Przepis na suflet czekoladowy z płynnym środkiem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, rózga, miska, okrągła kokilka średnica 10 cm

Masło rozpuść w rondelku i dodaj połamane kostki czekolady, podgrzewaj do rozpuszczenia.

Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj.

Połącz oby dwie masy i wymieszaj za pomocą rózgi.

Wlej ciasto do kokilek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Ostudzone suflety posyp cukrem pudrem.

suflet czekoladowy z płynnym środkiem
Suflet czekoladowy z płynnym środkiem
Koszt przygotowania dania
8.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
838 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Suflet czekoladowy z płynnym środkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o suflecie czekoladowym z płynnym środkiem

Suflet czekoladowy z płynnym środkiem to szybki i prosty w przygotowaniu słodki deser, który przygotujesz w swoim domu w krótkim czasie. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni.

Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet czekoladowy z płynnym środkiem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które z pewnością masz w swoim domu. Zaopatrz się w: czekoladę gorzką, masło, cukier, cukier puder, jajka i mąka.

W przepisie występuje mąka pszenna, która naturalnie zawiera gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić suflet czekoladowy z płynnym środkiem?

W pierwszej kolejności masło rozpuść w rondelku i dodaj połamane kostki czekolady, podgrzewaj do rozpuszczenia. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj. Wymieszaj obydwie masy do połączenia się składników.

Przełóż masę ciasta do kokilek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Będzie to najlepszy pomysł na pyszny deser, ale też na śniadanie na słodko.

Skoro już znasz mój prosty przepis, przygotuj odpowiednie składniki i przygotuj najlepszy suflet. Będzie on idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze sufletu czekoladowemu z płynnym środkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
419.22 kcal
838.44 kcal
Białko
6.14 g
12.27 g

Węglowodany w suflecie czekoladowym z płynnym środkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
38.50 g
76.99 g
Węglowodany przyswajalne
36.18 g
72.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.32 g
4.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
27.15 g
54.31 g
Tłuszcze nasycone
17.49 g
34.98 g
Tłuszcze nienasycone
9.66 g
19.32 g
Tłuszcze jednonasycone
8.22 g
16.43 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
2.89 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
151.17 mg
302.33 mg

Witaminy w przepisie na suflet czekoladowy z płynnym środkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
163.72 µg (mcg)
327.44 µg (mcg)
Witamina B6
0.06 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.61 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Witamina E
0.71 mg
1.42 mg
Retinol
160.72 µg (mcg)
321.44 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.37 mg
Niacyna
0.64 mg
1.28 mg
Foliany
25.19 µg (mcg)
50.39 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
33.28 µg (mcg)
66.56 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na suflet czekoladowy z płynnym środkiem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
48.36 mg
96.72 mg
Potas
209.89 mg
419.78 mg
Wapń
39.31 mg
78.61 mg
Fosfor
141.44 mg
282.89 mg
Magnez
53.78 mg
107.56 mg
Żelazo
2.71 mg
5.42 mg
Cynk
1.18 mg
2.36 mg
Miedź
0.38 mg
0.76 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sufletu czekoladowemu z płynnym środkiem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w suflecie czekoladowym z płynnym środkiem

Lista alergenów dla sufletu czekoladowemu z płynnym środkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania sufletu czekoladowemu z płynnym środkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
100 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
60 g
1/4 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
20 g
2 łyżki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
22.80
Jak oceniasz przepis na suflet czekoladowy z płynnym środkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób