Sos do quesadilli
- Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
- Awokado - 1 średnia sztuka (140 g)
- Cebula czerwona - 1 duża sztuka (100 g)
- Natka pietruszki (10 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Sok z limonki - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Oliwki czarne (100 g)
Przepis na sos do quesadilli krok po kroku
Pomidora przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę.
Awokado przekrój na pół w pestkę energicznie wbij nóż i przekręć, aby ją wyjąć. Pokrój delikatnie awokado w kostkę nożem, aby nie uszkodzić skórki i wydrąż miąższ łyżką.
Posiekaj drobno oliwki i wszystkie składniki umieść w misce, dodaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz, bardzo drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wymieszaj.
Więcej informacji na temat sosu do quesadilli
Sos do quesadilli to dobry pomysł na dodatek wzbogacający smak delikatnej tortilli. Nasza wersja sosu bez majonezu może być także dodatkiem do innych dań. Sos na bazie pomidorów i awokado jest zdrowy i kolorowy, dzięki czemu pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis na sos do quesadilli jest szybki i prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby do przygotować. Do zrobienia tego sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, cebula czerwona, awokado, oliwki czarne, natka pietruszki, sok z limonki, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Jak zrobić sos do quesadilli? Pomidora przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Awokado przekrój na pół w pestkę energicznie wbij nóż i przekręć aby wyjąć. Pokrój delikatnie awokado w kostkę nożem aby nie uszkodzić skórki i wydrąż łyżką. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Posiekaj drobno oliwki i wszystkie składniki umieść w misce, dodaj oliwę w oliwek, sok z limonki, sól, pieprz oraz bardzo drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wymieszaj.
Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.
Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym i chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.
Podsumowując sos do tortilli meksykańskiej jest pyszny i łatwy do wykonania. Możesz wykorzystać także inne sosy do podania tortilli, nasz jest w wersji mniej kalorycznej i z zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prosty przepis przygotujesz w niecałe 10 minut. Ten smaczny sos zawiera dużo składników mineralnych i witamin.
Alergeny w sosie do quesadilli
Lista alergenów dla sosu do quesadilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do quesadilli
Wartości odżywcze sosu do quesadilli
Sos do quesadilli to ciekawy dodatek do tortilli i nie tylko. Jest alternatywą dla sosów na bazie majonezu, ma niższą zawartość kalorii a także jest pełen witamin i składników mineralnych. Możesz go podawać do innych dań jeśli jesteś na diecie redukcyjnej lub dbasz o linię.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.