Śliwki w occie
- Śliwki (1000 g)
- Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
Przepis na śliwki w occie krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Owoce umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
Przełóż śliwki do słoików.
Wodę wlej do garnka i wsyp cukier, goździki gotuj do rozpuszczenia.
Wlej ocet i ponownie zagotuj, wlej zalewę do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj.
-
Powidła śliwkowe
-
Powidło śliwkowe
-
Nutella ze śliwek
-
Bigos wegetariański
-
Kompot ze śliwek
-
Wino ze śliwek
-
Powidło śliwkowe bez mieszania
-
Dżem ze śliwek
-
Sos śliwkowy
-
Nalewka ze śliwek węgierek
-
Marmolada różana
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Kompot z suszonych śliwek
-
Śliwki w syropie
-
Konfitura ze śliwek
-
Szybkie powidła śliwkowe
-
Kompot ze śliwek na zimę
-
Przetwory ze śliwek
Więcej informacji na temat śliwek w occie
Jesień rozhulała się na dobre, dlatego musisz poznać przepis na placek ucierany ze śliwkami. W tym okresie to najlepszy deser, na jaki możesz się zdecydować. Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy na maksa.
Następna okazja będzie dopiero za rok. Śliwki w occie idealnie sprawdzą się jako dodatek do wypieków.
Przepis na śliwki w occie wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy zaopatrzyć się w soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku i za 45 minut masz pyszną jesienną przekąskę.
Możesz zdecydować jaką odmianę wybierzesz ze względu na Twoje preferencje żywieniowe. Mogą to być renklody, bardzo duże i idealnie okrągłe o soczystym i słodkim miąższu, lekko kwaskowata lubaszka, której ciemnogranatowa skórka przyciąga każdy wzrok lub nasza najbardziej popularna wszystkim znana śliwka węgierka, która doda naszym wypiekom, słodki ale nieco cierpkawy posmak. Wszystkie odmiany będą dobre.
Zatem, jak zrobić śliwki w occie?
W pierwszej kolejności owoce umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Przełóż śliwki do słoików. Następnie wodę wlej do garnka i wsyp cukier, goździki gotuj do rozpuszczenia. Wlej ocet i ponownie zagotuj, wlej zalewę do słoików, szczelnie zakręć i pasteryzuj. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć, cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Nasze tradycyjne, domowe owoce w zalewie octowej są dobre do spożycia i pyszne w smaku. Przygotuj przetwory idealne do słoików.
Do śliwek idealnie sprawdzi się dodatek cynamonu, goździków, przyprawy korzennej. Jeśli chcesz tylko delikatnie przełamać smak sezonowych owoców, wprowadź nutkę wanilii. Może to być aromat waniliowy lub laska wanilii.
Alergeny w śliwkach w occie
Lista alergenów dla śliwek w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na śliwki w occie
Wartości odżywcze śliwek w occie
Śliwki w occie idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.