Przepis na podudzia z kurczaka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia spożywcza, miska

Nożem natnij każde podudzie i włóż je do miski.

Miód, musztardę, ocet, olej oraz przyprawy wymieszaj.

Następnie wysmaruj podudzia uzyskaną marynatą.

Miskę z udami przykryj folią i wstaw je do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik nagrzej do temperatury około 200 stopni C.

Mięso razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego.

Naczynie żaroodporne włóż do nagrzanego pieca i mięso piecz przez około 40 minut.

Gotowe mięso podawaj od razu po przygotowaniu np. z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw.

Podudzia z kurczaka znajdują się w naczyniu żaroodpornym.
Podudzia z kurczaka
Koszt przygotowania dania
22.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
311 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Podudzia z kurczaka - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o podudziach z kurczaka

Pieczone podudzia z kurczaka to doskonała propozycja na mięsny dodatek do dania głównego podczas obiadu. Mięso to doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówki z sezonowych warzyw. Podudzia możesz podać również z dodatkiem kaszy czy ryżu. Mięso drobiowe z piekarnika doskonale smakuje z dodatkiem mizerii lub pomidorów ze śmietaną (w wersji mniej kalorycznej śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Przepis na podudzie z kurczaka jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do ich wykonania potrzebujesz mięsa z ud kurczaka, miodu, musztardy, octu winnego, oleju rzepakowego, soli oraz pieprzu.

A wiec jak przyrządzić podudzia z kurczaka? Wystarczy, że podudzia natniesz nożem, aby marynata lepiej wniknęła wgłąb mięsa. Pozostałe składniki wymieszaj w naczyniu, następnie uzyskaną marynatą natrzyj każde udo. Mięso zwiń w folię aluminiową i pozostaw w lodówce na około godzinę czasu. Następnie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. A jak długo piec te smaczne udka? Wystarczy jedynie 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Jednak zależne jest to od wielkości jednego udka (większe mogą potrzebować więcej czasu w piekarniku, aby dobrze upiec się przy kości). Gotowe udka podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, wtedy smakują najlepiej.

Mięso z kurczaka to doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Jest cenione przede wszystkim w diecie sportowców. Dodatkowo mięso to jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wymierane jest przez osoby odchudzające się.

Podsumowując pomysł na podudzia z kurczaka to doskonały wybór na dodatek mięsny do obiadu. Mięso to smakuje doskonale z wieloma dodatkami, dlatego będzie to doskonała propozycja na wiele obiadów, które się nie znudzą. Mięso drobiowe cenione jest szczególnie w diecie sportowców oraz osób odchudzających się, jednak należy wtedy zrezygnować ze spożywania skóry drobiowej, ponieważ pod nią znajduje się najwięcej tłuszczu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych.

Wartości odżywcze podudzi z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
155.81 kcal
311.62 kcal

Składniki mineralne w przepisie na podudzia z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
158.96 mg
317.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
201.42 mg
402.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
13.27 mg
26.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
147.38 mg
294.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.73 mg
43.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.76 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.42 mg
2.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny podudzi z kurczaka 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w podudziach z kurczaka

Lista alergenów dla podudzi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania podudzi z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
1000 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 1000 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Ocet winny
50 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 ml
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na podudzia z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób