Przepis na ciasto cynamonowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Do miski wbij jajka i utrzyj je na puszystą masę z cukrem.

Dodawaj małe kawałki masła, cały czas mieszając.

Wlej do masy mleko, nie przestając ubijać.

Do ciasta przesiej mąkę, sodę i cynamon. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć dżem i dokładnie wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej nią ciasto.

Ciasto przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 60 minut, do suchego patyczka.

Ciasto cynamonowe pokrojone w kostkę.
ciasto cynamonowe
Koszt przygotowania dania
10.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
89

Ciasto cynamonowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście cynamonowym

Ciasto cynamonowe to doskonała opcja dla miłośników prostych dań. Całość jest smaczna, prosta i pełna smaku. Całość można przygotować dosłownie w kilka chwil.

Przepis na ciasto cynamonowe, wspaniały pomysł na naprawdę smakowity deser. Ciasto z tego przepisu wychodzi naprawdę smaczne. To dobre rozwiązanie nawet dla początkujących. To ciasto na pewno zrobi furorę na każdej imprezie. Jednak sprawdzi się też na zwyczajne niedzielne popołudnie. To dlatego, że do jego przygotowania potrzeba naprawdę niewiele czasu. Całe ciasto da się zrobić w mniej niż pół godziny. Powstaje z niej ciasto idealne, pełne smaku i bardzo miękkie. Do jego wykonania potrzeba tylko kilku podstawowych produktów, dlatego całość jest dość tania i bezproblemowa. Większość produktów można znaleźć w kuchennej spiżarni. Ciasto ze względu na liczne warstwy przykuwa wzrok i prezentuje się niezwykle apetycznie. To wypiek odpowiedni dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi czy wymyślnymi przepisami. Całość, choć bardzo prosta, jest równie smaczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto cynamonowe, by było pyszne, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To najlepsze ciasto dla miłośników korzennych przypraw. To cynamon gra w nim główną rolę. Ta przyprawa kojarzy się głównie z jesienią i zimą, a wspaniale sprawdza się przez cały rok. Cynamon jest doskonałym wyborem nie tylko do pierniczków. Cynamon to wspaniały antyoksydant, który dba o zdrowie całego organizmu. Ten wypiek wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Głównym jego składnikiem jest oczywiście mąka pszenna. To właśnie dzięki niej całość jest tak puszysta i smaczna. Najlepiej wybrać taką o niskim typie, która jest bardzo delikatna, przez co najlepiej sprawdza się właśnie w słodkich wypiekach. Oprócz tego niezwykle istotny jest wybór jaj. Najlepiej postawić na te ekologiczne. Dzięki temu całość smakuje po prostu wspaniale, ale również jest zdrowa. Jajka są świetnym źródłem białka, a także kwasów z rodziny Omega 3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także krwionośnego.

Wartości odżywcze ciasta cynamonowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kalorie)
316.98 kcal
386.72 kcal
Białko
6.67 g
8.14 g

Węglowodany w cieście cynamonowym

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany
48.43 g
59.09 g
Węglowodany przyswajalne
47.44 g
57.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz
11.43 g
13.95 g
Tłuszcze nasycone
7.84 g
9.57 g
Tłuszcze nienasycone
3.59 g
4.38 g

Witaminy w przepisie na ciasto cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(122g)
Witamina B6
0.05 mg
0.07 mg
Tiamina
0.37 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.22 mg
0.27 mg
Niacyna
2.47 mg
3.01 mg
Foliany
57.72 µg (mcg)
70.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasto cynamonowe

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód
17.11 mg
20.87 mg
Potas
100.42 mg
122.51 mg
Wapń
54.64 mg
66.66 mg
Fosfor
80.02 mg
97.62 mg
Magnez
17.73 mg
21.63 mg
Żelazo
2.26 mg
2.76 mg
Cynk
0.58 mg
0.71 mg
Miedź
0.09 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cynamonowego 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście cynamonowym

Lista alergenów dla ciasta cynamonowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania ciasta cynamonowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cynamon
20 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 2
1.73
Za 20 g
Dżem śliwkowy niskosłodzony
100 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 100 g
Koszt składników
25.60
Jak oceniasz przepis na ciasto cynamonowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób