U boot drink

Opublikowano: 30.09.2021 r., 8:16 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
U boot drink w szklance
U boot drink
U boot drink to mocny trunek na bazie piwa i kieliszka wódki. Drink popularny jest między innymi w Polsce i Niemczech - pijany i stworzony dla prawdziwych mężczyzn.
Przygotowanie 2 min
260 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Piwo jasne (500 ml)
  • Wódka - kieliszek (50 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kieliszek do wódki, kufel do piwa

Przepis na u boot drink krok po kroku

Schłodzone piwo przelej do kufla.

Zmrożoną wódkę wlej do kieliszka a kieliszek wrzuć do kufla.

Jak oceniasz przepis na u boot drink
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat u boot drina

U boot drink to znany w Polsce, Niemczech a także na Syberii mocny drink alkoholowy spożywany głównie przez mężczyzn. Przepis na u boota jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia barmańskiego aby go wykonać. Do zrobienia drinka potrzebna będzie zmrożona czysta wódka oraz piwo jasne.

Jak zrobić u boota? Do kufla wlej piwo, w kieliszek do wódki wlej mocno zmrożoną wódkę i kieliszek wrzuć do piwa.

Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.

Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Szkłem w jakim powinno podawać się piwo jest kufel lub specjalne szklanki do piwa o różnych kształtach. Kształt szklanki zależy od rodzaju piwa, jest stworzony tak aby jak najlepiej poczuć aromat piwa. Piwo, tak jak wino, otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.

Podsumowując piwo z kieliszkiem wódki w środku jest prosty do zrobienia. Możesz go podać na domówkę. Mocny drink świetnie sprawdzi się na imprezę z kolegami. Nie przesadzaj z ilością drinka, gdyż jego moc potrafi zwalić z nóg.

Alergeny w u boot drinku

Lista alergenów dla u boot drina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Wartości odżywcze u boot drina

na 100g gotowej potrawy

Alkohol powinien występować w naszej diecie jak najrzadziej się tylko da. Alkohol jest wyrobem wysokokalorycznym. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny dlatego nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę. Alkohol ograniczać powinny także osoby chore na choroby wątroby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
47.36
260.50
Białko (g)
0.22
1.20
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
1.49
8.20
Węglowodany przyswajalne (g)
1.49
8.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.06
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Niacyna (mg)
0.36
1.96
Foliany (µg (mcg))
5.45
30.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
3.73
20.50
Potas (mg)
19.27
106.00
Wapń (mg)
3.64
20.00
Fosfor (mg)
11.27
62.00
Magnez (mg)
4.55
25.00
Żelazo (mg)
0.03
0.17
Cynk (mg)
0.01
0.07
Miedź (mg)
0.01
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny u boot drina 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania u boot drina

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piwo jasne
500 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Wódka
50 ml
kieliszek
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Koszt składników
28.50