Przepis na suflet cytrynowy krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, okrągła kokilka średnica 10 cm

Jajko rozbij i podziel na białko i żółtko.

Żółtka utrzyj z cukrem i mąką, a następnie dodaj sok z cytryny.

Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.

Połącz oby dwie masy i przełóż do kokilek.

Upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.

suflet cytrynowy
Suflet cytrynowy
Koszt przygotowania dania
4.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
448 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
40

Suflet cytrynowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o suflecie cytrynowym

Suflet cytrynowy to nic innego jak słodki deser na bazie jajek i mąki, który w krótkim czasie przygotujesz w swoim domu. Będzie to dobry pomysł na słodki lunch lub deser, jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłki w ciągu dnia, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet cytrynowy. Jest to mój sprawdzony przepis na pyszny deser lub przekąskę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, jajka, masło, sok z cytryny oraz cukier puder.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić suflet cytrynowy?

W pierwszej kolejności Jajko rozbij i podziel na białko i żółtko, następnie żółtka utrzyj z cukrem i mąką, a następnie dodaj sok z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Połącz oby dwie masy i przełóż do kokilek. Upiecz deser w piekarniku w 180 stopniach, po około 20 minutach nasz pyszny suflet będzie dobry do spożycia.

Przygotuj suflet według mojego przepisu i przekonaj się, że jest najlepszy.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze sufletu cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
224.42 kcal
448.83 kcal
Białko
8.23 g
16.47 g

Węglowodany w suflecie cytrynowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
30.24 g
60.49 g
Węglowodany przyswajalne
30.19 g
60.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.05 g
0.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.05 g
16.11 g
Tłuszcze nasycone
4.39 g
8.79 g
Tłuszcze nienasycone
3.66 g
7.32 g
Tłuszcze jednonasycone
2.65 g
5.31 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
2.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
179.46 mg
358.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na suflet cytrynowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
101.83 µg (mcg)
203.67 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
6.45 mg
12.90 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.92 µg (mcg)
1.83 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
1.16 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
101.29 µg (mcg)
202.58 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.58 mg
Niacyna
1.15 mg
2.29 mg
Foliany
49.17 µg (mcg)
98.33 µg (mcg)
Beta karoten
6.75 µg (mcg)
13.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na suflet cytrynowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
66.54 mg
133.08 mg
Potas
102.92 mg
205.83 mg
Wapń
31.00 mg
62.00 mg
Fosfor
113.75 mg
227.50 mg
Magnez
12.57 mg
25.13 mg
Żelazo
1.75 mg
3.50 mg
Cynk
0.78 mg
1.56 mg
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sufletu cytrynowego 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w suflecie cytrynowym

Lista alergenów dla sufletu cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania sufletu cytrynowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
40 g
4 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
40 g
4 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Sok z cytryny
40 ml
4 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na suflet cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób