Pieczona dynia piżmowa
- Dynia - piżmowa, 1 sztuka (1200 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na pieczoną dynię piżmową krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 200 st C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Dynię pokrój w ćwiartki (wzdłuż).
Usuń gniazda nasienne.
Ułóż dynię skórą do dołu, polej olejem, posyp przyprawami.
Piecz w piekarniku do miękkości (około 70 minut - w zależności od wielkości kawałków).
Po upieczeniu zdejmij skórę i wykorzystaj w dowolny sposób.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat pieczonej dyni piżmowej
Pieczona dynia piżmowa w piekarniku jest dobra nie tylko do zupy. Szukasz dodatku do obiadu? Poznaj ten sprawdzony przepis i przygotuj coś smacznego. Pieczona dynia piżmowa ma słony smak przełamany lekką słodyczą. Przepis na pieczoną dynię piżmową jest łatwy. Potrzebujesz tylko dwóch składników oraz przypraw. Wszystko zrobisz w prosty sposób w piekarniku. Tak upieczone warzywo nadaje się do wielu potraw. Zobacz, jak zrobić pieczoną dynię piżmową na obiad. Ten sprawdzony przepis do zupy krem nada się wyśmienicie.
Dynia piżmowa ma jasny, beżowy kolor z zewnątrz i wydłużony kształt. Jej miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Pieczona dynia piżmowa ma wiele zastosowań. Jest bardzo łatwa do zrobienia. Niestety nie jest proste jej pokrojenie, ponieważ dynia jest twarda i potrzeba trochę siły. Przepis na pieczoną dynię piżmową wymaga tylko dyni, oleju, soli oraz pieprzu.
Jak zrobić pieczoną dynię piżmową: pokrój dynię w kawałki (ćwiartki), wyjmij nasiona i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu). Polej wszystko olejem, dopraw solą i pieprzem i piecz do miękkości. Dynia z piekarnika nie powinna być twarda. Należy piec ją tak długo, aż osiągnie odpowiednią miękkość. Powinno to potrwać około 70 minut, jednakże czas pieczenia zależy od tego, jak duże kawałki dyni będą. Im większe, tym dynia dłużej będzie się piekła w piekarniku. Jak widać, jest to bardzo prosta sprawa, więc przygotuj ją na obiad. Łatwa pieczona dynia piżmowa jest gotowa.
*Do przepisu na pieczoną dynię piżmową możesz dodać takie przyprawy, jakie chcesz. Spróbuj dodać czosnek (świeży lub granulowany), imbir (świeży lub suszony), cebulę suszoną, paprykę słodką, wędzoną, ostrą… Wszystko zależy od tego, do czego wykorzystasz upieczoną piżmową dynię.
Skórę z dyni można obrać przed pieczeniem. Możesz też pokroić ją według uznania. Niewielka kostka o wiele szybciej się upiecze. Jeżeli nie masz dostępu do świeżej dyni, użyj dyni mrożonej. Nie trzeba jej rozmrażać przed pieczeniem.
Jak zrobisz pieczoną dynię piżmową, w zupie krem będzie smakowała znakomicie. Prosta zupa może być zrobiona także z innymi warzywami pieczonymi razem z dynią (na przykład z ziemniakami, marchewką, cebulą, batatami…). Pieczona dynia piżmowa będzie dobra solo lub jako dodatek do obiadu. Także będzie odpowiednia do różnego rodzaju sałatek. Puree z dyni będzie odpowiednie do zapiekanek czy innych ciekawych potraw. Z tym sprawdzonym przepisem możesz też zrobić dobre ciasto dyniowe – wtedy nie przyprawiaj dyni solą i pieprzem.
Alergeny w pieczonej dyni piżmowej
Lista alergenów dla pieczonej dyni piżmowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczoną dynię piżmową
Wartości odżywcze pieczonej dyni piżmowej
Dynia zawiera między innymi przeciwutleniacze, witaminy A oraz E, wapń, cynk, selen. Jest lekkostrawna, ale ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(780g)
Węglowodany
(780g)
Tłuszcze
(780g)
Witaminy
(780g)
Składniki mineralne
(780g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.