Suflet waniliowy

Opublikowano: 23.07.2022 r., 19:24 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszysty deser waniliowy
Suflet waniliowy
Suflet waniliowy to idealny pomysł na słodki, domowy deser dla najmłodszych i najstarszych. Jak go przygotować, koniecznie zobacz w moim przepisie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
375 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 łyżki (20 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, okrągła kokilka średnica 10 cm

Przepis na suflet waniliowy krok po kroku

Jajka rozbij i podziel na żółtka i białka.

Mąkę utrzyj z cukrem i masłem, wlej mleko i wsyp cukier.

Delikatnie podgrzej masę do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia.

Dodaj jedno białko jaja i ubijaj, bez podgrzewania.

Ostudź masę i dodaj żółtka jaja.

Pozostałe białka jaj ubijaj na sztywną pianę i połącz z drugą masą.

Przelej masę do mniejszych foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na suflet waniliowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat sufletu waniliowego

Suflet waniliowy to nic innego jak słodki deser na bazie jajek i mąki, który w krótkim czasie przygotujesz w swoim domu. Będzie to dobry pomysł na słodki lunch lub na śniadanie na słodko, jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłki w ciągu dnia, koniecznie poznaj mój dzisiejszy, przepis na suflet waniliowy. Jest to mój sprawdzony i prosty przepis na pyszny deser lub przekąskę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak:

mąka, jajka, mleko, cukier waniliowy, zwykły cukier i masło.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić suflet waniliowy?

W pierwszej kolejności mąkę utrzyj z cukrem i masłem, wlej mleko i wsyp cukier. Delikatnie podgrzej masę do całkowitego rozpuszczenia i zgęstnienia. Następnie dodaj jedno białko jaja i ubijaj, bez podgrzewania. Ostudź masę i dodaj żółtka. Pozostałe białka jaj ubijaj na sztywną pianę i połącz z drugą masą. Przelej masę do mniejszych foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Przygotuj suflet według mojego przepisu i przekonaj się, że jest najlepszy.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w suflecie waniliowym

Lista alergenów dla sufletu waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sufletu waniliowego

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru waniliowego możesz postawić na laskę wanilii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
250.27
375.41
Białko (g)
6.18
9.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
16.80
25.20
Węglowodany przyswajalne (g)
16.80
25.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
17.91
26.86
Tłuszcze nasycone (g)
11.41
17.12
Tłuszcze nienasycone (g)
6.49
9.74
Cholesterol (mg)
154.85
232.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.53
0.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.83
38.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
59.53
89.30
Potas (mg)
111.27
166.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.88
100.32
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.80
164.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.75
16.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
1.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.64
0.96
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sufletu waniliowego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sufletu waniliowego

Koszt składników
20.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
20.20