Syrop z czosnku miodu i cytryny

Opublikowano: 17.05.2022 r., 15:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naturalny syrop na odporność
Syrop z czosnku miodu i cytryny
Syrop z czosnku miodu i cytryny to wspaniała propozycja na domowy sposób na pokonanie przeziębienia. Syrop przygotowany w domu zawiera dużą ilość substancji wzmacniających. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
54 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Miód (120 g)
  • Cytryna - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Czosnek - 2 główki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na syrop z czosnku miodu i cytryny krok po kroku

Do słoika wyciśnij sok z cytryny.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 300 ml ciepłej wody.

Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.

Odstaw słoik na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie przecedź syrop przez sitko.

Jak oceniasz przepis na syrop z czosnku miodu i cytryny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat syropu z czosnku miodu i cytryny

Syrop z czosnku miodu i cytryny to bardzo dobry pomysł na pyszny sposób na przeziębienie. Prosty przepis wykorzystać można, gdy tylko poczujesz drapanie lub ból gardła. Naturalne składniki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Domowy syrop nie zawiera konserwantów oraz żadnych substancji o działaniu przeciwbólowym. Przepis na syrop z czosnku, miodu i cytryny jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia syropu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: miód, czosnek, cytryna.

Jak zrobić syrop z czosnku miodu i cytryny? Do słoika wyciśnij sok z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ciepłą wodę. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Odstaw słoik na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie przecedź syrop przez sitko.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Cytryna jest owocem tropikalnym pochodzącym z Chin. Jest ona źródłem witaminy C, która jest silnym środkiem antyoksydacyjnym. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Cytryny są także źródłem błonnika regulującego pracę naszych jelit oraz kwasów owocowych, którym cytryna zawdzięcza swój kwaśny smak. Kwaśny smak cytryny wpływa korzystnie na produkcję kwasów żółciowych, dlatego warto je dodawać do potraw, gdyż poprawiają trawienie.

Podsumowując zdrowy syrop wzmacniający nasz organizm podczas przeziębienia świetnie sprawdzi się dla Ciebie i twoich dzieci. Syrop nie należy może do największych ulubieńców wielu osób, lecz jest bardzo skuteczny w początkowej fazie przeziębienia. Syrop jest dobry do spożycia dobę po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie. Syropu nie należy zalewać zbyt ciepłą wodą, gdyż spowoduje ona zneutralizowanie substancji czynnych zawartych w miodzie.

Alergeny w syropie z czosnku miodu i cytryny

Lista alergenów dla syropu z czosnku miodu i cytryny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na syrop z czosnku miodu i cytryny

Wartości odżywcze syropu z czosnku miodu i cytryny

na 100g gotowej potrawy

Syrop z czosnku miodu i cytryny to źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Miód ma jednak wysoki indeks glikemiczny i nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
136.14
54.46
Białko (g)
2.12
0.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
35.86
14.34
Węglowodany przyswajalne (g)
33.97
13.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
0.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
0.26
0.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.04
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
0.48
0.19
Witamina B6 (mg)
0.34
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
32.81
13.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.03
Ryboflawina (mg)
0.05
0.02
Niacyna (mg)
0.25
0.10
Foliany (µg (mcg))
6.52
2.61
Beta karoten (µg (mcg))
2.62
1.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
6.14
2.46
Potas (mg)
176.05
70.42
Wapń (mg)
57.19
22.88
Fosfor (mg)
45.19
18.08
Magnez (mg)
10.33
4.13
Żelazo (mg)
0.55
0.22
Cynk (mg)
0.37
0.15
Miedź (mg)
0.10
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny syropu z czosnku miodu i cytryny 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania syropu z czosnku miodu i cytryny

Koszt składników
23.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
120 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.14
Za 120 g
Cytryna
200 g
2 średnie sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.44
Za 200 g
Czosnek
100 g
2 główki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Koszt składników
23.60