Przepis na suflet czekoladowy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, ręcznik papierowy, okrągła kokilka średnica 10 cm

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.

Jajka sparz wrzątkiem a następnie osusz je przy użyciu ręcznika papierowego.

Masło pokrój na kawałki i włóż do rondelka, następnie dodaj do niego połamaną w kostkę czekoladę i podgrzej. Składniki mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Jajka z dodatkiem cukru ubij w misce.

Gdy jajka spienią się dodaj do nich powoli masę czekoladową ciągle mieszając.

Do uzyskanej masy dodaj mąkę i składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Kokilki wypełnij masą po same brzegi, następnie wstaw je do rozgrzanego piekarnika i piecz około 15 minut.

Po upieczeniu deser podawaj na ciepło - bezpośrednio po przygotowaniu (aby czekolada nie zastygła, a środek był jeszcze płynny).

Suflet czekoladowy podany w kokilce.
Suflet czekoladowy
Koszt przygotowania dania
10.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1018 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Suflet czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o suflecie czekoladowym

Suflet czekoladowy jest to pyszny czekoladowy deser z płynnym środkiem. Deser ten podawany jest na gorąco. Przepis na suflet czekoladowy doskonale sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, ponieważ do jego przygotowania nie używamy produktów mięsnych. Nasz przepis na idealny suflet z płynną czekoladą jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Jeżeli chcesz  zaskoczyć znajomych smakiem lub skraść bliskiej osobie serce ten deser będzie nadawać się do tego idealnie. Czekoladowy suflet jest deserem, który zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim mocno czekoladowym smakiem. Składniki potrzebne do przygotowania deseru to masło, czekolada, cukier, jajka i mąka.

Jak zrobić suflet czekoladowy? Pokrojone masło włóż do rondelka, następnie dodaj połamaną w  kostkę czekoladę i podgrzej. W oddzielnej misce ubij jajka z cukrem. Gdy jajka będą spienione dodaj do nich masę czekoladową ciągle mieszając. Do masy dodaj mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Kokilik wypełnij masą po same brzegi. Do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C wstaw kokilki z masą i piecz przez około 15 minut. Deser podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu (aby czekolada nie zastygła, a środek był płynny).

Suflet czekoladowy to bogactwo smaku. Należy pamiętać, że smak słodki zazwyczaj świadczy o dużej zawartości cukrów prostych - tak jest również w tym przypadku. Dlatego pamiętaj, aby przepis występował w twojej diecie raczej okazjonalnie. Poza tym użycie jajek do przygotowania tego pysznego deseru dostarczy do naszego organizmu sporych ilości pełnowartościowego białka.

Podsumowując suflet czekoladowy z płynnym czekoladowym środkiem jest mocno czekoladowym deserem. Suflet czekoladowy możemy spotkać pod nazwą fondant czekoladowy. Jest to król w deserach i jego dobry smak skradnie serce każdemu. Zaskocz znajomych przy kawie i przygotuj dla nich ten pyszny deser. Deser ten idealnie sprawdzi się jeżeli chcemy przygotować coś pysznego dla bliskich nam osób. Przepis możemy również modyfikować i przygotować w wersji bez mąki.

Wartości odżywcze sufletu czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Białko
6.54 g
16.36 g

Węglowodany w suflecie czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
36.80 g
91.99 g
Węglowodany przyswajalne
35.01 g
87.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.79 g
4.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
26.45 g
66.14 g
Tłuszcze nasycone
16.99 g
42.47 g
Tłuszcze nienasycone
9.47 g
23.67 g
Tłuszcze jednonasycone
7.96 g
19.91 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
3.76 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
162.10 mg
405.24 mg

Witaminy w przepisie na suflet czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
184.66 µg (mcg)
461.65 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.88 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.64 µg (mcg)
1.60 µg (mcg)
Witamina E
0.79 mg
1.97 mg
Retinol
181.55 µg (mcg)
453.88 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.54 mg
Niacyna
0.93 mg
2.32 mg
Foliany
33.41 µg (mcg)
83.52 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
35.63 µg (mcg)
89.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na suflet czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
49.96 mg
124.90 mg
Potas
169.07 mg
422.67 mg
Wapń
36.29 mg
90.73 mg
Fosfor
128.00 mg
320.00 mg
Magnez
40.83 mg
102.09 mg
Żelazo
2.23 mg
5.57 mg
Cynk
1.03 mg
2.57 mg
Miedź
0.29 mg
0.72 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sufletu czekoladowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w suflecie czekoladowym

Lista alergenów dla sufletu czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania sufletu czekoladowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 750
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na suflet czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób