pieczarkami
Bruschetta z pieczarkami to pomysł na idealną przekąskę na szybko, a także wspaniała opcja na imprezę. Jest niezwykle aromatyczna, a przy tym prosta w przygotowaniu. To niezwykłe połączenie tradycyjnej włoskiej bruschetty z polskim tostem. Jest niebanalna, łatwa i rozpływa się w ustach. Na pewno zasmakuje w niej każdy miłośników grzybów.
Przepis na bruschettę z pieczarkami jest niezwykle prosty, a przy tym tym pozwala stworzyć przekąskę doskonałą. Charakteryzuje się niezwykle dobraną kompozycją smakową, która jest tak uniwersalna, że przypasuje naprawdę każdemu. To danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie wygląda. Zawdzięcza to ciekawemu ułożeniu, a także świetnej formie. To potrawa, która pokazuje , że kanapki wcale nie muszą być nudne i mogą być piękne, a także smaczne. Wspaniały smak jest zasługą grzybów, które nadają całości specyficznego aromatu. Grzyby zwykle doceniane są tylko za swój smak, a to nie wszystko co reprezentują. To również świetne źródło witamin i cennych składników prozdrowotnych. Choć mało mówi się o nich w kontekście zdrowia, warto to zmienić, gdyż to prawdziwe skarbnice cennych substancji. Pieczarki są źródłem witamin z grupy B, które działają ochronnie i wspierająco na układ nerwowy, dostarczają również cynku, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, czy selenu, który wspiera tarczycę. Oprócz tego, jako jedne z nielicznych, oprócz ryb, dostarczają również witaminy D, która jest niezwykle ważna w utrzymaniu zdrowia. Grzyby zostały w tym daniu połączone z natką pietruszki, która jest wspaniałym źródłem witaminy C, antyoksydantu, który wspiera zdrowie i walkę z chorobami.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bruschettę z pieczarkami na ciepło, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle smaczna i łatwa, poradzi sobie z jej zrobieniem nawet początkująca osoba. To również receptura idealna dla wszystkich, którzy nie mają za wiele czasu. Te mini kanapeczki z mozzarellą i grzybami są naprawdę fantastyczne. To ciekawsza alternatywa dla tradycyjnej wersji z pomidorami. Bruschetta z pieczarkami to pomysł na danie łatwe, która sprawdzi się świetnie jako pyszna przekąska na imprezę. To dobra opcja nawet dla wegetarian.
Alergeny w bruschettcie z pieczarkami
Lista alergenów dla bruschetty z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser mozzarella light
Wartości odżywcze bruschetty z pieczarkami
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo składników prozdrowotnych z grzybów.
Energia i białka
(129g)
Węglowodany
(129g)
Tłuszcze
(129g)
Witaminy
(129g)
Składniki mineralne
(129g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.