Przepis na sos śliwkowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Cebulę i śliwki pokrój w kostkę.

Do garnka wrzuć cebule, śliwki, cukier, 0,25 szklanki wody, 2 łyżki octu, łyżeczkę imbiru, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego.

Gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż śliwki zacznę się rozpadać.

Potem wyjmij liście laurowe i ziele angielskie i zblenduj śliwki na gładką masę.

Wrzuć ponownie przyprawy i gotuj jeszcze 30 minut, na wolnym ogniu.

Miseczka z sosem śliwkowym, w którym znajduje się łyżeczka. Obok miseczki leżą cebule śliwki, czosnek i druga łyżeczka.
sos śliwkowy
Koszt przygotowania dania
6.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
58 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
43

Sos śliwkowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie śliwkowym

Sos śliwkowy na ciepło, do mięsa to świetny dodatek do pieczeni, pasztetów i serów. Urozmaici to twoje potrawy i podkręci smak mięs. Sos śliwkowy robi się ze świeżych śliwek węgierek, odrobiny octu i przypraw.

Jak zrobić sos śliwkowy?

Zaczynamy od umycia śliwek i usunięciu pestki. Śliwki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, razem z octem, odrobiną wody, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, cynamonem, cukrem i imbirem. Wszystko razem gotujemy, robiąc ze śliwek dżem. Gotujemy do momentu, aż śliwki się rozgotują i zaczną gęstnieć. Z powideł, które nam już prawie gotowy sos. Wystarczy tylko doprawić go do smaku pieprzem i solą. Taki sos jest już gotowy do podania, na przykład do schabu. Jak widzisz przepis na sos śliwkowy, jest bardzo prosty. Do tego wystarczy, że zamienisz cukier na słodzik i będzie miał także niższy indeks glikemiczny. Dodatkowo sosu zapewne nie będziesz jeść samodzielnie, lecz w towarzystwie mięsa i warzyw, więc nie musisz się go obawiać.

Poza tym śliwki charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli, które mają działanie antyoksydacyjne. Najwięcej znajduje się ich w skórce, dlatego najlepiej jeść je bez obierania. Kwas chlorogenowy zawarty w śliwkach obniża poziom cholesterolu frakcji LDL i glukozy we krwi, pomaga w usuwaniu reaktywnych form tlenu i azotu, co działa antymutagennie i antykancerogennie. Polifenole mogą wpływać także na gojenie się ran, funkcjonowanie układu odpornościowego, oraz zmniejszanie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Śliwki mają one także niski indeks glikemiczny. Zawierają one pektyny, które zaliczane się do błonnika pokarmowego, a dokładniej do jego rozpuszczalnej frakcji. Pektyną mają właściwości ograniczające wchłanianie cholesterolu i glukozy, a także regulują pasaż jelitowy. Świeże śliwki zawierają około 2 g błonnika pokarmowego na 100 g produktu, natomiast suszone aż 10 g na 100 g. Dlatego często są polecane w przypadku zaparć stolca. Jak widzisz śliwki to owoce, które warto jeść, gdy tylko mamy na ochotę oraz możliwość.

Wartości odżywcze sosu śliwkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
58.02 kcal
58.02 kcal
Białko
0.88 g
0.88 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie śliwkowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
14.33 g
14.33 g
Węglowodany przyswajalne
12.91 g
12.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.42 g
1.42 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.26 g
0.26 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.11 g
Tłuszcze nienasycone
0.14 g
0.14 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.10 g
0.10 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.04 g
0.04 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos śliwkowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.07 mg
0.07 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Witamina C
9.37 mg
9.37 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Niacyna
0.36 mg
0.36 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
7.09 µg (mcg)
7.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Beta karoten
148.72 µg (mcg)
148.72 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos śliwkowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Potas
156.07 mg
156.07 mg
Wapń
12.73 mg
12.73 mg
Fosfor
20.84 mg
20.84 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
7.70 mg
7.70 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.21 mg
0.21 mg
Cynk
0.13 mg
0.13 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu śliwkowego 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie śliwkowym

Lista alergenów dla sosu śliwkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos śliwkowy

Cena przygotowania sosu śliwkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Liczba porcji:
Koszt składników
13.50
Jak oceniasz przepis na sos śliwkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób