Puree z ziemniaków

Opublikowano: 09.07.2022 r., 15:22 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gładkie puree ziemniaczane
Puree z ziemniaków
Delikatne puree z ziemniaków to idealny pomysł na dodatek do większości obiadów. Poznaj mój niezawodny sposób i przygotuj pyszne puree.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
107 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Masło - 3 łyżki (30 g)
  • Mleko 2% (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na puree z ziemniaków krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skóry i dokładnie umyj.

Ugotuj w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedź.

Poduś ziemniaki z masłem i mlekiem.

Możesz dodać odrobinę soli.

Jak oceniasz przepis na puree z ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób

Więcej informacji na temat puree z ziemniaków

Znudziły Ci się ziemniaki w tradycyjnej formie jako dodatek do każdego obiadu? Przygotuj pyszne i delikatne puree z ziemniaków.

Przepis na puree z ziemniaków jest banalnie prosty i szybki, koniecznie musisz go spróbować. Wystarczy, że zaopatrzysz się w ziemniaki, dobrze jakby były nie za duże to skróci czas gotowania.

Jeśli w sklepie są same duże okazy nic straconego, wystarczy, że przekroisz ziemniaki na mniejsze kawałki, wtedy także szybciej będą gotowe do spożycia. Tak przygotowane będą idealne jako dodatek na obiad w towarzystwie mięsa z sosem i porcji warzyw.

Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki na głębokim tłuszczu, będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.

Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.

Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.

Dla jednych będą nie wskazane, a dla drugich bardzo dobre np. dla dzieci, które uwielbiają ziemniaki gotowane w szybkowarze w postaci delikatnego i kremowego puree. Ziemniaki z szybkowaru ta samo jak te przygotowane na parze będę lekkostrawne, szybkie i bardzo dobre. Bardzo zachęcam do ich przygotowania.

Dokładnie jak zrobić puree z ziemniaków jako dodatek na obiad opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są smaczne, a dodatkowo pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Alergeny w puree z ziemniaków

Lista alergenów dla puree z ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze puree z ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Zamiast mleka możesz też użyć dowolnego napoju roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
107.78
107.78
Białko (g)
2.10
2.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
15.51
15.51
Węglowodany przyswajalne (g)
13.70
13.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
1.81

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
4.44
4.44
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
3.00
Tłuszcze nienasycone (g)
1.44
1.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
1.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.20
Cholesterol (mg)
11.81
11.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
42.53
42.53
Witamina B6 (mg)
0.26
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.06
Witamina C (mg)
17.00
17.00
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.09
Witamina E (mg)
0.13
0.13
Retinol (µg (mcg))
41.86
41.86
Tiamina (mg)
0.07
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.93
0.93
Foliany (µg (mcg))
13.26
13.26
Beta karoten (µg (mcg))
9.29
9.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
9.10
9.10
Potas (mg)
381.33
381.33
Wapń (mg)
22.45
22.45
Fosfor (mg)
59.26
59.26
Magnez (mg)
20.97
20.97
Żelazo (mg)
0.70
0.70
Cynk (mg)
0.30
0.30
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny puree z ziemniaków 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puree z ziemniaków

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Masło
30 g
3 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Koszt składników
9.50