Syrop z pędów sosny

Opublikowano: 13.10.2022 r., 22:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowy syrop z młodych pędów
Syrop z pędów sosny
Powszechnie znany syrop z cebuli od teraz możesz zamienić na syrop z pędów sosny. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam, jakie ma właściwości.
Przygotowanie 20 min
26 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Pędy sosny - 1 szklanka (200 g)
  • Cukier - 1/4 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na syrop z pędów sosny krok po kroku

Pędy sosny umyj i oczyść, na końcu osusz.

Przełóż pędy do słoików i zasyp cukrem.

Odstaw tak przygotowane słoiki na jedną dobę.

Po tym czasie nasz syrop będzie gotowy do spożycia.

Jak oceniasz przepis na syrop z pędów sosny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat syropu z pędów sosny

Zdrowy syrop z pędów sosny był przygotowywany przez nasze mamy i babcie szczególnie w okresie naszego dzieciństwa. Jego domowa produkcja jest niezwykle prosta i tania.

Syrop z sosny ma wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu.

To dobry pomysł na zwiększenie naszej odporności w domu, walkę z kaszlem lub na przeziębienie, jest dobry nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Syrop ma działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jest tak często przygotowywany właśnie w okresie jesienno-zimowym i zimowym.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na syrop z pędów sosny.

Wystarczy, że pędy młodej sosny oczyścisz i podzielisz na mniejsze kawałki. Następnie je umyj i osusz.

Przełóż je najlepiej do szklanego słoiczka lub szklanki i wsyp cukier. Dokładnie wymieszaj, zamknij i odstaw na kilka godzin. W tym czasie sosna zacznie puszczać sok, który będzie naszym syropem.

Po tym czasie wystarczy, że przelejesz sok przez gazę, aby pozbyć się kawałków sosny, a nasz najlepszy syrop jest gotowy. Tak przygotowany syrop możesz przelać do butelek lub słoików.

W kilka godzin masz zdrowy i tradycyjny syrop domowej roboty. Możesz go stosować np. na kaszel lub w czasie trwania infekcji wirusowych. Pamiętaj jednak, aby nie pomijać wizyty u lekarza, domowy syrop może być tylko wsparciem odporności.

Zatem czy syrop z sosny ma jakieś wady?

Głównym składnikiem jest młoda sosna, która odpowiada za właściwości zdrowotne, drugim składnikiem, który stanowi dużą część syropu, jest cukier. Dzięki niemu sosna wypuszcza sok, na którym nam zależy. Nie będzie on miał dla nas wielu niekorzystnych konsekwencji, jeśli spożyjemy syrop rano jeszcze przed umyciem zębów. Nie osiądzie się ona na szkliwie i nie wpłynie na jego zniszczenie.

Bardzo ważne jest, aby nie podawać syropu z cukrem dzieciom tuż przed spaniem. Jeśli chcesz podawać go wieczorem, pamiętaj, aby zrobić to przed umyciem zębów.

W przeciwnym razie cukier może powodować niszczenie szkliwa.

Jak widzisz przygotowanie domowego syropu z sosny, jest bardzo proste i tanie. To chyba najtańszy sposób na podniesienie swojej odporności, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania.

Skoro już wiesz, jak zrobić syrop z pędów sosny i ile cukru użyć, koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i spróbuj sam.

Alergeny w syropie z pędów sosny

Lista alergenów dla syropu z pędów sosny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z pędów sosny

Wartości odżywcze syropu z pędów sosny

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób przygotujesz syrop z cebuli lub czosnku.

Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z pędów sosny 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z pędów sosny

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pędy sosny
200 g
1 szklanka
12.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 200 g
Cukier
60 g
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
26.50