Przepis na suflet waniliowy krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła kokilka średnica 10 cm

Jajka rozbij i podziel na żółtka i białka.

Mąkę utrzyj z cukrem i masłem, wlej mleko i wsyp cukier.

Delikatnie podgrzej masę do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia.

Dodaj jedno białko jaja i ubijaj, bez podgrzewania.

Ostudź masę i dodaj żółtka jaja.

Pozostałe białka jaj ubijaj na sztywną pianę i połącz z drugą masą.

Przelej masę do mniejszych foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

suflet waniliowy
Suflet waniliowy
Koszt przygotowania dania
8.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
375 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Suflet waniliowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o suflecie waniliowym

Suflet waniliowy to nic innego jak słodki deser na bazie jajek i mąki, który w krótkim czasie przygotujesz w swoim domu. Będzie to dobry pomysł na słodki lunch lub na śniadanie na słodko, jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłki w ciągu dnia, koniecznie poznaj mój dzisiejszy, przepis na suflet waniliowy. Jest to mój sprawdzony i prosty przepis na pyszny deser lub przekąskę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak:

mąka, jajka, mleko, cukier waniliowy, zwykły cukier i masło.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić suflet waniliowy?

W pierwszej kolejności mąkę utrzyj z cukrem i masłem, wlej mleko i wsyp cukier. Delikatnie podgrzej masę do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia. Następnie dodaj jedno białko jaja i ubijaj, bez podgrzewania. Ostudź masę i dodaj żółtka. Pozostałe białka jaj ubijaj na sztywną pianę i połącz z drugą masą. Przelej masę do mniejszych foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Przygotuj suflet według mojego przepisu i przekonaj się, że jest najlepszy.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze sufletu waniliowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
250.27 kcal
375.41 kcal
Białko
6.18 g
9.28 g

Węglowodany w suflecie waniliowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
16.80 g
25.20 g
Węglowodany przyswajalne
16.80 g
25.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
17.91 g
26.86 g
Tłuszcze nasycone
11.41 g
17.12 g
Tłuszcze nienasycone
6.49 g
9.74 g
Cholesterol
154.85 mg
232.27 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na suflet waniliowy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.08 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.53 mg
0.79 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
25.83 µg (mcg)
38.74 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na suflet waniliowy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
59.53 mg
89.30 mg
Potas
111.27 mg
166.91 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
66.88 mg
100.32 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
109.80 mg
164.71 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
10.75 mg
16.12 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
1.40 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.64 mg
0.96 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sufletu waniliowego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w suflecie waniliowym

Lista alergenów dla sufletu waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sufletu waniliowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
20.20
Jak oceniasz przepis na suflet waniliowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób