Szynka z jelenia

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szynka z jelenia podana w plasterkach wraz z sosem i dodatkami.
Szynka z jelenia
Szynka z jelenia to niezwykle smaczna opcja na domowy wyrób mięsny, który będzie świetny nie tylko od święta, ale również na co dzień. To wspaniała i smaczna opcja.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 180 min
brak danych
Kcal w porcji
104 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Sól peklująca (40 g)
  • Szynka z jelenia (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Sprzęt kuchenny
piekarnik, moździerz

Przepis na szynkę z jelenia krok po kroku

Przyprawy: 5 liści laurowych, 2 goździki, ziele angielskie, łyżeczka pieprzu, łyżeczka jałowca, utrzyj w moździerzu i wymieszaj z solą peklującą.

Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso, z każdej strony.

Przełóż mięso do naczynia, przykryć i wstawić do lodówki na 10-14 dni. Co 2-3 dni obróć mięso.

Po tym czasie mięso wyjmij i obwiąż sznurkiem. Odstaw na ok. 2 godziny, by się nieco zbliżyło do temperatury pokojowej.

Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni, wstaw szynkę na 10 minut, a gdy się podrumieni, przełóż do rękawa do pieczenia, temperaturę zmniejsz do 125 stopni i piecz ok. 3 godziny.

Wyłącz piekarnik i zostaw w nim mięso do całkowitego wystudzenia.

Upieczoną szynkę owiń w pergamin i przechowuj w lodówce do tygodnia.

Jak oceniasz przepis na szynkę z jelenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 61,1% osób

Więcej informacji na temat szynki z jelenia

Szynka z jelenia to niezwykle smaczna opcja na domowy wyrób mięsny, który będzie świetny nie tylko od święta, ale również na co dzień. To wspaniała i smaczna opcja.

Przepis na szynkę z jelenia to doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Dziczyzna nie cieszy się dużą popularnością. Zdecydowanie przegrywa z drobiem, czy wieprzowiną. Jednak są osoby, które nie wyobrażają sobie uroczystego obiadu bez tego mięsa. Prawdziwi smakosze sięgają zarówno po mięso z dzika, sarny, ale również jelenia, choć ten ostatni bywa wybierany najrzadziej. Warto to jednak zmienić. To mięso niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo odżywcze. Oczywiście należy wiedzieć, jak je przyrządzić i jak upiec. Jednak nie jest to wiedza tajemna. Dziczyzna ma cztery razy więcej witamin i składników mineralnych niż mięso ze zwierząt hodowlanych. Szczególnie wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi także magnez, wapń, potas oraz fosfor. To doskonałe źródło białka, więc sprawdzi się na dietach osób aktywnych. Pod względem wartości odżywczych mięso zwierząt leśnych charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu oraz najwyższym poziomem żelaza w porównaniu do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. W powyższej recepturze znajdziesz sposób na przygotowanie mięsa w Twojej własnej kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szynkę z jelenia, by powstało smaczne i ciekawe danie na obiad, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Z tej receptury dowiesz się jak przyrządzić mięso z jelenia w piekarniku od podstaw. Szynkę z jelenia najlepiej piec w kawałku. Pieczona szynka, by zachwycała kruchością i aromatem musi być odpowiednio zamarynowana. Marynata do szynki jest prosta i składa się tylko z kilku przypraw. Nie warto jednak pomijać tego etapu przygotowania, choć może się wydawać długi i niepotrzebny. To właśnie marynowanie jest gwarancją odpowiedniego smaku i struktury mięsa. Bez tego całość może nie być tak smaczna. Dlatego pamiętaj, by zacząć przygotowywać danie odpowiednio wcześnie.

Alergeny w szynce z jelenia

Lista alergenów dla szynki z jelenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na szynkę z jelenia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • szynka z jelenia
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze szynki z jelenia

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporą ilość soli, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Szacunkowy indeks glikemiczny szynki z jelenia 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki z jelenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sól peklująca
40 g
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 40 g
Szynka z jelenia
1000 g