Przepis na suflet jabłkowy krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, okrągła kokilka średnica 10 cm

Jabłka umyj i obierz za skóry, usuń gniazdo nasienne.

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masło utrzyj z cukrem i żółtkami.

Dodaj starte jabłka, białka ubij na sztywną pianę i dodaj do jabłek.

Dodaj bułkę tartą, sok z cytryny i wymieszaj.

Przełóż masę ciasta do kokilek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

suflet jabłkowy
Suflet jabłkowy
Koszt przygotowania dania
13.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
535 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Suflet jabłkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o suflecie jabłkowym

Suflet jabłkowy to szybki i prosty w przygotowaniu słodki deser, który przygotujesz w swoim domu w krótkim czasie. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet jabłkowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w: jabłka, masło, jajko, cukier, sok z cytryny, ekstrakt z wanilii i bułka tarta.

W przepisie występuje bułka tarta, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić suflet jabłkowy?

W pierwszej kolejności obierz jabłka ze skóry, usuń gniazda nasienne i zetrzyj jabłka n tarce o grubych oczkach. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem i żółtkiem. Dodaj starte jabłka, a białka ubij na sztywną pianę i dodaj do jabłek. Dodaj bułkę tartą, sok z cytryny i wymieszaj. Przełóż masę ciasta do kokilek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Będzie to najlepszy pomysł na pyszny deser, ale też na śniadanie na słodko.

Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj odpowiednie składniki i przygotuj najlepszy suflet jabłkowy. Będzie on idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze sufletu jabłkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
267.70 kcal
535.40 kcal
Białko
2.82 g
5.65 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.09 mg
Brak danych dla: jajko, sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany w suflecie jabłkowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
18.82 g
37.64 g
Węglowodany przyswajalne
17.52 g
35.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.30 g
2.61 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
20.63 g
41.26 g
Tłuszcze nasycone
13.25 g
26.51 g
Tłuszcze nienasycone
7.37 g
14.75 g
Cholesterol
104.66 mg
209.33 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na suflet jabłkowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
180.82 µg (mcg)
361.64 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.80 mg
1.61 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
176.50 µg (mcg)
353.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.37 mg
0.73 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
14.50 µg (mcg)
29.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
47.30 µg (mcg)
94.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na suflet jabłkowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
58.10 mg
116.20 mg
Potas
83.51 mg
167.02 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
25.15 mg
50.31 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
47.42 mg
94.84 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
6.65 mg
13.29 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.55 mg
1.10 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
0.60 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sufletu jabłkowego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w suflecie jabłkowym

Lista alergenów dla sufletu jabłkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania sufletu jabłkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
500 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.39
Za 500 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Bułka tarta
50 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Koszt składników
26.55
Jak oceniasz przepis na suflet jabłkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób