Ryba zapiekana

Opublikowano: 24.05.2023 r., 2:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszna ryba z pieca
Ryba zapiekana
Ryba zapiekana to szybki i prosty przepis na posiłek dla całej rodziny. Koniecznie pamiętaj, aby włączyć ryby do swojej diety 2 razy w tygodniu.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 30 min
216 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś filet - 4 kawałki (400 g)
  • Pomidor - 2 sztuki (200 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kula (125 g)
  • Bazylia świeża - 10 listków (20 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na rybę zapiekaną krok po kroku

Rybę pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w paski.

Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego.

Na niej ułóż plastry pomidora i mozzarelli.

Dodaj listki bazylii.

Całość skropl oliwą z oliwek.

Zapiecz piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na rybę zapiekaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat ryby zapiekanej

Ryba zapiekana sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.

Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.

Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.

W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na zapiekaną rybę, w pierwszej kolejności zaopatrz się w takie produkty jak filet z ryby, u mnie to będzie łosoś, pomidory, mozzarellę, bazylię oraz oliwę z oliwek.

Zatem, jak zrobić zapiekaną rybę?

Zacznij od pokrojenia ryby na mniejsze kawałki, najlepiej w paski. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż plastry pomidora i mozzarelli. Dodaj listki bazylii. Całość skropl oliwą z oliwek. Zapiecz piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Sam widzisz jak proste i szybkie jest przygotowanie ryby w piekarniku. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Koniecznie przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, jak smaczna jest. Idealnie sprawdzi się na obiad. Moja propozycja podania z warzywami oczywiście jest dowolna, śmiało możesz przygotować rybę ze szpinakiem lub swoimi ulubionymi warzywami. Zdecydowanie będzie to dobra i pyszna propozycja obiadowa dla Twoich domowników.

Alergeny w rybie zapiekanej

Lista alergenów dla ryby zapiekanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze ryby zapiekanej

na 100g gotowej potrawy

W taki sposób możesz przygotować dowolny rodzaj ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
180.07
216.09
Białko (g)
14.16
16.99
Fenyloalanina (mg)
0.57
0.68
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
1.46
1.75
Węglowodany przyswajalne (g)
1.11
1.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.42
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
12.88
15.45
Tłuszcze nasycone (g)
4.70
5.65
Tłuszcze nienasycone (g)
8.17
9.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.17
7.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.01
2.41
Cholesterol (mg)
38.55
46.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
116.72
140.06
Witamina B6 (mg)
0.24
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
1.04
1.25
Witamina C (mg)
6.06
7.28
Witamina E (mg)
1.38
1.65
Retinol (µg (mcg))
98.26
117.91
Tiamina (mg)
0.04
0.05
Ryboflawina (mg)
0.11
0.13
Niacyna (mg)
4.54
5.45
Foliany (µg (mcg))
22.24
26.69
Beta karoten (µg (mcg))
206.15
247.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
104.12
124.94
Potas (mg)
284.43
341.31
Wapń (mg)
102.06
122.47
Fosfor (mg)
213.90
256.68
Magnez (mg)
56.75
68.10
Żelazo (mg)
0.37
0.45
Cynk (mg)
0.76
0.92
Miedź (mg)
0.05
0.06
Mangan (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: pomidor.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ryby zapiekanej 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ryby zapiekanej

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
400 g
4 kawałki
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
26.00
Za 400 g
Pomidor
200 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Bazylia świeża
20 g
10 listków
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
62.50