Polewka piwna
- Piwo ciemne (1500 ml)
- Żółtko jajka (5 szt.)
- Cynamon - 3 laski (15 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
Przepis na polewkę piwną krok po kroku
Do dużego garnka wlej piwo i doprowadź do wrzenia.
Żółtka, cukier i przyprawę do piernika umieść w misce i ubij mikserem.
Dodaj śmietaną i ponownie ubij mikserem.
Wlewaj gorące piwo, cały czas miksując.
Ponownie przelej do garnka, dodaj goździki, cynamon i zagotuj.
-
Ciastka owsiane
-
Cynamonka
-
Bułki cynamonowe
-
Cinnamon rolls
-
Bułeczki cynamonowe
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Cynamonki
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Ryż z jabłkiem z cynamonem
-
Cynamonowe rollsy
-
Ślimaki cynamonowe
-
Cynamonki z ciasta francuskiego
-
Cynamonowiec
-
Jabłka prażone
-
Tajin
-
Pieczone jabłka z cynamonem
-
Rollsy cynamonowe
-
Ciasto cynamonowe
-
Przepisy z cynamonem
Więcej informacji na temat polewki piwnej
Polewka piwna to pomysł na bardzo oryginalną, charakterystyczną dla staropolskiej, słowiańskiej kuchni zupę. Dedykowana jest przede wszystkim smakoszom piwa, zwłaszcza ciemnego oraz miłośników korzennych, jesiennych smaków. Przepis na polewkę piwną jest bardzo prosty i napewno poradzisz sobie z nim bez większego problemu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewkę piwną, aby była naprawdę pyszna i dobra na wiele okazji, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby powstała smaczna, staropolska polewka piwna potrzebne Ci będą następujące składniki: ciemne piwo, żółtka jaj, śmietana, cukier oraz przyprawy. Najlepsza polewka piwna powstaje na bazie ciemnego, mocnego piwa z dodatkiem korzennych przypraw. Jak przyrządzić polewkę piwną? Świetnie sprawdza się cynamon mielony lub w laskach, goździki oraz gotowa mieszanka przypraw do piernika lub do grzańca. Polewkę możesz podawać samodzielnie lub z pokruszonym serem twarogowym, prażonymi migdałami lub orzechami. Aby zmniejszyć kaloryczność polewki warto zastąpić cukier ksylitolem, który nie tylko ma niższą kaloryczność, ale również indeks glikemiczny. Polewkę warto też przygotować na piwie bezalkoholowym. Nie wpłynie to na jej smak, aby powoli ograniczyć negatywny wpływ alkoholu na zdrowie. Mimo że wielu tradycyjnym, staropolskim daniom przygotowywanym na bazie alkoholu przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych, warto pamiętać, że każda ilość alkoholu zaburza funkcjonowanie organizmu. Jeśli chcesz przygotować domową, tradycyjną polewkę piwną koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz najlepszy przepis.
Alergeny w polewce piwnej
Lista alergenów dla polewki piwnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo ciemne
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze polewki piwnej
Zamiast cukru warto wykorzystać ksylitol, aby obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.