Ryba zapiekana
- Łosoś filet - 4 kawałki (400 g)
- Pomidor - 2 sztuki (200 g)
- Ser Mozzarella - 1 kula (125 g)
- Bazylia świeża - 10 listków (20 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na rybę zapiekaną krok po kroku
Rybę pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w paski.
Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego.
Na niej ułóż plastry pomidora i mozzarelli.
Dodaj listki bazylii.
Całość skropl oliwą z oliwek.
Zapiecz piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Rolada szpinakowa
-
Łosoś z piekarnika
-
Rolada szpinakowa z łososia
-
Tortilla z łososiem
-
Ceviche
-
Tatar z łososia
-
Łosoś pieczony
-
Pieczony łosoś
-
Tortilla na zimno
-
Makaron z łososiem
-
Sałatka z wędzonego łososia
-
Łosoś z patelni
-
Rolada szpinakowa z łososiem
-
Łosoś smażony
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Kanapki z łososiem
-
Tarta z łososiem
-
Łosoś w cieście francuskim
-
Dania z łososiem
Więcej informacji na temat ryby zapiekanej
Ryba zapiekana sprawdzi się idealnie na obiad dla całej Twoje rodziny. Jednocześnie dostarczysz sporą dawkę witamin i składników odżywczych do Twojego organizmu.
Ryby to niezwykle cenne źródło witamin z grupy B, a te bardziej tłuste, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A, D, E. Ryby dostarczają nam nie tylko witamin, ale i wielu składników mineralnych takich jak fosfor, wapń czy jod, a także są źródłem białka w naszej diecie. Warto wspomnieć, że białko z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Dlatego szczególnie zachęcam do spożywania większej ilości ryb w ciągu tygodnia. Nie tylko na obiad, możesz przygotować np. sałatkę z tuńczykiem lub pastę z makreli na pieczywo. Sposobów na urozmaicenie naszej diety w ryby jest całe mnóstwo, taka zmiana wyjdzie nam tylko na dobre, dlatego szczególnie zachęcam.
Ryby na naszym talerzu powinny gościć 2-3 razy w tygodniu, w każdej postaci. Szczególnie powinniśmy sięgać po ryby tłuste morskie. Będą one cennym źródłem witaminy D i kwasów omega 3, które są niezwykle ważne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Dodatkowo wykazano, że osoby, które jedzą duże ilości ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i miażdżycę.
W Polsce spożycie ryb niestety nadal jest na niewielkim poziomie w porównaniu do Japonii czy Norwegii. Przeciętny Polak zjada tylko 13 kg ryb rocznie.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na zapiekaną rybę, w pierwszej kolejności zaopatrz się w takie produkty jak filet z ryby, u mnie to będzie łosoś, pomidory, mozzarellę, bazylię oraz oliwę z oliwek.
Zatem, jak zrobić zapiekaną rybę?
Zacznij od pokrojenia ryby na mniejsze kawałki, najlepiej w paski. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż plastry pomidora i mozzarelli. Dodaj listki bazylii. Całość skropl oliwą z oliwek. Zapiecz piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
Sam widzisz jak proste i szybkie jest przygotowanie ryby w piekarniku. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Koniecznie przygotuj ją w swoim domu i przekonaj się, jak smaczna jest. Idealnie sprawdzi się na obiad. Moja propozycja podania z warzywami oczywiście jest dowolna, śmiało możesz przygotować rybę ze szpinakiem lub swoimi ulubionymi warzywami. Zdecydowanie będzie to dobra i pyszna propozycja obiadowa dla Twoich domowników.
Alergeny w rybie zapiekanej
Lista alergenów dla ryby zapiekanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze ryby zapiekanej
W taki sposób możesz przygotować dowolny rodzaj ryby.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.