Pieczona dynia piżmowa

Opublikowano: 22.02.2023 r., 12:28 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złocista pieczona dynia piżmowa
Pieczona dynia piżmowa
Pieczona dynia piżmowa w piekarniku jest dobra nie tylko do zupy. Szukasz dodatku do obiadu? Poznaj ten sprawdzony przepis i przygotuj coś smacznego.
Przygotowanie 5 min
Pieczenie 70 min
422 kcal
Kcal w porcji
780 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Dynia - piżmowa, 1 sztuka (1200 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na pieczoną dynię piżmową krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 200 st C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Dynię pokrój w ćwiartki (wzdłuż).

Usuń gniazda nasienne.

Ułóż dynię skórą do dołu, polej olejem, posyp przyprawami.

Piecz w piekarniku do miękkości (około 70 minut - w zależności od wielkości kawałków).

Po upieczeniu zdejmij skórę i wykorzystaj w dowolny sposób.

Jak oceniasz przepis na pieczoną dynię piżmową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat pieczonej dyni piżmowej

Pieczona dynia piżmowa w piekarniku jest dobra nie tylko do zupy. Szukasz dodatku do obiadu? Poznaj ten sprawdzony przepis i przygotuj coś smacznego. Pieczona dynia piżmowa ma słony smak przełamany lekką słodyczą. Przepis na pieczoną dynię piżmową jest łatwy. Potrzebujesz tylko dwóch składników oraz przypraw. Wszystko zrobisz w prosty sposób w piekarniku. Tak upieczone warzywo nadaje się do wielu potraw. Zobacz, jak zrobić pieczoną dynię piżmową na obiad. Ten sprawdzony przepis do zupy krem nada się wyśmienicie.

Dynia piżmowa ma jasny, beżowy kolor z zewnątrz i wydłużony kształt. Jej miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Pieczona dynia piżmowa ma wiele zastosowań. Jest bardzo łatwa do zrobienia. Niestety nie jest proste jej pokrojenie, ponieważ dynia jest twarda i potrzeba trochę siły. Przepis na pieczoną dynię piżmową wymaga tylko dyni, oleju, soli oraz pieprzu.

Jak zrobić pieczoną dynię piżmową: pokrój dynię w kawałki (ćwiartki), wyjmij nasiona i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu). Polej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem i piecz do miękkości. Dynia z piekarnika nie powinna być twarda. Należy piec ją tak długo, aż osiągnie odpowiednią miękkość. Powinno to potrwać około 70 minut, jednakże czas pieczenia zależy od tego, jak duże kawałki dyni będą. Im większe, tym dynia dłużej będzie się piekła w piekarniku. Jak widać, jest to bardzo prosta sprawa, więc przygotuj ją na obiad. Łatwa pieczona dynia piżmowa jest gotowa.

*Do przepisu na pieczoną dynię piżmową możesz dodać takie przyprawy, jakie chcesz. Spróbuj dodać czosnek (świeży lub granulowany), imbir (świeży lub suszony), cebulę suszoną, paprykę słodką, wędzoną, ostrą… Wszystko zależy od tego, do czego wykorzystasz upieczoną piżmową dynię.

Skórę z dyni można obrać przed pieczeniem. Możesz też pokroić ją według uznania. Niewielka kostka o wiele szybciej się upiecze. Jeżeli nie masz dostępu do świeżej dyni, użyj dyni mrożonej. Nie trzeba jej rozmrażać przed pieczeniem.

Jak zrobisz pieczoną dynię piżmową, w zupie krem będzie smakowała znakomicie. Prosta zupa może być zrobiona także z innymi warzywami pieczonymi razem z dynią (na przykład z ziemniakami, marchewką, cebulą, batatami…). Pieczona dynia piżmowa będzie dobra solo lub jako dodatek do obiadu. Także będzie odpowiednia do różnego rodzaju sałatek. Puree z dyni będzie odpowiednie do zapiekanek czy innych ciekawych potraw. Z tym sprawdzonym przepisem możesz też zrobić dobre ciasto dyniowe – wtedy nie przyprawiaj dyni solą i pieprzem.

Alergeny w pieczonej dyni piżmowej

Lista alergenów dla pieczonej dyni piżmowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną dynię piżmową

Wartości odżywcze pieczonej dyni piżmowej

na 100g gotowej potrawy

Dynia zawiera między innymi przeciwutleniacze, witaminy A oraz E, wapń, cynk, selen. Jest lekkostrawna, ale ma wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(780g)
Energia (kcal)
54.19
422.71
Białko (g)
0.97
7.55
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(780g)
Węglowodany (g)
6.29
49.06
Węglowodany przyswajalne (g)
5.81
45.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
3.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(780g)
Tłuszcz (g)
3.32
25.92
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
2.37
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
23.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.14
16.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
6.87
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(780g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(780g)
Sód (mg)
0.97
7.55
Potas (mg)
329.03
2566.45
Wapń (mg)
20.32
158.52
Żelazo (mg)
0.77
6.04
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonej dyni piżmowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonej dyni piżmowej

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
1200 g
piżmowa, 1 sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 1200 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
17.00