Bloody mary
- Wódka - 1 kieliszek (50 ml)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Sok pomidorowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Sos Worcestershire - 1 łyżeczka (5 ml)
- Tabasco - kilka kropel (5 ml)
- Seler naciowy - 1 łodyga (50 g)
Przepis na bloody mary krok po kroku
Wszystkie składniki wlej do wysokiego kielicha i wymieszaj.
Gdy składniki połączą się, przelej drinka do szklanki.
Podawaj z pokrojonym selerem naciowym.
-
Cosmopolitan
-
Blue curacao
-
Sex on the beach drink
-
Krwawa mary
-
Long island drink
-
White russian
-
Moscow mule
-
Drinki z blue curacao
-
Blue lagoon drink
-
Espresso martini
-
Campari drink
-
Kolana pszczoły
-
Wściekły pies
-
Drink z sokiem pomarańczowym
-
Black russian
-
Drink z blue kurakao
-
U boot drink
-
Drink z truskawkami
-
Drinki z wódką
Więcej informacji na temat bloody mary
Bloody mary, czyli krwawa mery to połączenie soku pomidorowego z wódką, drink, który podaje się z selerem naciowym.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na bloody mary, który przygotujesz bez problemu w swoim domu.
Do jego przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które znajdziesz w każdym sklepie, zaopatrz się w sok pomidorowy, tabasco, sos worcestershire, seler naciowy, wódka, sok z cytryny.
Zatem, jak zrobić bloody mary?
To naprawdę nic trudnego wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki w wysokim naczyniu. Gdy wszystko się ze sobą połączy, przelej drink do szklanki i podawaj z selerem naciowym.
Nasz domowy trunek jest dobry do spożycia.
Zatem, skoro już znasz mój prosty przepis na domowy alkohol, koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, że jest najlepszy.
Będzie to zdecydowanie lepsza wersja niż wybór kupnego alkoholu szczególnie takiego z dodatkami i cukrem.
Połączenie soków warzywnych z alkoholem zyskuje coraz bardziej na popularności i nie ma się co dziwić, takie napoje alkoholowe umilaj czas w rodzinnym gronie lub na spotkaniu z przyjaciółmi.
Sam widzisz jak proste i powszechne są składniki, a proporcje proste do zapamiętania, taki drink będzie idealny na imprezę. Jeśli chcesz, aby smak był nieco bardziej delikatny, po wymieszaniu wszystkich składników możesz dolać sok pomidorowy do końca. To sprawi, że wódka nie będzie tak bardzo wyczuwalna. Jeśli chcesz, aby Twój drink był mocniejszy, a alkohol bardziej wyczuwalny możesz przygotować szybkie shoty, wtedy maksymalnie zmniejsz ilość dodanego soku pomidorowego i dodaj więcej tabasco, które spotęguje smaku dodanego alkoholu. Nie zapominaj o soku z cytryny, który doda lekko kwaskowego posmaku i przełamie goryczkę, którą nadaje alkohol. Jeśli nie możesz użyć cytryny postaw na limonkę lub syntetyczny kwasek cytrynowy.
Mój prosty przepis sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale też na rodzinne spotkania na tarasie lub w ogrodzie.
Pamiętaj, że alkohol spożywany w nadmiarze jest szkodliwy i toksyczny dlatego zachowaj umiar.
Alergeny w bloody mary
Lista alergenów dla bloody mary przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos Worcestershire
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
Wartości odżywcze bloody mary
Możesz dodać sok z cytryny lub z limonki.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.