Powidła z mirabelek
- Mirabelki (1000 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
Przepis na powidła z mirabelek krok po kroku
Mirabelki dokładnie umyj i przełóż do garnka.
Wsyp cukier i dodaj odrobinę miodu. Gotuj całość z 1/2 szklanki wody.
Gdy owoce się rozpadną, przetrzyj całość przez sitko.
Powstały mus przełóż do słoików.
Pasteryzuj przez około 20 minut.
-
Powidła śliwkowe
-
Powidło śliwkowe
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto z powidłami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Piernik przekładany powidłami
-
Szybkie powidła śliwkowe
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Pleśniak z powidłami
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Strucla z powidłami
-
Powidła truskawkowe bez cukru
-
Powidła z wiśni
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Powidło z borówki amerykańskiej
-
Powidła
Więcej informacji na temat powideł z mirabelek
Dżem i powidła to najpopularniejszy dodatek do dań na słodko, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim domu. Tak naprawdę mogą mieć one dowolny smak, zależy, na jakie owoce się zdecydujesz.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na powidła z mirabelek, który przygotujesz błyskawicznie. Powidła to taki dodatek, który możesz przygotować w większej ilości, przełożyć do słoików, a w ten sposób będziesz mieć pyszne przetwory na zimę. To świetny sposób na zatrzymanie sporej ilości witamin w słoiku.
Wszystkie owoce mają niesamowite właściwości prozdrowotne, zawierają dużo witamin, a niektóre z nich są źródłem antyoksydantów.
Mirabelki to smaczne owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. A wszystko to dzięki zawartości fenoli, które są odpowiedzialne za neutralizację wolnych rodników. Dodatkowo mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami. Warto wspomnieć, że owoce te mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Co jest niezwykle ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, których dieta powinna opierać się przede wszystkim na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Nieco niżej opowiem Ci krok po kroku jak zrobić domowe powidła z mirabelek, które będą idealnym dodatkiem do obiadu na słodko lub deserów. Dokładnie jak zrobić powidła z mirabelek, opisuję nieco niżej.
Potrzebujesz tylko dwóch składników. Są to owoce i cukier, który stanowi dużą część przetworu. Pamiętajmy jednak, że nikt z nas nie spożywa całego słoika powideł na jeden raz. Domowe powidła nie dosyć, że są smaczne, to mamy pewność, że są one wolne od barwników i konserwantów. Dlatego będzie idealny pomysł na dodatek do wielu potraw nie tylko dla dzieci. Dobre powidła powstają też bez cukru, przepis na nie znajdziesz w moich innych propozycjach.
Alergeny w powidłach z mirabelek
Lista alergenów dla powideł z mirabelek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła z mirabelek
Wartości odżywcze powideł z mirabelek
W podobny sposób możesz przygotować przetwory z wielu owoców.
Tłuszcze
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.