Bruschetta

bruschetta

Włoska kanapka bruschetta wywodzi się z prostej, ludowej kuchni, gdzie wykorzystywano każdy kawałek czerstwego chleba. Prawdopodobnie pracownicy tłoczni oliwy wymyślili przepis na grzankę w którą wcierali czosnek i oliwę i raczyli się w przerwach w pracy. Klasyczna, włoska bruschetta stała się daniem sławnym na całym świecie, gdyż przepis jest nie tylko prosty, lecz także szybki do wykonania. Dzięki temu zrobimy szybką przekąskę i przystawkę na imprezę. Bruschetta składa się z podpieczonej kromki chleba wysmarowanej czosnkiem i polanej oliwą, na którą nakładamy sałatkę z pomidorów i bazylii. Obecnie bruschetta doczekała się różnych wariantów tej potrawy z różnymi dodatkami, jak ser, czy pesto.

Bruschetta - polecane przepisy

Bruschetta - pozostałe przepisy

Bruschetta - pomysły i przepisy na bruschettę z rozmaitymi dodatkami

Włoskie przystawki antipasti stają się coraz bardziej popularne, gdyż lekka kuchnia śródziemnomorska lepiej sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki przy dzisiejszym siedzącym trybie życia. Właśnie z włoskiej tradycji antipasti wywodzi się włoska przystawka bruschetta, czyli grzanka z pomidorami i bazylią. Przepis na pyszną bruschettę jest banalnie prosty i warto go poznać, gdyż jest to danie łatwe i szybkie do zrobienia, a przede wszystkim pyszne. Sprawdzi się zarówno jako przekąska na co dzień, jak i jako przystawka na imprezę.

Jak wygląda i smakuje włoska bruschetta

Klasyczna włoska bruschetta - pochodzenie i znaczenie w kuchni włoskiej

Bruschetta to klasyczna włoska kanapka, która wywodzi się z prostego jedzenia robotników rolnych. Legenda głosi, że robotnicy pracujący w tłoczniach oliwy opiekali sobie kawałki chleba nad ogniem, dodawali czosnek i maczali w oliwie. Nie wiadomo, z którego regionu Włoch bruschetta pochodzi.

Klasyczna bruschetta to po prostu grzanka z pomidorami, czyli bułeczka z dodatkami podgrzana w piecu. Bruschetta wpisuje się w obyczaj przystawek, tak zwanych antipasti, jadanych we Włoszech przed właściwym posiłkiem, dla zaostrzenia apetytu. Ta prosta i łatwa potrawa staje się coraz bardziej popularnym daniem na całym świecie. Również w Polsce jest chętnie podawana we włoskich restauracjach, na imprezach i w domu jako zdrowa przekąska. Warto poznać jej prawidłową wymowę, którą brzmi “brusketta”.

Historia grzanki w kuchni światowej

Grzanki występują w kuchni światowej od zarania dziejów, gdy tylko ludzie nauczyli się piec placki i chleb. Generalnie uważa się, że grzanki wszelkiego rodzaju powstały z biedy i chęci wykorzystania każdego kawałka chleba. Dlatego też z czerstwego chleba z poprzedniego dnia robiono różne potrawy.

Co ciekawe, pieczywo i bułeczki jada się tylko w kuchniach wywodzących się z żyznego półksiężyca, gdzie powstało rolnictwo oparte o nasiona trawy. Dlatego też chleb, bułeczki, a co za tym idzie także grzanki, jada się głównie w kulturach wywodzących się z Bliskiego Wschodu, Europy, Afryki Północnej i Azji Południowo-Zachodniej. Natomiast w kuchni azjatyckiej chleb w zasadzie nie występuje i nawet trudno jest go kupić w sklepie.

Kiedyś panowała prawdziwa kultura zero waste. Jedzenie nie wyrzucano i starano się wykorzystać wszystko co się da, przede wszystkim chleb. Aby poprawić smak czerstwego pieczywa podgrzewano go robiąc grzanki. W Polsce takim tradycyjnym daniem, które już odchodzi w zapomnienie, są sucharki, które kiedyś jadało się maczając w mleku lub herbacie. Kiedyś słodkie sucharki były tradycyjnym pokarmem dla małych dzieci, które zajmowano dając im coś do gryzienia. Były znacznie zdrowsze od tego, co podaje się dzieciom dziś.

Innym sposobem na wykorzystanie wczorajszego, czerstwego chleba było krojenie go w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Tak powstałe grzanki stosowano jako dodatek do zup lub sałatek. Do najsłynniejszych przepisów na sałatki z grzankami, należy sałatka Cezar.

Światową sławę zdobyły dwa rodzaje grzanek, czyli grzanki francuskie i włoska bruschetta. Grzanki francuskie robimy maczając kromkę w jajku roztrzepanym w mleku. Tak nasączoną kromkę czerstwego chleba podsmażamy na patelni. Zaś włoska bruschetta to po prostu grzanka z pomidorami i bazylią. Obie te potrawy świetnie sprawdzają się jako przystawka, szybkie danie na przekąskę, czy też proste danie śniadaniowe.

Jak zrobić włoską bruschettę

Przepis na klasyczną bruschettę

Do klasyki włoskich antipasti należy bruschetta al pomodoro, czyli bruschetta z pomidorami. Jest to po prostu grzanka z chleba natarta czosnkiem i oliwą z oliwek. Na kanapkę kładziemy sałatkę z posiekanych pomidorów z bazylią. We Włoszech do bruschetty wykorzystuje się miejscowy chleb rustykalny, który w niektórych regionach piecze się bez soli.

Tradycyjna włoska bruschetta nie zawiera sera ani pesto. Jest to bardzo proste danie, dlatego też bardzo ważna jest wysoka jakość składników. Robiąc bruschettę w Polsce warto stosować dobre i świeże pieczywo pszenne. Najlepsza będzie ciabatta. Jeśli chcemy zrobić małe kromki na imprezę, możemy użyć bagietki.

Domowa bruschetta z różnymi dodatkami - jak ją zrobić, aby była pyszna i aromatyczna jak we Włoszech

W czasach, gdy ciężka i tłusta kuchnia polska nie sprzyja siedzącemu trybowi życia, często sięgamy po lekkie dania kuchni śródziemnomorskiej. Tłuste i ciężkostrawne dania zostały stworzone dla ludzie ciężko pracujacych fizycznie. Obecnie zaś większość czasu spędzamy przy biurku, dlatego też lekka kuchnia śródziemnomorska wydaje się bardziej chronić przed nadwagą i otyłością. Chętniej też sięgamy po włoskie przystawki antipasti, do których należy również bruschetta.

Przepis na bruschettę jest banalnie prosty, dlatego też warto aby ta włoska kanapka częściej gościła w naszym menu. Domowa bruschetta może posłużyć jako pyszna kanapka na podwieczorek lub kolację, jak również jako przystawka na imprezie.

Aby jednak domowa bruschetta okazała się pysznym daniem należy zwrócić uwagę na jakość produktów. Warto wybrać dobrej jakości pieczywo jak świeżo upieczona bagietka, ciabata lub pszenna bułeczka. Należy również zaopatrzyć się w dobrej jakości oliwę extra vergine, świeżę bazylię i pomidory z dobrego źródła.

Aby zrobić pyszną bruschettę najpierw przygotowujemy dodatki. Pomidory kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię i starty czosnek. Całość solimy i pieprzymy do smaku. Mieszanka musi się nieco przegryźć, dlatego też odstawiamy ją na 10 - 15 minut. W tym czasie kroimy pieczywo na kromki. Wystarczy je lekko przyrumienić w piekarniku. Gotowe pieczywo smarujemy czosnkiem. Na kromkach wykładamy dodatki, a całość skrapiamy oliwą z oliwek. Podajemy na ciepło.

We Włoszech bruschetty piecze się w specjalnych piecach. Natomiast w Polsce można zapiec grzanki w piekarniku lub na patelni. Idealnie sprawdza się również grill lub patelnia grillowa. Ważne jest, aby bułeczka nie była zanadto przypieczona. Skórka powinna być rumiana, za to miąższ miękki.

Różne dodatki do bruschetty

Klasycznym, włoskim daniem jest bruschetta z pomidorami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić inne warianty bruschetty z innymi dodatkami. Oczywiście różne rodzaje bruschetty, które dostaniemy we włoskich restauracjach w całej Polsce i niekoniecznie mają coś wspólnego z klasyczną, włoską kanapką. Warto jednak wykorzystać przepis na bruschettę, aby samodzielnie tworzyć ciekawe dania z różnymi dodatkami, które urozmaicą codzienne i imprezowe menu.

W naszym klimacie klasyczna bruschetta, czyli kanapka z pomidorem, wydaje się za mało sycąca i nie każdy może się tym daniem najeść. Warto więc urozmaicić ją dodatkowymi, bardziej sycącymi składnikami, jak sery czy wędlina. Aby jednak zachować śródziemnomorski charakter dania, należy trzymać się tradycji kuchni włoskiej. Dlatego też dobrym pomysłem są włoskie dodatki, jak ser, szynka parmeńska czy oliwki. Fajnym dodatkiem do bruschetty jest ser, na przykład ser żółty, ser kozi, mozzarella, gorgonzola lub inne. Ser żółty możemy podgrzać razem z chlebem. Natomiast ser mozzarella układamy już na upieczoną grzankę. Na serze oczywiście układamy klasyczną, włoską sałatkę z pomidorów i bazylii.

Do bruschetty pasują sery i oliwki, czy wszelkiego typu dodatki rodem z kuchni śródziemnomorskiej. Fajnym pomysłem jest bruschetta caprese z dodatkami jak do słynnej, włoskiej sałatki caprese, czyli oliwkami i serem mozzarella, skropiona octem balsamicznym. Pyszne, typowo włoskie są dodatki w stylu prosciutto e melone, czyli szynka parmeńska z melonem. Na kanapce bruschetta świetnie smakuje również pesto.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto