Papryka nadziewana serem

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jesienna papryka faszerowana serem
Papryka nadziewana serem
Papryka nadziewana serem to doskonały sposób na naprawdę wyjątkowe danie, które sprawdzi się idealnie zarówno na obiad, jak i kolację. Papryki są smaczne i odżywcze.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 20 min
596 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona (500 g)
  • Ser Feta (800 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Bazylia świeża (15 g)
  • Tymianek świeży (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
grill

Przepis na paprykę nadziewaną serem krok po kroku

Papryki umyj i osusz, usuń gniazda nasienne.

Przekrój na pół.

Nadziewaj serem uprzednio wymieszanym z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem, posmaruj oliwą, grilluj przez ok. 20 min.

Jak oceniasz przepis na paprykę nadziewaną serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 61,4% osób

Więcej informacji na temat papryki nadziewanej serem

Papryka nadziewana serem to doskonały sposób na naprawdę wyjątkowe danie, które sprawdzi się idealnie zarówno na obiad, jak i kolację. Papryki są smaczne i odżywcze.

Przepis na paprykę nadziewaną serem to świetna opcja na to by włączyć do menu więcej warzyw. Ta domowa papryka faszerowana ma wyjątkowy smak, który idealnie sprawdzi się dla miłośników prostych warzywnych dań. Dowiesz się z niego jak przygotować ją samodzielnie w domu z kilku prostych składników. Przygotuj ją na kolację, ale również na imprezę. Papryka faszerowana, choć może wydawać się nieco skomplikowana, wcale taka nie jest. To danie bardzo proste, ale wcale nie nudne. Dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, a także wielu różnym składnikom, wchodzącym w skład farszu, całość jest bardzo treściwa i pełna smaku. Papryka nadziewana farszem zyskuje nowego, lepszego charakteru i będzie idealnym, lekkim i zdrowym posiłkiem. To danie świetnie sprawdzi się na różnych dietach. Ze względu na niski indeks glikemiczny na pewno spokojnie może gościć w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością. Świetnie nadaje się również na dietę redukcyjną, gdyż zawiera sporo białka. To idealny wybór także dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż w daniu nie ma produktów zawierających to białko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić, paprykę nadziewaną serem, by była smaczna i niezwykle prosta w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. To prosta potrawa, ale również wyjątkowa przystawka. Jest lekka, smaczna i prosta w przygotowaniu. Papryka wypełniona po brzegi pysznym serowym farszem jest niezwykle smaczna, a przy tym bardzo sycąca. Zachęca eleganckim wyglądem i wspaniałym aromatem przypraw i sera. To danie, które sprawdzi się zarówno na wspaniały obiad, jak i kolację. Można ją podawać samą lub w towarzystwie sałaty z lekkim sosem. Do tego przepisu odpowiednia będzie czerwona, zielona, a także żółta papryka. Każda z nich świetnie się prezentuje i dobrze smakuje. Warto jednak wybierać dość spore warzywa, by zmieścił się w nich farsz.

Alergeny w papryce nadziewanej serem

Lista alergenów dla papryki nadziewanej serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze papryki nadziewanej serem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
165.76
596.75
Białko (g)
8.37
30.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
5.00
18.00
Węglowodany przyswajalne (g)
4.01
14.44
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
12.77
45.96
Tłuszcze nasycone (g)
9.22
33.20
Tłuszcze nienasycone (g)
3.54
12.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.08
11.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.68
Cholesterol (mg)
49.44
178.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
129.19
465.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
1.22
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
46.48
167.32
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.36
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.44
250.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.50
1.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
3.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.93
125.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
627.98
2260.74
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
634.87
2285.54
Potas (mg)
117.13
421.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
283.36
1020.10
Fosfor (mg)
197.94
712.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.06
61.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
2.62
Cynk (mg)
1.71
6.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny papryki nadziewanej serem 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania papryki nadziewanej serem

Koszt składników
94.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
500 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 500 g
Ser Feta
800 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
48.00
Za 800 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Bazylia świeża
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Tymianek świeży
15 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 15 g
Koszt składników
94.00