Suflet cytrynowy
- Jajko (2 szt.)
- Cukier puder - 4 łyżki (40 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
- Sok z cytryny - 4 łyżki (40 ml)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
Przepis na suflet cytrynowy krok po kroku
Jajko rozbij i podziel na białko i żółtko.
Żółtka utrzyj z cukrem i mąką, a następnie dodaj sok z cytryny.
Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli.
Połącz oby dwie masy i przełóż do kokilek.
Upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
Więcej informacji na temat sufletu cytrynowego
Suflet cytrynowy to nic innego jak słodki deser na bazie jajek i mąki, który w krótkim czasie przygotujesz w swoim domu. Będzie to dobry pomysł na słodki lunch lub deser, jeśli brakuje Ci pomysłu na posiłki w ciągu dnia, koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na suflet cytrynowy. Jest to mój sprawdzony przepis na pyszny deser lub przekąskę. Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, jajka, masło, sok z cytryny oraz cukier puder.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić suflet cytrynowy?
W pierwszej kolejności Jajko rozbij i podziel na białko i żółtko, następnie żółtka utrzyj z cukrem i mąką, a następnie dodaj sok z cytryny. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Połącz oby dwie masy i przełóż do kokilek. Upiecz deser w piekarniku w 180 stopniach, po około 20 minutach nasz pyszny suflet będzie dobry do spożycia.
Przygotuj suflet według mojego przepisu i przekonaj się, że jest najlepszy.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w suflecie cytrynowym
Lista alergenów dla sufletu cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze sufletu cytrynowego
Do sufletu możesz dodać skórkę cytryny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
jajka,
cukier,
mąka pszenna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.