Polewka piwna

Opublikowano: 05.11.2022 r., 10:14 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tradycyjna polewka piwna w misce
Polewka piwna
Poznaj przepis na pyszną polewkę piwną na ciemnym piwie z przyprawami korzennymi.
Przygotowanie 30 min
148 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Piwo ciemne (1500 ml)
  • Żółtko jajka (5 szt.)
  • Cynamon - 3 laski (15 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Cukier - 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, przyprawa korzenna do piernika, goździki całe, cynamon cały
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, duża miska

Przepis na polewkę piwną krok po kroku

Do dużego garnka wlej piwo i doprowadź do wrzenia.

Żółtka, cukier i przyprawę do piernika umieść w misce i ubij mikserem.

Dodaj śmietaną i ponownie ubij mikserem.

Wlewaj gorące piwo, cały czas miksując.

Ponownie przelej do garnka, dodaj goździki, cynamon i zagotuj.

Jak oceniasz przepis na polewkę piwną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat polewki piwnej

Polewka piwna to pomysł na bardzo oryginalną, charakterystyczną dla staropolskiej, słowiańskiej kuchni zupę. Dedykowana jest przede wszystkim smakoszom piwa, zwłaszcza ciemnego oraz miłośników korzennych, jesiennych smaków. Przepis na polewkę piwną jest bardzo prosty i napewno poradzisz sobie z nim bez większego problemu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewkę piwną, aby była naprawdę pyszna i dobra na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby powstała smaczna, staropolska polewka piwna potrzebne Ci będą następujące składniki: ciemne piwo, żółtka jaj, śmietana, cukier oraz przyprawy. Najlepsza polewka piwna powstaje na bazie ciemnego, mocnego piwa z dodatkiem korzennych przypraw. Jak przyrządzić polewkę piwną? Świetnie sprawdza się cynamon mielony lub w laskach, goździki oraz gotowa mieszanka przypraw do piernika lub do grzańca. Polewkę możesz podawać samodzielnie lub z pokruszonym serem twarogowym, prażonymi migdałami lub orzechami. Aby zmniejszyć kaloryczność polewki warto zastąpić cukier ksylitolem, który nie tylko ma niższą kaloryczność, ale również indeks glikemiczny. Polewkę warto też przygotować na piwie bezalkoholowym. Nie wpłynie to na jej smak, aby powoli ograniczyć negatywny wpływ alkoholu na zdrowie. Mimo że wielu tradycyjnym, staropolskim daniom przygotowywanym na bazie alkoholu przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych, warto pamiętać, że każda ilość alkoholu zaburza funkcjonowanie organizmu. Jeśli chcesz przygotować domową, tradycyjną polewkę piwną koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz najlepszy przepis.

Alergeny w polewce piwnej

Lista alergenów dla polewki piwnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze polewki piwnej

na 100g gotowej potrawy

Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
74.13
148.26
Białko (g)
1.34
2.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.33
10.65
Węglowodany przyswajalne (g)
4.90
9.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.52
7.03
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
4.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.44
2.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.12
2.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.62
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.50
129.01

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
33.85
67.69
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.29
Witamina C (mg)
0.13
0.25
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.58
Witamina E (mg)
0.20
0.40
Retinol (µg (mcg))
32.87
65.74
Tiamina (mg)
0.02
0.04
Ryboflawina (mg)
0.06
0.13
Niacyna (mg)
0.34
0.67
Foliany (µg (mcg))
13.35
26.69
Beta karoten (µg (mcg))
8.30
16.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
9.22
18.45
Potas (mg)
39.66
79.32
Wapń (mg)
29.03
58.07
Fosfor (mg)
39.23
78.46
Magnez (mg)
5.84
11.69
Żelazo (mg)
0.25
0.49
Cynk (mg)
0.18
0.36
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny polewki piwnej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewki piwnej

Koszt składników
22.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piwo ciemne
1500 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 3
10.50
Za 1500 ml
Żółtko jajka
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cynamon
15 g
3 laski
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 15 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Cukier
50 g
5 łyżek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
22.50