U boot drink
- Piwo jasne (500 ml)
- Wódka - kieliszek (50 ml)
Przepis na u boot drink krok po kroku
Schłodzone piwo przelej do kufla.
Zmrożoną wódkę wlej do kieliszka a kieliszek wrzuć do kufla.
-
Cosmopolitan
-
Blue curacao
-
Sex on the beach drink
-
Krwawa mary
-
Long island drink
-
Bloody mary
-
White russian
-
Moscow mule
-
Drinki z blue curacao
-
Blue lagoon drink
-
Espresso martini
-
Campari drink
-
Kolana pszczoły
-
Wściekły pies
-
Drink z sokiem pomarańczowym
-
Black russian
-
Drink z blue kurakao
-
Drink z truskawkami
-
Drinki z wódką
Więcej informacji na temat u boot drina
U boot drink to znany w Polsce, Niemczech a także na Syberii mocny drink alkoholowy spożywany głównie przez mężczyzn. Przepis na u boota jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia barmańskiego aby go wykonać. Do zrobienia drinka potrzebna będzie zmrożona czysta wódka oraz piwo jasne.
Jak zrobić u boota? Do kufla wlej piwo, w kieliszek do wódki wlej mocno zmrożoną wódkę i kieliszek wrzuć do piwa.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Szkłem w jakim powinno podawać się piwo jest kufel lub specjalne szklanki do piwa o różnych kształtach. Kształt szklanki zależy od rodzaju piwa, jest stworzony tak aby jak najlepiej poczuć aromat piwa. Piwo, tak jak wino, otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.
Podsumowując piwo z kieliszkiem wódki w środku jest prosty do zrobienia. Możesz go podać na domówkę. Mocny drink świetnie sprawdzi się na imprezę z kolegami. Nie przesadzaj z ilością drinka, gdyż jego moc potrafi zwalić z nóg.
Alergeny w u boot drinku
Lista alergenów dla u boot drina przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze u boot drina
Alkohol powinien występować w naszej diecie jak najrzadziej się tylko da. Alkohol jest wyrobem wysokokalorycznym. Piwo ma wysoki indeks glikemiczny dlatego nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę. Alkohol ograniczać powinny także osoby chore na choroby wątroby.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.