Wino pomarańczowe
- Cukier (1000 g)
- Drożdże winiarskie (2 g)
- Sok pomarańczowy 100% (2000 ml)
- Pomarańcza (230 g)
Przepis na wino pomarańczowe krok po kroku
Do ok. 1,5-2l butelki wyciśnij sok z pomarańczy, dodaj 3 łyżki cukru, wodę i drożdże. Zamknij butelkę i odstaw na 304 dni, Każdego dnia pamiętaj, aby potrząsnąć butelką.
Po upływie 4 dni powstały zaczyn, wymieszaj w gąsiorze z sokiem pomarańczowym, cukrem, dodaj 4 litry wody i zamknij szczelnie gąsior. Odstaw na 3 miesiące.
Po 3 miesiącach rozlej wino do butelek i przechowuj w ciemnym miejscu.
-
Wino z winogron
-
Wino z wiśni
-
Wino z dzikiej róży
-
Wino grzane
-
Wino z aronii
-
Wino ryżowe
-
Wino ze śliwek
-
Wino z czarnej porzeczki
-
Wino z czereśni
-
Wino z truskawek
-
Wino z mirabelek
-
Wino z malin
-
Wino z czerwonej porzeczki
-
Wino z czarnego bzu
-
Wino z winogron przepis 20l
-
Wino z gruszek
-
Wino z jabłek
-
Wino z pigwy
-
Wino domowe
Więcej informacji na temat wina pomarańczowego
Wino pomarańczowe to pomysł na smaczny, domowy alkohol, który przypadnie do gustu wszystkim, którzy interesują się winiarstwem i lubią samodzielnie przygotowywać dobre wina w domu. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić wino pomarańczowe koniecznie czytaj dalej, aby poznać sprawdzony przepis, dzięki któremu zrobisz to bez najmniejszego problemu, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia. Pamiętaj jednak, że mimo że pomarańcze są bardzo zdrowymi owocami i ich spożywanie wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, napoje alkoholowe nie powinny być stałym elementem diety. Każda dawka alkoholu może negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu i ogólny stan zdrowia, dlatego żadne napoje alkoholowe, nawet te domowe, owocowe, czy ziołowe nie powinny być traktowane jako produkt prozdrowotny. Aby przygotować przepis na wino z pomarańczowe potrzebujesz jedynie pomarańczy, soku pomarańczowego 100%, cukru, wody oraz drożdży winiarskich. Ile cukru dodać do wina? Zależy to od tego, jaki stopień słodkości chcesz uzyskać i jak słodkie wina lubisz. Znajdziesz u nas przepis na smaczne, słodkie wino, do którego możesz dodać ponad kilogram cukru. Możesz dodać również sok i skórkę z cytryny i pomarańczy oraz przyprawy takie jak kardamon, czy cynamon. Mimo że samo przygotowanie wina z pomarańczy nie jest trudne, wymaga sporo czasu oraz specjalistycznego, winiarskiego sprzętu. Na pewno przyda się balon na wino, gąsior oraz korek z rurką fermentacyjną. Wino pomarańczowe przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom polskich, tradycyjnych, domowych win. Pamiętaj, aby zaplanować jego przygotowanie odpowiednio wcześnie, ponieważ proces fermentacji powinien trwać około czterech dni, następnie wino powinno dojrzewać przez minimum 3 miesiące. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis na wino pomarańczowe.
Alergeny w winie pomarańczowym
Lista alergenów dla wina pomarańczowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wino pomarańczowe
Wartości odżywcze wina pomarańczowego
Każda dawka alkoholu może być niebezpieczna dla zdrowia, dlatego należy go ograniczać pod wszystkimi postaciami.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.