Przepis na kompot z suszonych śliwek krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, cynamon
To będzie niezbędne
garnek

Do garnka włóż śliwki.

Zalej je wodą tak, by przykryć owoce (razem w przepisie ma być 1,9-2 l) i pozostaw na 2 godziny. Dodaj startą na tarce skórkę z jednej cytryny oraz cynamon.

Po tym czasie dolej tyle wody, by razem było (jak wyżej) 1,9-2 l wody.

Wszystko gotuj około 25-30 minut aż śliwki będą miękkie.

Na końcu dodaj cukier (wg uznania).

Kompot jest gotowy do picia.

Kompot z suszonych śliwek
Kompot z suszonych śliwek
Koszt przygotowania dania
8.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
344 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
35

Kompot z suszonych śliwek - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kompocie z suszonych śliwek

Nie ma to, jak ugotować świeży i pyszny kompot z suszonych śliwek. Na święta taki kompot jest szczególnie smaczny. To banalny i ekspresowy przepis. Dodatek cynamonu wspaniale podkreśla aromat napoju. Najlepszy kompot wychodzi z suszonych śliwek węgierek. Przepis na kompot z suszonych śliwek zawiera tylko parę składników. Napój z suszonymi śliwkami jest dobry zarówno na chłodny, jak i na gorący dzień. Można podać go na ciepło albo na zimno. Sprawdź jak zrobić kompot z suszonych śliwek i ile cukru potrzeba.

Kompot z suszonych śliwek jest najczęściej przygotowywany, gdy nadchodzą święta Bożego Narodzenia. Wtedy taki napój z suszonych śliwek węgierek najlepiej smakuje. Przepis na kompot z suszonych śliwek to tylko woda, suszone śliwki, cynamon, skórka z cytryny i ewentualnie cukier. Kompot z suszonych śliwek jest dobry także z goździkami i anyżem. Te przyprawy wspaniale przywołują ciepłe skojarzenia ze świętami.

Jak zrobisz kompot z suszonych śliwek, będzie dobry gorący i zimny. Najlepiej rozgrzeje na gorąco w zimowy dzień. Gdy jest upał, smaczny kompot dobrze ochłodzi, jeżeli podasz go z kostkami lodu. Jeden napój i wiele zastosowań. Pyszny, prosty i bogaty w witaminy i minerały kompot polubią także dzieci.

Jak zrobić kompot z suszonych śliwek? Zanim zaczniesz gotować, śliwki należy namoczyć. Umieść je w garnku razem z przyprawami: cynamonem i skórką z cytryny. Skórkę z cytryny zetrzyj na małych oczkach tarki. Wlej tyle wody, żeby przykryć owoce. Pozostaw tak śliwki, by się moczyły. Po dwóch godzinach dolej wodę (dolej taką ilość wody, aby razem było jej około 2 l). Gotuj, aż śliwki węgierki będą miękkie. Potrwa to około 25 do 30 minut. Na koniec możesz dodać cukier do smaku. Jak widać, wykonanie przepisu na kompot z suszonych śliwek jest prosty i szybki.

Ile cukru dodać do kompotu? Tyle, żeby Ci smakował. Śliwki są słodkie i być może nie będziesz odczuwał potrzeby dosładzania. Jeżeli jednak kompot jest za mało słodki, dodaj tyle, ile cukru będzie potrzeba.

Jak ugotować kompot bez cukru? Jeżeli unikasz cukru, warto dodać zamiennik – erytrytol albo ksylitol. Mała, prosta zmiana i będzie równie smacznie.

Jeżeli cierpisz na zaparcia, zrezygnuj z różnych specyfików, które możesz kupić w aptece. Kompot z suszonych śliwek powinien sobie świetnie poradzić w tej sytuacji. Naturalny, domowy sposób na zaparcia jest najlepszy. Jak ugotujesz kompot ze śliwkami suszonymi, dostarczysz ten cenny błonnik, który jest ważny do prawidłowej perystaltyki jelit. Koniecznie zjedz suszone śliwki z kompotu.

Wartości odżywcze kompotu z suszonych śliwek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kalorie)
147.73 kcal
344.20 kcal
Białko
0.99 g
2.31 g

Węglowodany w kompocie z suszonych śliwek

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany
38.96 g
90.79 g
Węglowodany przyswajalne
35.51 g
82.74 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.45 g
8.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz
0.23 g
0.53 g
Tłuszcze nasycone
0.06 g
0.13 g
Tłuszcze nienasycone
0.17 g
0.40 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kompot z suszonych śliwek

Na 100g
Na porcję
(233g)
Witamina A
12.73 µg (mcg)
29.65 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.42 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.45 mg
5.72 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.19 mg
Niacyna
0.62 mg
1.44 mg
Foliany
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Beta karoten
259.09 µg (mcg)
603.68 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kompot z suszonych śliwek

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód
1.91 mg
4.45 mg
Potas
283.82 mg
661.30 mg
Wapń
19.18 mg
44.69 mg
Fosfor
30.00 mg
69.90 mg
Magnez
17.27 mg
40.25 mg
Żelazo
0.95 mg
2.21 mg
Cynk
0.20 mg
0.47 mg
Miedź
0.16 mg
0.38 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kompotu z suszonych śliwek 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kompocie z suszonych śliwek

Lista alergenów dla kompotu z suszonych śliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kompot z suszonych śliwek

Cena przygotowania kompotu z suszonych śliwek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
13.50
Jak oceniasz przepis na kompot z suszonych śliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób