Słonina marynowana

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałki słoniny w marynacie
Słonina marynowana
Słonina marynowana to jeden z tych przepisów, który, choć nie cieszy się zbytnią popularnością, jest wart wypróbowania. Całość ma delikatny smak i jest prosta.
Przygotowanie 20 min
1804 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Słonina wieprzowa (2000 g)
  • Sól (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na słoninę marynowaną krok po kroku

Słoninę pokrój w kostkę i natrzyj z każdej strony solą i przyprawami. Przełóż do naczynia, zasyp pozostałą ilością soli i odstaw na około 6-7 dni w chłodne miejsce, tak aby sól przenikła do tłuszczu.

Po upływie tego czasu słoninę wyciągnij z naczynia i włóż do przygotowanych słoików.

Słoiki pasteryzuj w garnku z wodą przez około 2 godziny od momentu zagotowania. Proces powtórz przez dwa kolejne dni. Druga pasteryzacja powinna trwać 2 godziny. Trzecią pasteryzację możemy skrócić do około godziny.

Słoninę podawaj pokrojoną w plasterki.

Jak oceniasz przepis na słoninę marynowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,7% osób

Więcej informacji na temat słoniny marynowanej

Słonina marynowana to jeden z tych przepisów, który, choć nie cieszy się zbytnią popularnością, jest wart wypróbowania. Całość ma delikatny smak i jest prosta.

Przepis na słoninę marynowaną to doskonała opcja na przygotowanie przekąsek. Domowa słonina marynowana jest smaczna i niezwykle prosta. To opcja, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom długo dojrzewających wędlin. Ta jest niezwykle prosta do stworzenia. Kochasz tradycyjne smaki? A może od zawsze uwielbiasz słoninę? W takim razie koniecznie musisz spróbować tego przepisu. Słonina zyskuje w nim zupełnie nowego smaku. Taka odsłona tego tradycyjnego dodatku sprawdzi się nawet na imprezach. Słoninę można kroić w bardzo cienkie plasterki i serwować na kanapkach, czy deskach wędlin. Ten wariant to prawdziwa gratka dla smakoszy dojrzewających wędlin, dobrze sprawdza się w postaci roladek, czy podstawa do zup jak barszcz ukraiński. Niektórzy używają marynowanej słoniny jako... bazy do słodyczy! Zanurzając ją w czekoladzie. Jeśli jednak nie jesteś fanem kuchennych eksperymentów, możesz po prostu zjadać ją z kawałkiem chleba, czy ogórkiem kiszonym. Ta słonina różni się smakiem i strukturą od tej tradycyjnej, surowej. Więc musisz sprawdzić, czy w takiej wersji również będzie Ci smakowała.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić słoninę marynowaną, by była smaczna i dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz ją przygotować w domu w kilku krokach. Tradycyjna peklowana słonina po rosyjsku to najlepsza opcja dla miłośników kuchennego szaleństwa. Słoninę można przygotować na wiele różnych sposobów. Peklowanie jest jedną z najczęściej wybieranych opcji. To dlatego, że jej przygotowanie w taki sposób jest najprostszy. Do peklowania można użyć dowolnych ziół, czy przypraw. Jednak mieszanka z tego przepisu sprawdza się najlepiej, dodatkowo, jest niezwykle uniwersalna i łatwo dostępna. Dlatego, jeśli sięgasz po ten przepis po raz pierwszy, warto sięgnąć właśnie po te przyprawy. Słonina ma delikatny smak, dlatego z łatwością przyjmuje wszystkie przypraw.

Alergeny w słoninie marynowanej

Lista alergenów dla słoniny marynowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na słoninę marynowaną

Wartości odżywcze słoniny marynowanej

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
721.60
1804.00
Białko (g)
0.00
0.00
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
80.00
200.00
Tłuszcze nasycone (g)
34.96
87.40
Tłuszcze nienasycone (g)
45.04
112.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
36.08
90.20
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.96
22.40
Cholesterol (mg)
76.00
190.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
2.00
5.00
Witamina E (mg)
0.48
1.20
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.00
0.00
Niacyna (mg)
0.00
0.00
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
7760.00
19400.00
Potas (mg)
1.60
4.00
Wapń (mg)
4.80
12.00
Fosfor (mg)
0.00
0.00
Magnez (mg)
0.20
0.50
Żelazo (mg)
0.07
0.17
Cynk (mg)
0.11
0.27
Miedź (mg)
0.01
0.01
Mangan (mg)
0.02
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny słoniny marynowanej 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania słoniny marynowanej

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonina wieprzowa
2000 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 2000 g
Sól
500 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 500 g
Koszt składników
25.00