Tartaletki z jabłkami

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mini tarty z jabłkami
Tartaletki z jabłkami
Tartaletki z jabłkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników szarlotki. W tej wersji jest równie pyszna. Całość idealnie sprawdzi się na imprezy.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 15 min
302 kcal
Kcal w porcji
113 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko (450 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Masło (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, obciążniki do pieczenia, formy do tartaletek

Przepis na tartaletki z jabłkami krok po kroku

Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i 100 g zimnego masła. Dobrze wyrób, zawiń w kulkę i schowaj do lodówki na 30 min.

Kruche ciasto rozwałkuj i za pomocą foremek wycinaj z niego kółka. Następnie wyłóż ciasto na foremki do tartaletek.

Ciasto przykryj obciążnikami i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.

1 jabłko pokrój w cienkie plasterki, a resztę zetrzyj na tarce.

Śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem, cynamonem i tartymi jabłkami.

Masę śmietankową wyłóż na podpieczone tartaletki. Całość udekoruj plasterkami jabłek.

Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na tartaletki z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat tartaletkek z jabłkami

Tartaletki z jabłkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników szarlotki. W tej wersji jest równie pyszna. Całość idealnie sprawdzi się na imprezy.

Przepis na tartaletki z jabłkami jest bardzo prosty, dlatego wspaniale sprawdzi się na co dzień. Całość jest prosta, szybka i niezwykle ciekawa. Do przygotowania tego deseru wystarczy tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartaletki z jabłkami, by były pyszne, a przy okazji naprawdę ciekawe i szybkie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Najlepiej przygotować wcześniej kruche ciasto i upiec je dzień wcześniej lub kilka godzin przed przygotowaniem nadzienia. Dzięki temu całość będzie znacznie szybsza i bezproblemowa. Kruche ciasto z tego przepisu jest niezwykle smaczne, to ze względu na sporą ilość masła, którą dodaje się do niego. W wersji wegańskiej można zastąpić je margaryną.

To dobra opcja nie tylko dla dorosłych, świetnie sprawdzi się również dla dzieci. Tartaletki z tego przepisu są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre rozwiązanie również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. To doskonały pomysł na pyszne ciastka. Można je również przygotować z jabłkami i kruszonką. Jest to deser do wykonania na szybko, świetne dla zapracowanych. Ciastka są tak łatwe, że poradzi z nim sobie każdy początkujący kucharz. Dużym plusem jest również to, że składają się tylko z kilku produktów, dzięki czemu są bardzo tanie. Głównym składnikiem tego dania są jabłka. Idealnie sprawdzają się odmiany słodkie, z kwaśnym posmakiem. Dzięki czemu cały wypiek jest orzeźwiający i niezbyt mdlący. Jabłka są naprawdę doskonałym wyborem do większości deserów. Oprócz wspaniałych właściwości kulinarnych zawierają również sporo witamin i składników mineralnych. To doskonałe źródło pektyn, które nie tylko dbają o odpowiednie funkcjonowanie układu pokarmowego, ale również zdrowie serca. Są bogate w witaminę C, a także mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu ich włączenie do codziennej diety jest niezwykle pożyteczne.

Alergeny w tartaletkach z jabłkami

Lista alergenów dla tartaletkek z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze tartaletkek z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, jednak nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kcal)
267.67
302.47
Białko (g)
3.79
4.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany (g)
29.25
33.06
Węglowodany przyswajalne (g)
28.30
31.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
1.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz (g)
15.57
17.59
Tłuszcze nasycone (g)
13.23
14.95
Tłuszcze nienasycone (g)
2.34
2.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.49
1.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.54
37.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód (mg)
2.58
2.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
70.19
79.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.79
9.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
33.54
37.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.11
11.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
1.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.26
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletkek z jabłkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletkek z jabłkami

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
450 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.25
Za 450 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
21.50