Wino z mniszka lekarskiego
- Mniszek lekarski - ok. 10 pęczków (500 g)
- Cukier (800 g)
- Drożdże winiarskie - 1 łyżeczka (3 g)
- Pożywka dla drożdży (1 g)
- Cytryna - 2 sztuki (200 g)
- Pomarańcza - 2 sztuki (400 g)
Przepis na wino z mniszka lekarskiego krok po kroku
Płatki mniszka umyj, ułóż w garnku i zalej 3 litrami gorącej wody. Przykryj ściereczką i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce.
Cukier zalej 1 l gorącej wody i zamieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru.
Dodaj syrop cukrowy do garnka z mniszkiem. Przelej do balona na wino.
Drożdże winiarskie przygotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj do reszty składników razem z pożywką.
Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy, a ich skórki zetrzyj na tarce. Dodaj do balona.
Zakręć korkiem z rurką fermentacyjną i odstaw w suche, ciemne miejsce na ok 7 dni, aż ustanie fermentacja.
Po tym czasie przefiltruj i zlej do butelek. Pozostaw do dojrzewania na minimum 3 miesiące.
Więcej informacji na temat wina z mniszka lekarskiego
Mniszek pospolity to polska roślina, z której często przygotowuje się domowe wino lub nalewki. W sezonie jest dostępna tak naprawdę wszędzie, wystarczy wybrać się do pobliskiego parku, ogrodu, czy łąki. Mniszek pospolity często błędnie bywa nazywany mleczem, a te rośliny łatwo ze sobą pomylić - warto mieć to na uwadze i wiedzieć, jak je odróżnić. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wino z mniszka lekarskiego koniecznie czytaj dalej, aby poznać sprawdzony przepis, dzięki któremu będzie to szybkie, łatwe i przyjemne. Mniszek pospolity, ceniony jest w medycynie naturalnej za swoje prozdrowotne właściwości – zawiera wiele witamin, składników mineralnych, substancji o działaniu bioaktywnym i przeciwzapalnym. Można wykorzystywać go do zup, sosów, sałatek, a także przygotowania alkoholi. Pamiętaj jednak, że alkoholowe trunki z mniszka lekarskiego nie powinny być traktowane jako prozdrowotny element diety, ani naturalny preparat lecznicy. Każda ilość alkoholu może być szkodliwa dla zdrowia, dlatego należy go ograniczać – wino z mniszka lekarskiego nie jest wyjątkiem. Aby przygotować przepis na wino z mniszka lekarskiego potrzebujesz jedynie płatków kwiatów, cukru, wody, drożdży winiarskich oraz pożywki drożdżowej. Warto dodać również sok i skórkę z cytryny i pomarańczy – to świetny pomysł na wzbogacenie i urozmaicenie smaku wina. Mimo że samo przygotowanie wina z mniszka nie jest trudne, wymaga sporo czasu oraz specjalistycznego, winiarskiego sprzętu. Przyda się balon na wino oraz korek z rurką fermentacyjną. Wino z mniszka lekarskiego przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskich, tradycyjnych, domowych win i nada się na uroczyste okazje. Zaplanuj jego przygotowanie odpowiednio wcześnie, ponieważ proces fermentacji powinien trwać około siedmiu dni, następnie wino powinno dojrzewać przez minimum 7 miesięcy. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz pomysł na przepis na wino z mniszka lekarskiego.
Alergeny w winie z mniszka lekarskiego
Lista alergenów dla wina z mniszka lekarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino z mniszka lekarskiego
Wartości odżywcze wina z mniszka lekarskiego
Alkohol w każdej ilości może być szkodliwy dla zdrowia, dlatego wina z mniszka nie należy traktować jak produktu leczniczego.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.