Przepis na bruschetta z mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia

Bagietkę pokrój pod skosem na kawałki grubości 3-4 cm.

Kromki bagietki polej oliwą z oliwek.

Pokrój w plastry pomidora i umieść je na kromkach bagietki.

Dopraw solą i pieprzem.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 7 minut.

Następnie na grzanki ułóż plastry mozzarelli i zapiecz jeszcze przez 3-4 minuty.

Podawaj udekorowane świeżą bazylią.

Bruschetta z mozzarellą podana na ciemnym talerzu.
Bruschetta z mozzarellą
Koszt przygotowania dania
36.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
676 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
55

Bruschetta z mozzarellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bruschettcie z mozzarellą

Bruschetta z mozzarellą to prosty przepis na pyszne i szybkie bagietki, które podać można jako przystawkę lub przekąskę na drugie śniadanie. Przepis na bruschetty z mozzarellą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tego pysznego posiłku potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, mozzarella, pomidory koktajlowe, oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia świeża.

Jak zrobić bruschetty z mozzarellą? Bagietkę pokrój pod skosem na kawałki grubości 3-4 cm. Kromki bagietki polej oliwą z oliwek. Pokrój w plastry pomidora i umieść je na kromkach bagietki. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 7 minut. Następnie na grzanki ułóż plastry mozzarelli i zapiecz jeszcze przez 3-4 minuty. Podawaj udekorowane świeżą bazylią.

Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest serem niedojrzewającym serem podpuszczkowym, ma biały kolor i kremową konsystencję. Dobrze nadaje się do zapiekania oraz do spożywania na zimno. Mozzarella zawiera sporą ilość tłuszczu mlecznego. Zawiera dużą ilość kalorii, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny zwracać uwagę na ilość spożywanej porcji. Mozzarella jest bardzo dobrym źródłem białka. Białko jest składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział w reakcjach naprawczych w organizmie. Białko jest także substratem do produkcji hormonów oraz enzymów w naszym organizmie. Oliwa produkowana jest z oliwek. Jest produktem wytwarzanym poprzez tłoczenie na zimno. Zawiera ona kwasy tłuszczowe korzystnie wpływające na nasz układ krwionośny. Kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone mają także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Podsumowując bruschetta z serem to świetny pomysł na szybkie grzanki, które spożyć można na drugie śniadanie lub jako przystawkę. Przekąska powinna być podawana na ciepło, nie nadaje się do podgrzewania. Dobre bruschetty możesz przygotować także z bagietki pełnoziarnistej.

Wartości odżywcze bruschetty z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
255.19 kcal
676.25 kcal
Białko
11.18 g
29.63 g

Węglowodany w bruschettcie z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
21.18 g
56.12 g
Węglowodany przyswajalne
20.05 g
53.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
2.98 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
14.13 g
37.43 g
Tłuszcze nasycone
6.13 g
16.24 g
Tłuszcze nienasycone
8.00 g
21.19 g
Tłuszcze jednonasycone
6.76 g
17.91 g
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
3.28 g
Cholesterol
24.69 mg
65.42 mg

Witaminy w przepisie na bruschetta z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
66.44 µg (mcg)
176.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.71 µg (mcg)
1.89 µg (mcg)
Witamina C
3.42 mg
9.08 mg
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina E
1.17 mg
3.11 mg
Retinol
54.38 µg (mcg)
144.09 µg (mcg)
Tiamina
0.29 mg
0.76 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.67 mg
Niacyna
1.99 mg
5.27 mg
Foliany
52.06 µg (mcg)
137.97 µg (mcg)
Beta karoten
130.06 µg (mcg)
344.67 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bruschetta z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
379.00 mg
1004.35 mg
Potas
87.19 mg
231.05 mg
Wapń
179.88 mg
476.67 mg
Fosfor
156.00 mg
413.40 mg
Magnez
21.00 mg
55.65 mg
Żelazo
1.71 mg
4.52 mg
Cynk
1.34 mg
3.56 mg
Miedź
0.07 mg
0.20 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetty z mozzarellą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bruschettcie z mozzarellą

Lista alergenów dla bruschetty z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

W przepisie na bruschetta z mozzarellą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bruschetty z mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
600 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Ser Mozzarella
500 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 500 g
Pomidor
400 g
2 duże sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Oliwa z oliwek
100 ml
10 łyżek stołowych
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
53.00
Jak oceniasz przepis na bruschetta z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób