Poncz
- Rum - 1 szklanka (250 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
- Cytryna - 3 sztuki (400 g)
- Pomarańcza - 2 sztuki (700 g)
- Herbata czarna napar bez cukru - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na poncz krok po kroku
W garnku wymieszaj cukier, dwie szklanki wody (500 ml) oraz przyprawy. Zagotuj, aż powstanie lekko gęsty syrop.
Z jednej cytryny i połówki pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do garnka. Resztę owoców pokrój w plastry i ułóż je w garnku.
Całość zamieszaj, lekko rozgniatając owoce, aby puściły sok.
Wlej ciepłą, ale nie gorącą herbatę i rum. Zamieszaj.
Więcej informacji na temat ponczu
Poncz to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych. Tradycyjne przygotowywany z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw, podawany w specjalnej wazie, przeznaczony do rozlewania dla większej ilości osób. Mimo, że kojarzy się głównie z Ameryką i Stanami Zjednoczonymi, najprawdopodobniej wywodzi się z Indi, jednak obecnie popularny jest już na całym świecie, zwłaszcza w krajach europejskich. Tradycyjny poncz przygotowywany był z rumu, wina, herbaty, owoców i cytryny oraz dużej ilości korzennych przypraw. Dziś istnieje już wiele odmian i sposobów przyrządzania rumu. Można przygotować go na przykład z rumem i wódką lub z wódką i winem, ewentualnie także samym rumem i sokiem. Co więcej, można przygotować poncz alkoholowy, jak również przyrządzić go w wersji bezalkoholowej, przez co każdy znajdzie najlepszą dla siebie opcję. Poncz do picia to szybki, prosty sprawdzony sposób na urozmaicenie przyjęcia z rodziną czy przyjaciółmi. Podany w specjalnej, szklanej wazie pięknie prezentuje się na stole. Jest pyszny i orzeźwiajacy, ponadto można przygotować go z praktycznie wszystkich owoców. Najlepiej sprawdzą się te, które mają wyrazisty smak i aromat, czyli głównie owoce sezonowe (na przykład maliny, jagody, truskawki, czy brzoskwinie, a jesienią - jabłka). Warto, aby były to owoce soczyste takie jak arbuzy, czy pomarańcze, które puszczają dużo sok, przez co smak jest bardzo owocowy. Jak się robi poncz alkoholowy? Składniki ponczu to oczywiście wybrany alkohol, schłodzona zielona herbata, cukier (a najlepiej ksylitol, żeby nadmiernie nie zwiększać kaloryczności i indeksu glikemicznego napoju) oraz owoce i przyprawy korzenne. Przepis na dobry poncz jest niezwykle prosty. W garnku wystarczy wymieszać cukrier/ksylitol z wodą, dodać przyprawy i zagotować, aż powstanie syrop. Następnie dodajemy owoce, ciepłą herbatę i rum. To cała filozofia tego jak zrobić poncz alkoholowy z herbatą i owocami. Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie wina najlepiej sprawdzi się to słodkie.
Alergeny w ponczu
Lista alergenów dla ponczu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na poncz
Wartości odżywcze ponczu
Cukier najlepiej zastąpić ksylitolem (lub innym, naturalnym słodzikiem).
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.