Przepis na cynamonkę krok po kroku
- Mleko 3,2% 250 ml 1 szklanka ciepłego mleka
- Drożdże świeże 50 g pół kostki
- Mąka pszenna typ 500 500 g pół opakowania
- Cukier 100 g
- Jajko 2 szt.
- Żółtko jajka 2 szt.
- Masło 140 g
- Cynamon 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Cukier wanilinowy 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Skórka z cytryny 20 g
- Sok z cytryny 50 ml
- Cukier puder 150 g
Drożdże wymieszaj z 50 ml mleka, łyżeczką cukru oraz łyżką mąki. Wymieszane składniki pozostaw do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj 50 gram cukru i szczyptę soli. Składniki wymieszaj i zrób w nich wgłębienie.
Do wgłębienia wlej rozczyn oraz pozostałe mleko. Składniki wymieszaj łyżką.
Do ciasta dodaj jedno jajko oraz 2 żółtka i wyrabiaj ciasto ręcznie. Po około 3 minutach do ciasta dodaj połowę masła pokrojonego w kostkę i dalej wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto połóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W miseczce wymieszaj pozostały cukier z cynamonem, cukrem wanilinowym oraz skórką startą z połowy cytryny.
W garnuszku roztop pozostałe masło.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i wygniataj przez chwilę. Następnie podziel je na dwie części.
Każdą z części ciasta rozwałkuj na placek o wymiarach około 30 × 30 cm.
Placki posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu.
Następnie ciasto zwiń w roladki i podziel je na 12 plastrów. Ciasto ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wierzch bułeczek posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 20 minut.
W garnku zagotuj sok z cytryny, zdejmij go z ognia i dodaj do niego cukier puder. Składniki dokładnie wymieszaj.
Upieczone bułeczki posmaruj lukrem.

(liczba kalorii)
Cynamonka - cechy przepisu
Więcej o cynamonce
Cynamonka to doskonała propozycja na domowe wypieki. Domowe bułeczki cynamonowe stanowią doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Pyszna cynamonka świetnie sprawdzi się również jako przekąska zabrana w podróż lub do pracy. Sprawdzony przepis na cynamonkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania wypieku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, drożdże świeże, mąka pszenna, cukier, jajka, żółtka jaj, masło, cynamon, cukier wanilinowy, skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier puder oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić cynamonkę? Z części produktów zagnieć ciasta drożdżowe. Gotowe ciasto połóż do miski, przykryj ją folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W miseczce wymieszaj cukier z cynamonem, cukrem wanilinowym oraz skórką startą z połowy cytryny. W garnuszku roztop masło. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i wygniataj przez chwilę. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj każdą z nich. Placki posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Następnie ciasto zwiń w roladki i podziel je na 12 plastrów. Wierzch bułeczek posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Upieczone bułeczki posmaruj lukrem.
Cukier puder w głównej mierze składa się z węglowodanów prostych. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.
Podsumowując domowa bułeczka z cynamonem stanowi doskonałą propozycję na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Smaczna bułeczka świetnie sprawdzi się jako przekąska do pracy. Najlepsze cynamonki są dobre do spożycia po przestudzeniu - warto udekorować je lukrem przygotowanym na bazie cukru pudru oraz soku z cytryny.
Wartości odżywcze cynamonki
Energia i białka
(145g)
Węglowodany w cynamonce
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy w przepisie na cynamonkę
(145g)
Składniki mineralne w przepisie na cynamonkę
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cynamonce
Lista alergenów dla cynamonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka